Geçtiğimiz haftasonu Ayvalık’taki hasadın baş aktörlerinden, 1878 yılından beri yağcılıkla uğraşan Komili’nin davetlisi olarak zeytin erken hasadını deneyimlemek ve zeytinyağı üretimini yerinde görmek üzere Ayvalık’a gittim. Otuzdokuz bin yıllık bir meyve olan aynı zamanda bereket ve barışın da simgesi zeytinin mucizevi yağı çocuk büyük herkesin derdine deva. Erken hasatta ağaç dallarından zeytinleri topladık, sepetlerle üretim tesislerine gittik, burada hem taş baskı tekniğiyle hem de normal üretim sürecinde üretilen ve zeytinyağına dönüşen süreci gözlemledik.
Oğlum doğduğundan beri sadece yemeklerde değil pek çok yerde kullandığımız zeytinyağının faydalarını bir kez daha dinledim.
İlaçtan farklı yok
- Zeytinyağı doğrudan yenebilen tek bitkisel yağ olma özelliğine sahip. Bu nedenle, zeytinden gelen ve yağa dönüştüğünde çözülen A, D, E vitaminleri, kalsiyum ve magnezyum minerallerini barındırıyor. Çocukların en çok ihtiyaç duydukları vitaminlerden birinin D vitamin olduğunu biliyoruz.
- Katı gıdayla tanışan bebeklerde, hastalık sürecinde ya da beslenme düzeni değişikliğinde sık sık kabızlık görülebiliyor. Sabah kahvaltısından önce alınan bir iki tatlı kaşığı zeytinyağı kabızlığa iyi geliyor.
- Zeytinyağı, anne sütünde de bulunan oleik asit içeriği ile bebeklerin kemik gelişimine katkıda bulunuyor.
- Zeytinyağı cilde ve saçlara da çok faydalı, cildi besliyor ve yumuşatıyor. Bebeklerin vücudunu nemlendirmek için banyo öncesi zeytinyağı ile yapılan masaj onları rahatlatacağı gibi ciltlerini de yumuşatıyor, koruyor.
- Zeytinyağı aynı zamanda küçük bebeklerde görülen pişik sorununun giderilmesi için de birebir.
Hangi zeytinyağını ne için kullanmalı?
Zeytinin toplanma şekline, kalitesine, sıkım süresine ve sıkma tesisinin özelliklerine göre zeytinyağının kalitesi ve çeşidi farklılaşıyor. Evimize giren üç farklı çeşit zeytinyağı var.
Naturel zeytinyağı: Zeytin ağacı meyvesinden doğal niteliklerinde değişikliğe neden olmayacak uygun bir sıcaklıkta, sadece mekanik veya fiziksel işlemler uygulanarak elde edilen yağları ifade eder. Naturel sızma ve natürel birinci yağ olmak üzere iki çeşidi mevcuttur. Sızma zeytinyağı, doğanın sağlığını sofralarımıza taşıyan zeytinyağının en doğal, en aromatik hali aslınd
Rafine zeytinyağı: Asitlik derecesi 100 gramda % 2.0’nin üzerinde olan, kimyasal özelliği, tat ve kokusu değişmiş yağlara “ham yağ-rafinerilik yağ” adı verilir. Bu tür yağlar özel tesislerde yapısı değiştirilmeden, kimyasal kullanılmadan rafine edilir. Böylece asitlik derecesi % 0-0.3 arasında değişen ve aroması olmayan bir yağ elde edilir. Doğrudan tüketime uygun olmayan, rafinasyon veya teknik amaçlı kullanıma uygun yağlardır.
Riviera zeytinyağı: Rafine zeytinyağı ile doğrudan tüketime uygun natürel zeytinyağları karışımından oluşan ve serbest yağ asitliği oleik asit cinsinden her l00 gramda l,0 gramdan fazla olmayan yağdır. Zeytinyağının kuvvetli aroması ve kokusuna alışık olmayan ya da tercih etmeyenler bu yağı kullanabilirler.
Başlangıçlar için sızma, sıcak yemek ve kızartmalarda riviera
Peki evde yemek yaparken hangi yağı nerede kullanacağız? Bu sorunun cevabını da ödüllü şeflerimizden Eyüp Kemal Sevinç’e sordum. Sevinç; zeytinyağlılar ve başlangıçları pişirirken riviera zeytinyağını kullanmayı ancak sofraya getirirken üzerine az da olsa tat vermesi için natürel sızma zeytinyağı dökerek servis etmeyi öneriyor. Salatalarda da natürel sızma zeytinyağını kullanabileceğimizi söyleyen Sevinç kızartmalarda ise 160 dereceyi geçmemek ve yağı yakmamak kaydıyla riviera zeytinyağı kullanabileceğimizi söylüyor.
Zeytinyağlı lezzetli tarifler bu kitapta
Komili, Anadolu Sağlık Merkezi işbirliğiyle hazırladığı ‘Eğlenceli Tarifler Sağlıklı Minikler’ isimli kitapla çocukları zeytinyağıyla tanıştırıyor. Çocukların zeytinyağı ile sağlıklı beslenmesi için öncelikle aileleri bilinçlendirmek ve zeytinyağının faydalarını anlatmak gerektiğini belirten Komili Genel Müdürü Ümit Ersoy, sağlıklı beslenmenin sağlıklı büyümenin ön şartı olduğunu ve çocukların sağlıklı ve lezzetli beslenme alışkanlığını kazanmaları için çalıştıklarını, kitapla paralel çeşitli etkinlikler düzenleyeceklerini söyledi. 6 aydan 12 yaşa kadar olan çocuklar için günlük besin ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurarak oluşturulan lezzetli tarifler içeren kitabı komilizeytinyagi.com.tr sitesinden e-kitaplar başlığından ücretsiz indirebilirsiniz.
Zeytinyağı nasıl saklanmalı?
Zeytinyağı soğukta muhafaza edildiğinde donar, ısıtıldığında kalitesi bozulmadan sıvı hale döner. Zeytinyağı, güneş ışığından uzak, oda sıcaklığında ve nem almayacak şekilde ağzı kapalı olarak saklanmalıdır.
Not: Bu yazı 12.11.2015 tarihinde Milliyet Cumartesi Ekinde yayınlanmıştır.
Bir cevap yazın