Stokholm Rehberi
Stokholm’de nereleri gezdik, nerede kaldık, hangi restoranlarda yemek yedik, hangi sergileri, müzeleri gezdik, hangi sokaklara bayıldık, nerede alışveriş yaptık, bak burada, 3 bölüm halinde uzun uzun anlattım. Ama sana kolaylık olsun diye bir de mini rehber hazırladım. En ucuz İsveç köftesini nerede yersin, Stokholm’den hangi CD’yi almalısın, en iyi restoran, bar hangisi, vintage alışveriş dedin mi nereye gitmelisin… Hepsini bu yazıya sığdırdım. Hadi bakalım.
– Havadan&Sudan: Yılın yarısını buğulu bir ışık altında diğer yarısını da gecesiz geçiren bir şehir Stokholm. Hava yazın 9:30’dan önce kararmıyor.
– Stokholm Kart ve Ulaşım: Stokholm pahalı bir şehir. Sana şöyle anlatayım; Stokholm pahalı bir şehir. 1 litre su 60 SEK (Yaklaşık 15 TL), otobüs bileti tek yön 45 SEK (Yaklaşık 10 TL), taksi ile 1,5 km mesafe 150 SEK (Yaklaşık 37 TL). Bu yüzden şehre indiğinde havaalanındaki turizm bürosundan günlük, 3 ya da 5 günlük Stockholm Card alabilirsin. 5 günlük kart 895 SEK. Bu kart ile müze girişleri ve toplu taşıma (bot turu hariç) ücretsiz. Emin ol böylesi daha ekonomik! Dilersen Stokholm kartı 1, 2 ya da günlük de alabilirsin. Taksi pahalı dedim ya, eğer illa da binmen gerekirse, ara gelsin, sokaktan çevirdin mi daha da pahalı. İşte telefon numarası: 08-28- 74-15.
– Müzeler: Stokholm’de müze girişleri 65 SEK’ten başlıyor, 120 SEK’e kadar çıkıyor. Çoğu müzede 18 yaşına kadar öğrencilere ücretsiz. Stokholm kart alırsan, hemen hemen tüm müzelere ayrıca ücret ödemeden girebilirsin.
– Şehir Turları: 120 SEK ödeyerek adalar arası bot turu, 260 SEK ödeyerek şehirde otobüs turu yapabilirsin.350 SEK öderim dersen, otobüs+bot turunu birlikte satın alabilirsin (www.stromma.se).
– Yeme &İçme: Ucuza ne yerim dersen, öğlenleri atıştırmak için sokaklarda sosisli sandviç satılıyor. Bröd med korv. Fiyatı 10 SEK. Cola cam şişede, 0,33 cl, 25-30 SEK. En ucuz içki bira, 40-50 SEK arasında. En ucuz İsveç köftesi+patates menüsünü IKEA’da yersin, 8 köfteye 120 SEK ödersin. Güzel ve ucuz restoran dersen Tranan. Somonlu salataya 180 SEK ödersin (www.tranan.se).
– Şehir Manzarası: “Şehri tepeden göreyim, harika fotoğraflar çekerim” diyorsan, Ericsson Globe’un dışında bir de Kaknästornet (Kule) var. 31. Katından manzarayı seyredebilirsin. 30. katta bar ve cafe, 28. katta ise restoran var.
– Kahve Keyfi: Stokholm’de Starbucks ya da Cafe Nero yok. Onun yerine sabah kahvesiz ayılamıyor, gün içinde lattesiz yapamayanlara Wayne’s Coffee yardımcı oluyor.
– Stokholm’ün en güzel viski barı: Akkurat Hornsgatan’da. Riche ise popüler bir bar, ev gibi, sıcak mekan.
– Bekarım, yalnızım: “Bekarsan, evlenmek istiyorsan, Stokholm’e gelmelisin” diyor şehri tanıtan film otel televizyonunda. Meğer en çok bekar insanın bulunduğu şehirmiş Stokholm.
– Film: Let the Right One In, İsveç ve sonrasında birçok Avrupa ülkesinde çok satanlar listesine girmiş bir vampir romanından uyarlama. Stokholm’ün kenar mahallesi Blackeberg’de geçiyor. Geçtiğimiz sene en iyi vampir filmi seçildi. Gitmeden önce izlemen tavsiyesiyle.
– Kitap: Gittiğim şehirlerden o şehrin yazarlarının kitaplarını alırım demiştim ya sana, bu sefer Stokholmlü yazar Linda Olsson’un iki farklı kadının hikayesini anlattığı Astrid &Veronika isimli kitabını aldım.Gökçeada’da deniz kenarında bu kitabı okudum. Stokholm’ün benim de gezdiğim sokaklarını anlatan kısımlarının altını çizdim.
Başka Neler Görmeli/Yapmalı?
– Nobel Ödülleri’nin verildiği Konser Binası’nı (Konserthuset) rehber eşliğinde gezebilir, çıkışta Stokholmlü sanatçıların CD’lerini alabilirsin. Klasiklerden yanayım diyorsan ABBA’nın artık ülkemizde tükenmiş CD’lerini bile bulabilirsin. Keman sevdiğim için ben Daniel Hope’un Stokholm Filarmoni Orkestrası eşliğinde keman solosu yaptığı “The Romantic Violinist” isimli CD’sini aldım.
– Stokholm’e çocuklarınla gidiyorsan Uzun Çoraplı Kız Pippi’nin hikayesini görmek için Junibacken’e gitmeni (Çizgi Roman Müzesi), müze içerisinde trenle gezmeni tavsiye ederim. Emin ol, sen de çocuklar gibi eğleneceksin.
