LEROS
LEROS’A NASIL GİDİLİR?
Bodrum’dan Leros’a düzenli olarak feribot kalkıyor. Yolculuk 1,5 saat kadar sürüyor. bilet.com ve bodrumferibot.com başta olmak üzere pek çok sitede feribot saatlerini ve bilet ücretlerini inceleyebilirsiniz. Leros’a vardıktan sonra da plajları gezmek için arabaya ihtiyacınız olacağını hatırlatmak isterim. Biz Leros Agia Marina Port’ta bulunan Europcar’dan araç kiraladık.
LEROS’TA NEREDE KALINIR?
Adada çok sevimli bir butik otelde konakladık. Hotel Archontiko Angelou az odalı küçük, butik bir otel. Otel, aslında sahibinin ailesinden kalma bir ev. Kırmızı boyası, mermer ve taş merdivenleri, eski eşyalarla dekore edilmiş lavanta kokulu odaları ile kalbimi çaldı. Ağaçlar altında sabah kahvaltısı yapabileceğiniz ya da akşamüzeri kitap okuyabileceğiniz güzel bir de bahçesi var. Sabah kahvaltısını otelin sahibi Marianna kendi elleriyle hazırlıyor. Glutensiz, rafine şekersiz alternatiflerin de olması bu oteli daha çok sevmemi sağladı. Otelin kendi havuzu ya da denizi yok, ancak plaja yürüyerek 10 dakika mesafede. (www.hotel-angelou-leros.com).
Leros’ta merkezde bize önerilen bir diğer otel ise Panteli’deki Castelo Beach Hotel oldu. Burasının da hemen önünde plaj bulunuyor.
LEROS’TA GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER
Leros Bodrum-Yalıkavak’ın tam karşısında 8000 nüfuslu bir Yunan adası. Adanın sahil uzunluğu 71 km’yi buluyor. Leros, 1947 yılında 12 adalarla birlikte Yunanistan’a devredilmiş.
Adanın merkezi Aya Marina. Panteli, bizim çok sevdiğimiz küçük bir balıkçı köyü. Alinda denizi güzel sahil şeridi ve Lakki de limanın olduğu yer. Adanın tamamını 2 günde rahatlıkla gezebilirsiniz.
Leros Kalesi ve Belenis Kulesi, Ayos İsidoros Klisesi, ve Agio Maria Müzesi adada ziyaret edebileceğiniz tarihi ve turistik yerlerin başında geliyor.
LEROS’TA NEREDE YENİR?
Merkezde, limanın olduğu koyun hemen ucunda yer alan Mylos isimli restoranı yol üzerinde bulmak pek de kolay değil. Araç girmeyen bir yoldan içeri girip merdivenlerden aşağı indiğinizde karşınıza çıkıyor. İki şef kardeşin restoranı olan Mylos deniz ürünleriyle meşhur. Özellikle Türk turistlerin tercih ettiği bu restoranın fiyatlarının da Leros’taki diğer restoranlara oranla yüksek olduğunu belirtmeliyim. Ancak, yemekleri, ortamı, servis kalitesi ile Leros’un en iyi restoranlarından biri olduğunu söylemeliyim.
Panteli’deki El Greco geleneksel bir Yunan tavernası. Deniz kenarına dizilmiş masalarda kalamar, karides, dolma, cacık ve taze balık sipariş edip kendinize bir ziyafet çekebilirsiniz.
Sweet Leros’ta buraya özgü reçeller, ballar ve ev yapımı şekerlemeler bulabilirsiniz. Oturup kahve içip tatlı yemek için bir mola verebilirsiniz.
Taverna Steki ve Zorbas da Leros’taki diğer popüler restoranlar.
LEROS’TA NEREDE DENİZE GİRİLİR?
Bizim otelimiz Alinda tarafında olduğu için en çok burada denize girdik diyebilirim. Ancak Dia Liskaria’yı da oldukça beğendik. Panteli her zaman çok kalabalık ve yer bulmak zor oluyor. Adanın ters tarafında kalan Gourna Bay’i ise rüzgarlı havalarda denize girmek için tavsiye ettiler ancak çok yosunlu olduğu için biz pek beğenmedik. Vromolithos’un ve Lakki’nin de sahili oldukça iyi.
LEROS’TAN KALYMNOS’A NASIL GİDİLİR?
Leros’tan Kalymnos’a da feribotla 40 dakikada gidiliyor. Biz biletlerimizi go-ferry.com sitesinden satın aldık. Feribot saatleri ve ücretleri için bu siteye bakabilirsiniz. Yazın yer bulmak çok zor olduğu için biletlerinizi önceden almakta fayda var. Kalymnos’ta da gezmek için araca ihtiyacınız olacak. Biz Antonios Kipreos’tan araç kiraladık. Kipreosrentals.gr adresinden bilgi alabilirsiniz.
KALYMNOS’TA NEREDE KALINIR?
Kalymnos’un en uzun plajlarından biri olan Masouri’de bulunan Masouri Blu Hotel’de konakladık. Bu oteli tercih etme nedenlerimizden biri de otelin kendi plajının da olmasıydı. Odaları temiz, rahat ve konforlu. Otel Masouri’nin merkezinde olduğu için pek çok restorana ve ana caddeye de yürüyerek gidebiliyorsunuz. Tek dezavantajı kayalıkların üzerinde olduğu için bol merdiven inip çıkmanız gerekiyor.
KALYMNOS’TA GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER
Adanın başkenti Pothia’da Saint Savvas Manastırı’ndan şehri izlemek oldukça muhteşem. Süngercilikle ve balıkçılıkla geçinen adada sünger fabrikasına da geziler düzenleniyor. Hora, yani adanın eski başkentinde bulunan Kale ile Pothia’da bulunan Arkeoloji Müzesi de tarih sevenlerin ilgisini çekebilir.
KALYMNOS’TA NEREDE YENİR?
Masouri adanın hem en popüler yeri hem de pek çok iyi restorana ev sahipliği yapıyor. Prego bizim beğendiğimiz restoranlardan biri oldu. Çocuk dostu olmasının yanı sıra yemekleri de oldukça lezzetli. Falafel köftesi, musakkası ve deniz mahsullü makarnaları oldukça lezzetli.
Agean Tavern adanın en iyi restoranı unvanına sahip. Rezervasyonsuz yer bulmanız oldukça zor. Tuzda balık ve meze tabağı en çok tercih edilen yemekleri.
Merkezde ise 1950’lerden kalma taverna Kefenes oldukça popüler. Bize bir de adanın en eski lokantası olan Pandelis’i tavsiye ettiler.
KALYMNOS’TA NEREDE DENİZE GİRİLİR?
Masouri adanın en güzel plajlarından biri diyebilirim. Skalia, Emborios ve Vlichadia da adadaki diğer plajlar. Mutlaka Vathi’nin de plajına gitmenizi öneririm. Burada şezlong, kum vs. yok ancak burası sanki küçük bir havuz gibi ve sudan çıkmak istemiyorsunuz. Zaten tur teknelerinin çokluğundan da buranın popüler olduğunu anlıyorsunuz. Eğer ada rüzgarlı ise Masouri’den tekne ile 2 Euro ödeyerek Telendos adasına geçebilirsiniz.
KALYMNOS’TAN NE ALINIR?
Günümüzde süngerciliği ile tanınan bu adadan işlenmemiş sünger, kekik balı ve taze kekik alabilirsiniz.
Bir cevap yazın