YEŞİL KÜTÜPHANE

5 Haziran, 1972 yılında İsveç’in Stokholm şehrinde düzenlenen Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı’ndan bu yana tüm dünyada “Çevre Günü” olarak kutlanıyor. Haziran ayı bu konuda hem kendimizi hem de çocuklarımızı bilinçlendirmek konusunda adım atabileceğimiz bir ay. Ancak, bu ay üzücü bir bilgiyi öğrendik. 27 Haziran Limit Aşım Günü olarak belirlendi. Dünya genelinde ise bu gün 29 Temmuz. Türkiye, doğal kaynaklarını bu yıl dünya ortalamasından 32 gün önce tüketmiş oldu. Geçtiğimiz 2018 yılında ise Türkiye’nin Limit Aşım Günü 11 Temmuz’du. Bu durum aslında bize dünyanın ve doğanın bize bir yıl içinde kullanmamız için sunduğu kaynakları neredeyse 6 ay öncesinde tükettiğimizi gösteriyor. Geri kalan 6 aylık sürede ise 2020’den, geleceğimizden, çocuklarımızın, torunlarımızın geleceğinden borç alarak ilerliyoruz.
Gelecek nesiller olan çocuklarımızın iyi yaşayabilmeleri ve doğal kaynakları kullanabilmeleri için bizim sorumluluğumuz büyük. Doğal kaynaklarımızın tüketimi konusunda geri dönüşü olmayan kritik eşiğe yaklaşmakta olduğumuzun da bilinciyle, sağlıklı bir gelecek nesil yetiştirebilmek için gerekli önlemleri almak dışında çocuklarımızı da çevreye saygılı büyütmek bizim görevimiz.
Bu sebeple, ben de çocuklar için doğa, çevre ve geri dönüşüm konulu kitapları paylaşmak istedim. Bu kitapların, çocuklarınıza doğayı sevmeyi, korumayı, kaynakları doğru kullanmayı ve geri dönüşümü öğretirken sizlere yardımcı olabilmesi dileğiyle!
MERAKLI BAHÇE
New York Times Çok Satanlar Listesi’nin gediklisi, resimli kitaplara verilen en önemli ödüllerden biri olan Caldecott Ödülü sahibi Peter Brown’ın yazdığı ve resimlediği ve Harry Potter kitaplarının da çevirmeni olarak tanıdığımız Sevin Okyay’ın Türkçeleştirdiği Meraklı Bahçe geçtiğimiz Ocak ayında raflardaki yerini aldı. Kasvetli bir şehirde yaşayan Liam bir gün demiryolunun üzerinde küçücük bir yeşillik görür. Bu bitkilere bakmaya, onların bahçıvanı olup her gün bitkilerle ilgilenmeye başlar. Bitkiler de kendilerine gösterilen bu ilgiyi karşılıksız bırakmaz, yeşerir, çoğalır ve tüm şehre yayılırlar. Liam’ın sevgi dolu dokunuşuyla o kasvetli şehir bambaşka bir hale dönüşür. Büyük şehirlerde, beton binalar arasında yeşile hasret yaşayanların kendilerinden bir parça bularak o yeşili tekrar hayatlarına sokmak için neler yapabileceğini fısıldayan bu kitabı oğlumla okuduktan sonra evde kendi minik bahçemizi yaratmaya, evde bakabileceğimiz saksı çiçekleri almaya karar verdik. (Hep Kitap)
MEŞE PALAMUDUNUN SİHRİ
Bir meşe palamudunun ağaca dönüşme hikayesinden başlayarak ekosistemin aşamaları arasındaki ilişkiyi çok sade bir dille anlatıyor. Yaşam döngüsü içerisinde her bir ağacın, tohumun, çiçeğin, bitkinin ve hayvanın rolünü ve birbirleriyle nasıl bir ilişki içerisinde olduklarını Lola M. Schaefer ile Adam Schaefer kaleme alırken, Frann Prestın -Gannon da hikayeye çizimleriyle renk katmış. Üstelik, kitabın satışından elde edilen gelirin bir kısmı TEMA Vakfı’na bağışlanıyor (abm Yayınları) Meşe Palamudunun Sihri kitabını satın almak için tıklayın.