– Vaktin varsa kraliyet ailesinin yaşadığı ve UNESCO tarafından koruma altına alınan Drottningholm’u görmeye gidebilirsin. Şehre 50 dakika mesafede.
– Stokholm metrosunun galerilerden farkı yok. Hergün rehber eşliğinde metrodaki eserleri görebileceğin turlar düzenleniyor.
– Eğer doğayı seviyorsan, takım adaları görmeye gidebilirsin, tüm gününü ayırman gerekir.
– Kungsholmen’deki Norr Mälarstrand’ta, Langholmen’de ya da cesaretin varsa Belediye Binası’nın hemen önünde Stokholm’ün soğuk sularına dalabilirsin.
– Heykeldi, fotoğraftı seviyorsan Millesgarden ve Fotografiska’ya uğra derim.
– “Şehri tepeden göreyim, harika fotoğraflar çekerim” diyorsan, Ericsson Globe’un dışında bir de Kaknästornet (Kule) var. 31. Katından manzarayı seyredebilirsin. 30. katta bar ve cafe, 28. katta ise restoran var. “Ben yukarlara çıkamam” dersen, o zaman da Söder Höjder ve Fjällgatan’a gitmeli, Stokholm’ün tüm güzelliklerini merceğine sığdırmalısın.
Nerede Yemeli?
– Ucuza ne yerim dersen, öğlenleri atıştırmak için sokaklarda sosisli sandviç satılıyor. Bröd med korv. Fiyatı 10 SEK. Cola cam şişede, 0,33 cl, 25-30 SEK. En ucuz içki bira, 40-50 SEK arasında. En ucuz İsveç köftesi+patates menüsünü IKEA’da yersin, 8 köfteye 120 SEK ödersin. Güzel ve ucuz restoran dersen Tranan. Somonlu salataya 180 SEK ödersin (www.tranan.se).
– Godfather filmi başta olmak üzere İtalyan film afişleriyle süslü Papa ve 80’ler konseptine sahip Caina, güzel ve ucuz yemek yiyebileceğin adresler.
– Şık bir akşam yemeği için yer bakıyorsan, Michelin yıldızlı Operakallaren, Mathias Dahlgren Matsalen (rest), Mathias Dahlgren Matbaren (the food bar), Frantzen, Esperanto, F 12 (Fredsgatan) ya da Lux’e gidebilirsin.
– “Ben yemekten sonra bara ya da club’a giderim” diyosan, Riche, Cafe Opera, F12 aradığın adresler olmalı.
– Eğer evindeymişsin gibi yemek yemek istiyor ve yemek de lezzetli olsun, yanımdakiyle de paylaşayım diyorsan AG Restaurang & Bar’a rezervasyon yaptır. Pişman olmazsın (www.restaurangag.se).
– Södermalm’da Rival’in içindeki The Bistro klasik İsveç mutfağına biraz da füzyon katmış (www.rival.se).
– Nytorget Urban Deli, Södermalm’ın göbeğinde, manav, market, restoran, bar. Hepsi bir arada. İster otur ye, ister al götür (www.urbandeli.org).
Nerede Kalmalı?
– Grand Hotel: Kraliyet Sarayı ve Gamla Stan manzaralı, şehrin en lüks ve şık oteli (www.grandhotel.se)
– Rival Hotel: Södermalm Bölgesi’nin merkezinde, butik bir otel. Otelin içinde art deco tarzında sinema, 1940’lardan kalma bir de bar bulunuyor. (www.rival.se)
– Hotel J: İskandinav tarzı arayanlar için. Meşe mobilyalar, beyaz renk hakimiyeti var (www.hotelj.com).
– Hotel Skeppsholmen: 17. yüzyıldan kalma askeri binalar bir tasarım oteline çevrilmiş, üstelik butik otel listelerine de hemen girivermiş (www.hotelskeppsholmen.com).
Stokholm’de Alışveriş
– Hamngatan ile Regeringsgatan’ın kesiştiği yerde Stokholm’ün Harrods’ı olarak anılan Nordiska Kompaniet (NK) bulunuyor. Eve götürmek üzere reçeller alıyorum daha sonra buradan.
– Ahlens City ve Gallerian da şehrin diğer güzel alışveriş merkezleri.
– İsveçli markalar Biblioteksgatan üzerinde; kot pantolonlarına hasta olduğum Acne, tasarımcı Fillipa Knutsson’un butiği Fillipa K. Bu caddeyi kesen Mäster Samuelsgatan’da da bir sürü güzel butik var.
– İngilizce kitap almak istersen, Lilla Nygatan 11, Gamla Stan’daki The English Bookshop’a, İsveç’le ilgili İngilizce ya da 46 başka dilde kitap arıyorsan, Slottsbacken 10, Gamla Stan’daki Sweden Book Shop’a bakabilirsin.
– SOFO, South Södermalm Bölgesi’nde vintage butikleri, tarz sahibi dükkanları bulabilirsin.
– Tasarım seviyorsan, şehrin her tarafına yayılmış DesignTorget’e uğra derim (designtorget.se).
– Sade tasarımları, basic kıyafetleri, gri, siyah ve beyaz renkleriyle Smalandsgatan 14’teki Hope’ta satılan herşey benim olsun istedim (www.hope-sthlm.com).
– Kırtasiye seviyorsan, NK’nin en alt katında iki İsveç’li Ordning&Reda ve Bookbinders Design yan yana.
– Mücevher dersen, Efa Attling’e uğra derim. Gümüş tasarımlarını eminim sen de beğeneceksin (www.efvaattlingstockhom.com).
Bir cevap yazın