Yaz tatilinde Samos’a gitmeye karar verdik. Samos, Yunanistan’ın Osmanlı’dan aldığı son ada olarak biliniyor. Başkenti, merkezi Vathi. Samos’a Kuşadası’ndan feribotla 1,5 saatte geçebiliyorsunuz. Feribot biletlerinizi önceden almakta fayda var çünkü yerler doluyor. Samos’ta aracınız olması şart. Günlük 30-50 Euro arasında araç kiralayabiliyorsunuz.
Samos, ünlü matematikçi, sayıların babası Pisagor’un doğum yeri. Pisagor yaptığı adalet kupası ile de biliniyor. Bu bardağa içindeki çizgiyi aşan sıvı koyarsan bardak boşalıyor. Herkes adil, eşit şarap içebilsin diye bu bardağı yapmış.
Konaklama
Samos’ta hem merkeze yakın hem de denize sıfır bir otel tercih ettik. Butik otel yerine içinde restoranı da olan ve çocuklar için mini kulüp hizmeti de sunan Doryssa Seaside Resort’ta kaldık. Odaları biraz küçük ancak otel oldukça konforlu. Denizi de güzel. Otelde kahvaltı ettik, açık büfe kahvaltısı zengin. Otelin öğle ve akşam yemekleri için isterseniz açık büfe restoranı da bulunuyor. Ancak biz öğlenleri farklı plajlarda akşamları da merkezdeki restoranlarda yemeyi tercih ettik hep.
Armonia Bay Hotel 2014 yılında The Times Gazetesi tarafından Yunanistan’da en iyi 20 butik otelden biri seçilmiş.
Yeme & İçme Adresleri
Meltemi ve Poseidon sevdiğimiz restoranlardan oldu. Meltemi’de domates soslu midye, kalamar, pita ekmeği ve domatesli, soğanlı salata sipariş verdik. Meltemi’nin hemen önünden denize girebiliyorsunuz. Burada deniz mahsullerinin tadına bakabilirsiniz. Elia (Pythagorion) canlı müzik dinleyebileceğiniz, deniz kenarında keyifli bir restoran. Stella pek çok yerde adanın en iyi restoranı olarak yazılmış. Rum aile işletmesi bu restoranın menüsü her gün değişiyor. Kokkari Plajı’ndaki Cafe Del Mar’da da öğle yemeği keyifli. Maritsa’da kızarmış kaba, sarımsaklı cacık, yaprak sarma, Yunan salatası sipariş verdik. Rezervasyonsuz yer bulmak zor ve Türklerin çok fazla tercih ettiği bir restoran ancak yemekleri çok lezzetli.
Meltemi ile Cafe Del Mar yanyana. Meltemi’nin tam karşısında ise Grandma’s House diye bir kafe var. Cheesecake, tart, sandviç ve taze ekmekler satıyorlar. Taze sıkılmış meyve suları da var.
Pythagorio’nun merkezindeki Storia Dolce bence adanın en iyi dondurmacısı. Tulzu karamel ile damla sakızlısı çok lezzetli.
Aphrodite’te güzel bir avlusu olan ve akşam yemeği için tercih edebileceğiniz bir restoran. Yunan mutfağı ağırlıklı bir menüsü var.
La Trattoria Di Samos, Yunan mutfağı yerine değişiklik isteyen ve pizza ya da makarna tercih edenler için iyi bir alternatif. Hemen sahilde yer alıyor ve oldukça çocuk dostu.
Plajlar
Bizim kaldığımız Doryssa Seaside Resort’un kendi plajı var ve burayı otel müşterileri de ayrıca ücret ödeyerek kullanıyor. Buranın denizi sığ ancak taşlık. Çocuklar için ağaç gölgeleri de olduğundan oldukça keyifli.
Lemonakia Plajı Kakari Köyü’ne 15 dakika mesafede. Hemen yanında Tsanadou Plajı var. Bu plajın denizi çok güzel. Yine taşlık. Burada yemek yiyebileceğiniz bir restoranda bulunuyor.
Kokkari, Psili Ammos, Livadaki de adada gittiğimiz plajlardandı. Plajlar ücretli değil, ancak burada yiyip içtiğinizi ödüyorsunuz.
Şehirde en sevdiğimiz plaj ise çocuklar için sığ denizi ile Glicorisa Plajı oldu. Bu plajın kum alanı da var. Ancak yer kapabilmek için sabah erken gitmenizi öneririm. Öğleden sonra şezlong bulamıyorsunuz.
Görülecek Yerler
Samos Arkeoloji Müzesi, eski Vathi sokakları, Pythagorion kasabası, Hera tapınağı, Potami şelalesi, Pisagor heykelini listenize alın.
Alıveriş
Pythagorio’da Le Coin isimli dükkanda sandaletler, şallar, takılar ve çantalar satılıyor. Hepsi Yunanlı tasarımcıların ürünleri. 2the Store’da ayakkabı, şal ve çanta bulabilirsiniz. Burada da tasarım ürünleri satılıyor. Artisti Fashion Town da beğendiğim bir diğer butik.
Bir cevap yazın