Oğlum doğar doğmaz, henüz göbek bağı bile kesilmeden kucağıma aldım. Ona bu dünyaya, aramıza hoş geldin derken o benim göğsümü kavramış, emmeye çalışıyordu. İşte o zaman bebeklerin gerçekten emzirme içgüdüsüyle doğduklarına inandım. Onu emzirdiğim süre boyunca en çok zorlandığım şey gece emzirmeleri oldu. Oğlum her 2-3 saatte bir uyanıp emmek istediği için sık sık kalktım ve sonrasında uyumakta çok zorlandım. Dünya Sağlık Örgütü ilk altı ay sadece anne sütü, sonrasında da ek gıdalarla birlikte 2 yaşına kadar anne sütü verilmesini öneriyor. Anne sütünün besleyici ve bağışıklık sistemini koruyucu özelliğinin dışında, emzirmek annelerin göğüs ve rahim kanserine yakalanma riskini de azaltıyor. Bu nedenle, uykusuz gecelere rağmen oğlumun sağlığını ve gelişimi düşünerek emzirmekten vazgeçmedim. 1-7 Ekim Dünya Emzirme Haftası sebebiyle emzirme anılarımı ve sağlıklı bir şekilde emzirebilmeniz için doktorumun önerisiyle yaptıklarımı anlatmak isterim. Topluluk içerisinde, dışarda ya da sokakta emzirmek ise başka bir yazının konusu olsun.
Göğüs Uçlarının Kuru Kalmasına Özen Gösterin
- Emzirmeye yeni başladığınızda göğüslerinizde bir miktar rahatsızlık veya acı hissedebilirsiniz. Göğüs uçlarınızın yara olmaması için koruyucu kremleri hamileliğinizin son döneminde, doğuma 1 hafta kala kullanmaya başlayın. Bebeğimi emzirdikten sonra bu kremleri düzenli olarak kullandığımı söylemeliyim. Tercihim, emzirme öncesi göğüsten temizlenmesi gerekmeyen, doğal ve bebek tarafından yutulabilir içeriğe sahip kremler oldu. Lansinoh ile Earth Mama &Angel Baby’nin organik göğüs ucu kremi favori ürünlerim arasındaydı.
- Oğlumu emzirdikten sonra göğsümde yara ve mantar –pamukçuk olmaması için göğüs uçlarımın kuru kalmasına özen gösterdim. Göğüs ucu kremini de emzirme sonrası bir tülbent yardımıyla göğsümü kuruladıktan sonra kullandım. Göğsümü sadece su ile temizledim. Göğsün hava alması, kuruması ve sürdüğünüz kremin sutyene bulaşmaması için göğüs kalkanı kullanabilirsiniz.
- Emzirdiğim dönemde süt sızıntılarının sutyenime ve kıyafetime bulaşmasın diye tek kullanımlık göğüs pedlerini tercih ettim. Lansinoh, Chicco ve Philips Avent göğüs pedlerinden birer paket alarak denedim ve en rahat ettiğim pedi belirledim.
- Emzirirken su içme ihtiyacım oluyordu, bu nedenle emzirmeden önce su ve başta rezene olmak üzere süt artırıcı çayımı hazırlayıp yanıma alıyordum. Emzirirken oldukça enerji harcadığım için sonrasında kuru üzüm, kayısı, ceviz ve badem yiyordum, sağlıklı beslenmek için çikolata ve tatlılardan uzak durdum. Süt artırmak için Promalt Alkolsüz Malt İçeceği, Vitamalt Anne Sütü Artırıcı veya Humana Still –Tee anne sütünü artıran içecekler arasında.
Emzirme Danışmanlarından Destek Alın
- İlk zamanlarda süt miktarı artıp bebeğiniz tamamını emzirme sırasında boşaltamadığında göğüsleriniz şişebilir, sertleşebilir, kırmızılıklar oluşabilir ve ateşiniz çıkabilir. Süt ateşi olarak adlandırılan bu durumu engellemek için ılık bir duş sonrası kol altından başlayarak sertleşen bölgelere masaj yapabilirsiniz. Philips Avent’in hem sıcak hem soğuk olarak kullanılan termopedleri bu dönemde benim çok işime yaradı. Soğuk bez yardımıyla da emzirme aralarında şişliği indirebilirsiniz.
– Süt kanallarımın tıkanmasını engellemek ve doğru emzirmek için hamilelik döneminde emzirme eğitimi almıştım. Emzirme danışmanları bebeğinizi nasıl ve hangi pozisyonlarda emzirebileceğinizi, emzirirken karşılaşabileceğiniz sorunları ve gerekmesi halinde süt indirici etkisi olan masaj uygulamalarını size öğretiyor. Gönüllü emzirme danışmanlığı da yapan hemşire Esra Ertuğrul bebeimgeliyor.com isimli sitesinde emziren annelere önemli pratik bilgiler veriyor. Hamilelik ve doğum sürecinde destek veren Doum emzirme sırasında yaşayabileceğiniz bebeğin memeyi almak istememesi, işe dönmek zorunda olup memeyi kesme, prematüre bebeği emzirme gibi konularda emzirme danışmanlığı sunuyor. Buna ek olarak, emziren annelerin bir araya geldiği Emzirme Destek Grupları da mevcut.
Her İki Göğsünüzü Dönüşümlü Olarak Emzirin
- Bebeğinizi ilk seferde çok uzun süre memede tutarsanız, göğüs uçlarınız şişip morarabilir. Bebeğinizin emme refleksi güçlü ise uzun süre emmek isteyebilir. Bu durumda her iki göğsünüzü 10 – 15 dakikayı geçmeyecek şekilde dönüşümlü olarak emzirin. Bu göğüs uçlarınızın çabuk tahriş olmasını engelleyecektir.
- Bebeğiniz emerken uykuya dalıyor ve meme ucunuz ağzında uyuyorsa yanağına ya da çenesine dokunarak, ayak tabanlarını okşayarak onu uyandırabilir ve tekrar emmesini sağlayabilirsiniz.
- Eğer ufaklık meme emerken meme ucunuz sürekli acıyorsa, bebeğiniz şapırtılı sesler çıkarıyorsa, meme ucunun büyük bir kısmı bebeğinizin ağzının içinde değilse bebeğiniz memeyi düzgün olarak kavrayamamış demektir. Bu durum meme uçlarınıza zarar verebilir, emzirmenizi engelleyebilir.
- Göğüs ucunuz düz ya da içe dönük olabilir. Bu durumda göğüs ucunuzu dışarı çıkartıp emzirmenizi kolaylaştıracak ürünler kullanabilirsiniz. Philips Avent Niplette ve Lansinoh Göğüs Ucu çıkarıcı aletleri kullanabilirsiniz.
BİLGİ: emzirmeplatformu.com iş hayatında ve toplumsal hayatta annelerin emzirmesini destekliyor.
BİLGİ: Lansinoh’un yaptığı bir araştırmaya göre, Türkiye’de “Emziremeseydim kendimi suçlu hissederdim” diyen annelerin oranı %91.
Not: Bu yazı 4 Ekim 2014 tarihli Milliyet Cumartesi ekinde yayınlanmıştır.
Bir cevap yazın