Yaz tatili geliyor. Okul zamanı olduğu gibi yazın da çocuğunuzun severek kitap okuması ya da sizinle okuma saatine ilgi göstermesi için 9 önerim var.
1) Dışarıda okuyun
Çocuklar okul döneminde haftasonları ya da ödev saatinde/sonrasında veya yatmadan önce kitabı hep evde okuyor. Yazın bu rutini değiştirebilirsiniz. Parkta, piknik yaparken ya da plajda gölgede dinlenirken de kitap okuyabilirsiniz. Böylece güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinde güneşten korunurken eğlenceli bir kitap okuyarak zamanı değerlendirebilirsiniz.
2) Yanınızda kitap taşıyın
Tatil çantanızda mutlaka kitap olsun. Havaalanında uçağınızı beklerken ve uçuş sırasında, trenle giderken, seyahat işlemleri için bir firma ya da kurumda sıra beklerken vb aklınıza gelebilecek her bekleme ve seyahat anında zamanı iyi şekilde değerlendirmek için kitap okuyabilirsiniz.
3) Gideceğiniz yerle ilgili okuyun
Yaz tatilinde gideceğiniz şehir ya da ülke hakkında kitapları yolculuk öncesi okuyarak merak uyandırabilirsiniz. Ayrıca çocuğunuz gideceğiniz şehir/ülke ile ilgili bilgi sahibi olurken görmek istediği yerleri de seçebilir. Benim Kemal’in Londra, Brüksel ve Roma Günlüğü isimli kitaplarım şehir rehberi konusunda size yardımcı olabilir. Ayrıca atlaslar da işinize yarayacaktır.
4) Kitabı hayata geçirin
Çocuğunuzun ilgi alanına göre seçtiğiniz kitapları hayata geçirin. Örneğin mutfakla, yemekle ilgili bir kitap okuyorsa birlikte bir şeyler pişirin. Doğa ile ilgili bir kitap okuyorsa parklara, ormana (Mesela Belgrad’a) gidin, yürüyüş ya da piknik yapın. Süper kahramanlarla ilgili bir kitap seçtiyse o kahramanın filmini birlikte izleyin. Sanatla ilgili kitap tercih ettiyse müze ya da galeri gezin, kendi heykelinizi, resminizi yapmayı deneyin vb. Amaç onun tercihine göre kitabı okuduktan sonra birlikte vakit geçiriyor olmanız.
5) Sesli kitaplardan faydalanın
Yazın özellikle de uzun araba ya da uçak yolculuklarında sesli kitaplar hayat kurtarıcı olacaktır. Özellikle birçok İngilizce kitap artık CD olarak satılıyor. Noisy Crow yeni kitaplarına okurlar dinleyebilsin diye karekod koymaya başladı. Pearson’ın Tombik Ayı serisi de sesli kitap olarak tekrar basıldı. Kendi okumasa da, siz ona okurmuşsunuz gibi sesli kitabı dinlemesi aynı şekilde öğrenmeyi, yeni kelime ve cümle yapısı duymayı sağlar. Üstelik yolculukta çocuğunuz sıkılmayacak, sürekli “Ne zaman geleceğiz?” diye de sormayacaktır.
6) Birlikte sayı ve kutlama planı belirleyin
Yazın başında çocuğunuzla birlikte tatil boyunca kaç tane kitap okuyacağınızı veya onun okuyacağını belirleyin. Sonuna da kitapla ilgili bir kutlama planı yapın. Ben ödül ve ceza sistemini okuma aşamasında kesinlikle desteklemiyorum. Burada kutlama planından kastettiğim ipad ya da istediği başka şeyi almak değil, aslında kutlama ile altını çizmek istediğim kavram kitapla bağlantılı teşvik edici bir davranış. Örneğin belirlediğiniz sayıda kitap okunduysa kitaplardan birinde geçen bir mekanı birlikte ziyaret edebilirsiniz ya da bir sonraki seyahatinizi planlarken okuduğu kitaptaki şehre gitmeyi seçebilirsiniz. Evde ya da dışarda ufak bir kutlama yemeği, kahvaltısı, dondurması vb de şahane olur! Okuduğu kitabın filmini birlikte izlemek, yazarın imza gününe gitmek, yeni kitap almak için bütçe ayırmak gibi tüm ödül diye nitelendirebileceğimiz şeylerin kitapla, kitap okumaya teşvikle mutlaka ilgisi olmalı. Aksi halde kitap bir araç, ödül de amaç olacaktır ki bunu asla istemiyoruz. Amacımız, çocuğumuza uzun vadede okuma alışkanlığı kazandırmak.
7) Okuma günlüğü tutun
Tüm yaz boyunca kaç tane kitap okuduğunu, kitabın adını, sayfa sayısını vs yazabileceği bir günlük tutması için ona bir defter hediye edin. Böylece okudukça not alacak ve kendi ilerlemesini görecektir. Bu şekilde motive oluyorsa çocuğunuz daha çok okumak isteyecektir. Yaz sonunda mutlaka okunan kitap adedini ve sayfa sayısını kutlayın. Küçük bir pasta, dondurma kaçamağı ya da aile yemeğiyle bu harika okuma alışkanlığını kutlayın.
8) Aynı kitabı okuyun
Birlikte seçeceğiniz bir kitabı okuyun. Her biriniz bir kopya satın alın ve aynı anda okumaya başlayın. Okumanız ve bitirmeniz için de süre belirleyin. Sonrasında belirleyeceğiniz tarihte kitap değerlendirme buluşması yapın. Herkes sorular hazırlayabilir, en çok beğendiği bölümleri paylaşabilir vs. Bu buluşmaları akşam yemeği sonrasında hep birlikte yapabilir ya da size uygun olan bir gün ve saatte yemek/kahvaltı sohbeti, piknik gezisi vb şeklinde de yapabilirsiniz. Onun okuduğu kitabı sizin de ilgiyle okuyor olmanız hem çocuğunuzu motive edecek hem de kitapla ilgili düşüncelerinizi merak edecektir.
9) Kitap alın
Yaz okuması için kitap sayısı belirledikten sonra kitap alışverişine birlikte çıkın. Çocuğunuza da seçme şansı verin. Her ne kadar süper kahramanlı, karakterli vs kitap almak istemiyor olsanız da alacağınız kitaplar arasında çocuğunuz istiyorsa, okumaya teşvik için bu tarz kitaplar da olsun. Sadece resimli kitap ya da roman / öykü değil, dergilerle çizgi romanların da yaz okuması olarak değerlendirilebileceğini unutmayın.
Bir cevap yazın