AÇ TIRTIL
Oğlumla ilk kitaplarımızdan. 2-4 yaş grubu için haftanın günlerini, sağlıklı beslenmeyi, fazla tüketimin zararlı olduğunu, sayıları, pek çok yiyeceğin ismini öğreten bu kitabın ana konusu doğanın döngüsü. Sayısız ödül sahibi yazar Eric Carle’ın bu kitabı 60’tan fazla dile çevrildi ve en çok okunan çocuk kitaplarının başında geliyor (Mavi Bulut )
SOSO’NUN KOMPOST KİTABI
Soso, bir apartmanın arka bahçesindeki sandıkta yaşayan küçük bir solucan. Nil adındaki küçük bir kız her öğünden sonra yiyecek artıklarını sandığına atarak onu besliyor. Çünkü Soso bir kompost sandığında yaşıyor! Aslında her gün yediklerimizin artıklarıyla kolayca kompost, yani doğal gübre, yapabileceğimizi biliyor musunuz? Sima Özkan bu kitabında her gün yediklerimizin artıklarıyla kolayca bitkiler için çok faydalı olan bu doğal gübreyi yani kompostu nasıl yapabileceğimizi küçük yaştaki çocuklara basit bir dille anlatıyor. Çocuklar kitabı okurken çevre bilinci ve geri dönüşüme nasıl nasıl katkıda bulunabileceklerini konusunda da fikir sahibi olabilecekler. (Redhouse Kidz- SEV Yayıncılık)
GEZEGENİMİ SEVİYORUM SERİSİ
Çevreye, canlılara, doğaya ve dünyaya karşı duyarlı çocuklar için yazılmış 4 kitaptan oluşan güzel bir seri. Yeniden Kullanıyorum, Tohumlar, Su Yaşamdır ve Temiz Tutuyorum isimli kitaplar 2-4 yaş çocuklar için. (Almidilli)
ATIK MI? HİÇ DERT DEĞİL
Albert kendisiyle gurur duyuyor çünkü hayatı kolaylaştıracak harika bir makine icat ediyor. Ancak makinenin tasarımı tam bitmek üzereyken makine mor renkte bir atık sızdırmaya başlıyor. “Atık mı? Hiç Dert Değil!” diyen Albert atığı el arabasına koyarak ormana gömmek için yola çıkıyor. Ancak, atığın hiç de öyle kolaylıkla baştan savılacak bir şey olmadığını, onu uzağa götürüp bırakmanın ondan kurtulmayı sağlamayacağını öğrenir (Tübitak Yayınları)
YAPRAK KİTABIM
Çocuklarımızın teknolojiyle çok zaman geçirdiğinden şikâyet ediyoruz, peki onları doğaya, ormana götürüyor ve orada vakit geçiriyor muyuz? Küçük bir kız, sonbaharda arboretumu ziyaret edip yere düşen yaprakları topluyor ve sonrasında hangi yaprağın hangi ağaca ait olduğunu düşünerek yaprak kitabına yapıştırıyor. Çocuklarımız da bu küçük kızın izinden giderek kendi yaprak kitaplarını tasarlayabilirler. Bu kitabın yazarı ve çizeri Moinca Wellington çocuklara ağaçları tanımaları ve kendi yaprak kitaplarını oluşturmaları için ilham veriyor. (Meav Yayıncılık)
MERAKLI YEŞİL ŞİŞE
Kırılan bir yeşil şişenin geridönüşüm macerası anlatılıyor kitapta. Yemyeşil iki deniz yıldızı oluyor biri Efe diğeri Defne için. Kitabın çizimleri de cam parçalarından yapıldığı için oldukça değişik. Camın geridönüşerek tekrar gündelik hayatta nasıl kullanıldığını anlatıyor kitap (librumkitap)
