Oğluma hamileyken anne arkadaşlarım bana bebeğe alınması gereken şeylere dair çeşitli listeler verdiler. Bu listelerde biberon ısıtıcısından mama sandalyesine, banyo malzemelerinden bakım ürünlerine pek çok şey yer alıyordu. Anladım ki bebek alışverişi başlı başına bir konu. Üstelik minikler ilk birkaç yıl boyunca çok hızlı büyüdüklerinden alınan pek çok şey de sadece 1-2 kere kullanılıp sonrasında bir dolap köşesinde kalıyor. Hamileliğimle birlikte bu masrafları azaltmak ve uzun süre kullanılabilecek eşyalara yatırım yapmak için kolları sıvadım. Günlük ihtiyaçlar için alışveriş yaparken ve seyahatlerde de bu prensipten vazgeçmedim. Günün sonunda tutumlu bir anne haline geldim! Neler mi yaptım?
Arkadaşlarınızın hamile kıyafetlerini ödünç alın
Evli ve bebek sahibi yakın arkadaşım kendi kullandığı hamile kıyafetlerini bana vermeyi teklif ettiğinde kabul ettim. 1-2 büyük beden t-shirt ile hamile pantolonu aldım ve arkadaşımın kıyafetleriyle hamileliğimi tamamladım. Doğum yaptıktan sonra da kendi aldığım kıyafetleri de bu kutuya ekleyerek bebek bekleyen başka bir arkadaşıma ilettim.
Bebek alışverişi için acele etmedim. İhtiyaç duyacağım şeylerin bir listesini yaptım. Oğluma ne hediye alabileceklerini soran arkadaşlarımla da bu listeyi paylaştım. Çocukları büyümüş olan arkadaşlarımın gönderdiği bebek kıyafetleri ve eşyalarını da kullanmak üzere aldım. Yeni bir ürün, örneğin buharlı pişirici almadan önce o ürünü kullanan ve memnun olan arkadaşlarımdan ürünü denemek için izin istedim ve deneyip memnun kaldıktan sonra satın aldım. Böylece dolapta bekleyen ve kullanılmayan ürünümüz olmadı.
Önümüzdeki kış için indirimden alışveriş yapın
Bebek kıyafeti alışverişinde ve şimdi de bebek bezi, ıslak mendil gibi günlük ihtiyaçlar için mağazaların ve internet sitelerinin kampanyalarını ve indirimlerini takip edebilirsiniz. Morhipo.com, Trendyol.com, ebebek.com, unnado.com ve joker.com’da bebek kıyafetleri dışında bakım ürünleri ve beşik, puset gibi bebek eşyalarını da indirimli fiyatlarla bulmak mümkün. Tutumluanne.com isimli sitede de anneler az kullandıkları ya da alıp hiç kullanmadıkları ikinci el bebek ve çocuk ürünlerini indirimli fiyatlara satıyorlar. Ben sezon indirimlerinde bir sonraki senenin kışı ve yazı için kıyafetler de alıyorum. Çok sık alışveriş yaptığımız mağazaların mağaza indirimlerini ve kampanyalarını takip ediyorum, müşteri formların doldurup kartlarından alıyorum. Bu şekilde alışveriş yaptıkça biriken puanları bir sonraki alışverişimizde kullanıyorum.
Yaratıcılığı geliştiren oyuncaklara yatırım yapın
Anne baba olarak en çok para harcadığımız şeylerin başında oyuncaklar geliyor. Zaman içerisinde akıllandım. Oğluma çok ses çıkaran, bol düğmeli, keşfedip 1-2 saat oynadıktan sonra sıkılabileceği oyuncaklar yerine hayal gücünü kullanarak her seferinde farklı şeyler yapabileceği oyuncaklar alıyorum. Lego, ahşap küpler, renk renk boya kalemleri ve resim defterleri bu listenin başında geliyor. Çok fazla oyuncak almak yerine evde yaratıcılığımızı konuşturuyoruz, karton kutudan araba, kağıt tabaklardan hayvanlar yapıyoruz. Eski bir çarşafı sandalyelerin üzerine atıp çadır kuruyor, kampa gidiyoruz. Her hafta yeni bir paket oyun hamuru almak yerine evde tuttuğumuz hamura çok az gıda boyası ekleyerek kullanıyoruz. Biraz makarna, biraz bulgur ve uhu ile harika tablolar yaratıyoruz.
Çocuklar arkadaşlarında görüp beğendikleri oyuncakları istiyorlar. Bundan doğal ne olabilir? Ancak her oyuncağı almak hem çocuğun duygusal gelişimi hem de aile bütçesi için zararlı olabilir. Bu nedenle biz oyuncak değişim günleri düzenliyoruz. Hem çocuklar bir araya geliyor ve güzel güzel oynuyorlar hem de bir sonraki buluşmaya kadar birbirlerinin oyuncaklarını ödünç alıyorlar. Bu şekilde paylaşmayı, izin istemeyi, başkasının malını dikkatli kullanmayı da öğreniyorlar.
Şehirdeki ücretsiz etkinliklere katılın
Oğlumla şehirde en çok müzeleri geziyoruz. Müzelerin indirim günlerini ve ücretsiz ziyaretçi kabul eden günleri takip ediyoruz. Çoğu müzede 12 yaş ve altı çocuklar için ücret alınmıyor. Şehirde çocuklar için bir sürü ücretsiz etkinlik de düzenleniyor. Zorlu Çocuk Tiyatrosu Kibritçi Kız ile Karlar Ülkesi müzikallerini ücretsiz sahnelerken Yapı Kredi Kültür Merkezi’nde ücretsiz okuma atölyeleri düzenleniyor. Şehirde çocuklar için düzenlenen ücretsiz etkinliklerin bir kısmını benim de beğendiğim etkinlikleri paylaştığım sehrincocukhali.com sitesinde bulabilirsiniz. Kitap alışverişi için de kitap fuarlarını takip ediyorum. Fuarlarda %30-%40 indirimle çocuk kitabı almanız mümkün. Eğer bir kursa kayıt yaptıracaksanız ufaklık ilk derse gidip sonrasında gitmek istemezse yaptığınız masraf boşa gitmesin diye “ücretsiz deneme dersi” olup olmadığını sorabilirsiniz.
Uçak bileti alırken kampanyaları takip edin
Çocukla seyahat edeceksek bunu belirli bir süre öncesinde planlamaya başlıyorum. Böylelikle uçak biletlerini daha uygun fiyatlara bulabiliyorum. Skyscanner.com ile enuygun.com sık sık ziyaret ettiğim siteler arasında. Ailece seyahat edecekseniz ve 2 oda tutmanız gerekiyorsa, otelde kalmak yerine ev kiralamayı deneyebilirsiniz. Airbnb.com ve tatilevim.com’a bakabilirsiniz. Havaalanlarında her şey daha pahalı fiyatlara satıldığı için çantamda hep ıslak mendil, kuruyemiş, kutu meyve suyu ve seyahatimiz boyunca oğlumu eğlendirecek minik bir oyuncak ve kitap taşıyorum.
Not: Bu yazı 11 Nisan 2015 tarihli Milliyet Cumartesi ekinde yayınlanmıştır.
Bir cevap yazın