Kendimi bildim bileli yılbaşı akşamını evde aileyle geçiriyoruz. Geleneği bu yılda bozmuyorum. Hep beraber evdeyiz. Ben küçükken amcamlar, halamlar, yengemler, aile dostlarımız her sene birimizin evinde toplanırdık. Herkes yiyecek bir şeyler hazırlar, birbirlerine hediyeler alırdı. Ama en çok da çocuklara hediye alınır, her hediye özenle paketlenirdi. Saat 12’ye dek uyumaz, yeni yıla hep beraber girmeyi beklerdik. Saat 12 olduktan sonra da amcam Noel Baba kostümünü giyer ve hediyeleri dağıtmaya başlardı. Uzun yıllar amcam olduğunu bilmeden biz de Noel Baba’yı gerçek sandık. Hediyelerimizi alırken onunla fotoğraf çektirdik.
Anne olduktan sonra küçük bir bebekle yılbaşı gecesini dışarda geçirmenin, uyku emzirme düzeni sağlamaya da uğraşırken zor olacağına karar verip geçtiğimiz iki sene yılbaşında bütün aileyi bize yemeğe davet ettim. Oğlumla birlikte bu sene de geleneği bozmayacağız. Ailece bizde yemek yiyeceğiz. Eğer sizde çocukla yılbaşını evde geçirmeyi planlıyorsanız, birkaç önerim olacak:
Yılbaşı sofrasını çocuğunuzla birlikte hazırlayın
- Yılbaşı yemeği için yardım alın. Her şeyi ben hazırlamayacağım. Annem mezeleri kayınvalidem de tatlıları yaparak yardım edecek. Böylece iş yükünüz azalır. Menüyü de basit tutun, fırında saatlerce pişecek kuzu incik, açma yufkadan yapılacak börek yılbaşı menüsü için çok güzel olsa da çocukla tüm bunları hazırlamak zaman alabilir. Menünüze çocukların da yiyebileceği şeyler ekleyin. Örneğin parmak sebzeler, fırında patates, ev yapımı köfte olabilir.
- Sofranızı süsleyin. Yılbaşı havasını yansıtacak peçeteler, minik mumlar ya da süsler ekleyebilirsiniz. Masa süsleme ve kurma işini çocuğunuzla birlikte yapın. Peçeteleri katlamak, tuzlukları masaya yerleştirmek gibi minik görevler vererek onu da hazırlıklara dahil edin.
- Yılbaşında misafirlere ikram etmek için çocuğunuzla birlikte çikolatalı kurabiye ya da kek yapabilirsiniz. Bunların üzerine tepesini kestiğiniz çilekleri ters şekilde oturttuğunuzda, biraz da ev yapımı pasta kreması kullanarak Noel Baba şapkalı kek ve kurabiyelere çevirebilirsiniz.
- Sağlıklı atıştırmalıklar hazırlayın. Eğer çocuğunuzun paketli gıdalar tüketmesini istemiyorsanız, gece boyunca atıştırmak için salatalık ve havuç dilimleri, kuru üzüm, ceviz, badem, fındık gibi kuruyemişler ve kuru meyvelerden tabaklar hazırlayın. Evde yufka fırınlayarak cips de yapabilirsiniz. Haşlanmış ve kabukları ayıklanmış nohutu baharatlarla çeşnilendirip fırına atarsanız çıtır çıtır lezzetli bir atıştırmalık oluyor.
- Yemeğe gelecek misafirleriniz için isim kartları hazırlayın. Bunu çocuğunuzla birlikte yapabilirsiniz. İsim kartlarını peçetelere iliştirmek için yılbaşı temalı ürünler kullanabileceğiniz gibi evde bulunan ahşap mandalları da bu iş için masaya koyabilirsiniz.
Aile boyu eğlence
- Eğer henüz yılbaşı ağacı süslemediyseniz, bu işi miniklere bırakın. Siz hazırlıklarınızla uğraşırken onlar da ağaç süslemekle vakit geçirebilirler.
- Yemek sonrasında oynamak için hep birlikte eğlenebileceğiniz kutu oyunları seçin. Tabu’nun çocuklar için olan kutusu, tombala, çocukların da oynayabileceği Monopoly ilk aklıma gelenler arasında. Eğer çocuğunuz rakamları takip edemeyecek kadar küçükse, ona torbadan rakamları çekip okuma görevi verebilir, tek başına oynamak yerine sizinle vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz.
- Gelecek olan misafirlerinizle daha önceden çekilmiş olan fotoğraflarınızı bastırıp salonunuzun uygun olan bir duvarına çam ağacını andıracak şekilde üçgen olarak dizebilirsiniz. Renkli bantlar ve led ışıklar yardımıyla bütün gece hem çocukların hem büyüklerin bakmaktan keyif alacağı bir ağaç yaratmış olursunuz.
- Selfie modası çıktığından beri herkes akıllı telefonlarıyla her daim selfie çekiyor. Eğer siz de bu modaya uymak istiyorsanız, yılbaşı için bir farklılık yaratarak çocuğunuzla birlikte fotoğraf çekimleri için Noel Baba maskeleri, geyik kulakları ya da yılbaşı temalı fotoğraf çerçeveleri hazırlayabilirsiniz. Tek yapmanız gereken biraz elişi kağıdı, uhu, makas, sim ve boya almak.
- Siyah ve turuncu el işi kağıtları, makas ve uhuyu beyaz karton tabaklarla miniklerin önüne verdiğinizde, tabakları kardan adamın suratı ve gövdesi olarak kullanıp harika sanat eserleri yaratabilirler.
Erken yılbaşı kutlaması şart!
Eğer hala gündüz uykusu uyuyan bir çocuğunuz varsa, yılbaşı gecesi erkenden uykusu gelmemesi ve huysuzlanmaması için gündüz uyku saatini atlamayın ve uyumasına özen gösterin. Üstelik bu size hazırlık yapmanız için de zaman kazandıracaktır.
Çocuklar genelde gece 24:00’e dek ayakta kalamıyor, erken uykuları geliyor. Ancak hem uyku düzeni bozulsun istemiyor hem de yeni yıl keyfini yaşasın istiyorsanız, erken yılbaşı kutlaması yapın. Nasıl mı? Türkiye’den önce saat farkı nedeniyle yılbaşını kutlayan ülkelerden birini bulun (Tayland, Rusya gibi) ve onlarda yılbaşı kutlaması yapıldığında televizyonu açın, kutlamayı yapın, sarılın, öpüşün, hediyenizi verin. Sonrasında da ufaklığı gönül rahatlığıyla uykuya gönderebilirsiniz.
Not: Bu yazı 27 Aralık 2014 tarihli Milliyet Cumartesi ekinde yayınlanmıştır.
Bir cevap yazın