BEYAZ PLASTİK BARDAK
Plastiğin kullanım alanlarına ve işlevine değinen bu öykü aynı zamanda plastikten yapılmış atık malzemeleri geridönüşüm ile tekrar kullanmanın önemini anlatıyor. Bu kitap hem çocukların hem de bizlerin geridönüşüm alışkanlıklarımızı hem de doğa sevgimizi yeniden gözden geçirmemizi sağlıyor (librumkitap)
DOKUN SİHİRLİ AĞACA
2- 4 yaş grubu için oldukça keyifli, interaktif bir kitap. Kitaptaki ağaca dokunarak ağacın yapraklarının dökülmesine, parmaklarını sallayarak çiçek açıp meyve vermesine, gözlerini yumarak ağacın dallarında bir kuşun yuva yapmasına yardımcı olabiliyor okur. Sihirbaz gibi ağacın dört mevsimini yaşamasına yardım etmek eğlenceli olduğu kadar öğretici de. (Kuraldışı Çocuk)
JEYJEY’İN ATIK EVİ
Çok keyifli bir geri dönüşüm kitabı. Aylin ve Arda “Atık Malzemelerle Yapılabilecek En Yaratıcı Çalışma Yarışması”na katılmaya karar veriyor. İki kardeş sokak kedisi Jey Jey için şahane bir kulübe yapıyorlar. Bu süreçte de geri dönüşüm hakkında pek çok şey öğreniyorlar. Peki ödülü kazanabiliyorlar mı? (Düşizi)
ŞEHİRDEKİ SON AĞAÇ
Şehirdeki son ağacın da kesildiğini gören Eray bu duruma çok üzülüyor, çünkü ağacın yanında her şeyi unutuyor ve mutlu oluyordu. Fakat Eray biraz düşündükten sonra özgün bir çözüm yolu buluyor. Sonrasında Eray’ın bulduğu bu çözüm çevresindeki insanları da etkiliyor. Çocukların çevreye bakış açısını anlatan etkileyici bir hikaye. (Tübitak Yayınları)
TOHUMDAN BİTKİYE
National Geographic Kids’in bu kitabında bir tohumun nasıl bitkiye dönüştüğü fotoğraflarla ve eğlenceli ve öğretici bilgilerle anlatılıyor. Bitkilerin ihtiyaçları, arıların tohumlarla olan ilişkisi ve daha pek çok bilgi bu kitapta yer alıyor. (Beta Kids)
DENİZ’İN SIFIR ATIK KİTABI
Deniz’in Sıfır Atık Kitabı, sıfır atık yaşam tarzını hayatımıza katmanın yollarını okulda geçen sıcacık bir öyküyle anlatıyor. Doğaya zarar veren plastik poşetlerden, su şişelerinden ve pipetlerden kurtulmak, kağıt peçete ve ıslak mendil yerine kumaş peçete kullanmak, kağıt ve plastik bardakları hayatımızdan çıkarmak ve tüketimi azaltmak, geri dönüşüm için çaba sarfetmek gibi önemli konulara değiniyor kitap. Öyküde Deniz ve arkadaşları sıfır atığa ulaştıkları bir proje yapıyorlar. Soso’nun Kompost Kitabı’nda çocuklara kompost (doğal gübre) yapımını anlatan yazar Sima Özkan, bu kez de düşünmeden çöpe atılan atıkların, doğanın kusursuz dengesini bozduğuna dikkat çekiyor ve sıfır atık için yapmamız gerekenleri basit bir şekilde Zeynep Özatalay’ın renkli çizimleriyle sıralıyor. (Redhouse Kidz)
NEREDE BU FİL?
Redhouse Kidz tarafından yayınlanan Çevreci Kitaplar serisinin ilk kitabı “Nerede Bu Fil?” Sessiz kitap olma özelliğini de taşıyan bu kitapların ilkinde ormanda fil, papağan ve yılanı arıyorsunuz. Kitabın her sayfasından ormandaki ağaçlar yavaş yavaş kesilirken yaşam döngüsü bozuluyor. Kitap hem eğlenceli bir bulmaca oyununu sunarken hem de çocuklara ormanın sadece ağaçlardan ibaret bir alan olmadığını, pek çok hayvanın da evi olduğunu, ormanların ortadan kalkması halinde pek çok canlının da yaşam alanını yitireceğini anlatıyor. Bu kitabın yaratıcısı Barroux da zaten Brezilya’yı ziyaret ettiğinde Amazon Yağmur Ormanları’nın bir kısmının soya fasulyesi üretimine yer açmak için yakıldığını gördüğünde bu kitabı yazmaya karar vermiş. Serinin ikinci kitabı da yine Barroux’un kaleminden “Nerede Bu Denizyıldızı?”. (Redhouse Kidz – SEV Yayınları)
ARISINI KAYBEDEN ÇOCUK
Trudi Esberger’in yazıp resimlediği Arısını Kaybeden Çocuk arıları çok seven bir çocuğun hikayesini anlatıyor. Arılarla arkadaş olup hepsine tek tek isim veren, tüm gün onların neler yaptığını izleyen bu çocuk bir gün arıların gittiğini anladığında çok üzülüyor. Arıların dönüp dönmeyeceğini merakla bekliyor. Arıların doğal yaşamın bir parçası olduğunu, yaşam döngüsünü çok güzel anlatan bir kitap. (Marsık Kitap)
MİNİK TOHUM
Dünyaca ünlü çocuk kitabı yazar ve çizeri Eric Carle’ın Aç Tırtıl’dan sonra çok severek okuduğumuz bir kitabı daha. Minik Tohum, sonbahar rüzgarıyla başka tohumlarla birlikte bir yolculuğa çıkıyor. Tohumların toprağa inene kadar ve sonrasında da toprakta büyümeyi sürdürürken başlarından geçenleri anlatan bu kitap Eric Carle’ın göz kamaştırıcı çizim ve kolajlarıyla çocuklara bir çiçeğin, bitkinin yaşam döngüsünü anlatıyor. Minik Tohum’un pek çok engel ve tehlike karşısında gösterdiği cesaret ve kararlılık ile sonunda başarıya ulaşması da kitabın verdiği diğer önemli mesajlardan biri. Kitap “Çiçekleri neden kopartmamalıyız?” sorusuna verilecek en güzel cevabı anlatıyor. (Kuraldışı Çocuk)
BİR PLASTİK ŞİŞENİN YOLCULUĞU
Plastik şişenin yolculuğu nasıl başlar, nerede üretilir ve yolculuğu nerede son bulur? Düşmeler, çarpmalar, ezilmeler ve şişirmelerle dolu eğlenceli bir yolculukta plastik şişenin macerasını takip etmeye hazır mısınız? (Tübitak Yayınları)
GERİ DÖNÜŞÜM
Çocukların çok merak ettiği şeylerden biri çöplerin nereye gittiği ve onlara ne olduğu. Çöplerin doğada yok olup olmadığından yola çıkarak geri dönüşümün ne olduğunu, çöplerin nasıl ayrılması gerektiğini, cam, karton ve plastik eşyaların nasıl geri dönüştürüldüğünü anlatılıyor. Bu kitap çocukların çevreyi korumak konusunda neler yapabileceğini anlatırken gerçek fotoğraflarla da akılda kalıcı bir etki yaratıyor. (National Geographic Kids)
EVE YOLCULUK
Buz denizi erimeye başlayınca kutup ayısı kendine yaşayacak yeni bir ev bulmak üzere yollara düşüyor. Şehirde yaşayamayan panda, tırmanacak ağaç bulamayan orangutan, dişlerini insanlardan korumak isteyen fil ve nesli tükenmekte olan Dodo kuşu da ona bu yolculuğunda eşlik ediyor. Frann Preston -Gannon’un ödül sahibi de olan bu güzel dostluk hikayesi aynı zamanda güçlü bir çevre bilinci mesajı da taşıyor. Eve dönmek için ağaçların tekrar yeşermesi, denizlerin donması, şehirlerin büyümemesi ve avlanmanın sona ermesi gerektiğini öğrenen hayvanlar eve dönebilecekler mi? (Poti Kare)
DEDEMİN BAHÇESİ
Ömer ilk defa sebze yetiştirmeyi deniyor ve çok sabırsız, her şeyin neden bu kadar uzun sürdüğüne anlam veremediği gibi ektiği tohumların büyüyüp büyümediğini de çok merak ediyor. Tüm sorularının cevaplarını dedesiyle birlikte bahçede çalışırken öğrenecek ve sonbahar geldiğinde emeğinin karşılığını iyi bir hasat ile alacak. Kendinize ait sebze bahçenizi oluşturmak için de tüm gerekli bilgileri ve önerileri bu kitapta bulabilirsiniz. (vidhata yayınları)
Bir cevap yazın