İtiraf ediyorum; oğlum doğduğunda onu hep kucağımda, yanımda, gözümün önünde tutarsam başına bir şey gelmeyeceğine ikna etmiştim kendimi. Ama çocuk dediğin hareketlenmeye başladığı andan itibaren etrafa, dünyaya merakla ve keşfetme hevesiyle yaklaşıyor. Tut tutabilirsen. En çok kazanın, yaralanmanın da evde olduğunu söylüyor uzmanlar. İş başa düştü, evde oğluma güvenli bir ortam yaratmak için kolları sıvadım. Hangi önlemleri aldığımın listesi burada. İlk yardım eğitimi ve evde yapılabilecekleri anlatan yazımı da haftaya paylaşacağım.
Dolapları duvara sabitleyin
Bebek odası için mobilya alışverişi sırasında dolap kapakları ve çekmeceleri hızlı kapanmayan, kendiliğinden yavaşlatma modu olan mobilyalar seçtim. Bu şekilde parmakları sıkıştırma ihtimalini ortadan kaldırmak istedim. Kitaplık, dolap gibi yüksek mobilyaları ise hem deprem hem de üzerine tırmanma ihtimalini düşünerek duvara sabitledik.
Evi sık sık havalandıracağımız için üstten açılan, vasistası olan pencereler tercih ettik. Pencere önüne çok kolay üzerine çıkabileceği koltuk, sehpa gibi eşyalar koymuyoruz. Balkon kapılarını çocuklu ortamlarda kapalı tutuyoruz. Kapıları kendi açamasın diye özel kapı kilitleri/sürgüleri satın aldık.
Oğlumun yaşına uygun oyuncaklar seçtik. Aile ve arkadaşlarımızın aldığı daha minik parçalı oyuncakları boğazına kaçma riskini düşünerek biraz daha büyüyünce oynaması için kaldırdık. İpli ve kablolu oyuncaklarla da sadece bizim yanımızda oynamasına müsaade ettik.
Delici ve kesici aletleri ortadan kaldırın
Banyo ve mutfakta alt dolaplarda duran temizlik malzemelerimizi oğlumun erişemeyeceği yere koydum. Eğer bu ürünleri kaldırmanız mümkün olmuyorsa dolap ve çekmecelerinize kilit takabilirsiniz.
Örtülere asılıp çekerek üzerindekileri kafasından aşağıya düşürme riski olduğu için mutfakta ve salonda uzun, masadan, sehpadan sarkan örtüleri kaldırdım.
Ecza dolabını oğlumun ulaşamayacağı kadar yüksek bir yere astık. Kozmetik ürünlerimi oje ve aseton dahil ortadan kaldırdım. Makas, törpü, çakı gibi delici ve kesici aletleri de onun erişemeyeceği yere koyduk.
Duşların kapılarını ve klozetlerin kapaklarını sürekli kapalı tutuyoruz. Kapı demişken, çocuklar kilitlerle oynamaya bayıldıkları için çocuğunuzun kendisini herhangi bir odaya kilitleme ihtimalini düşünerek kapı arkasındaki anahtarları geçici bir süre için kaldırabilirsiniz.
Eğer sizin ufaklık da bizimki kadar mutfakta vakit geçirmekten hoşlanıyorsa, mutfak dolaplarınızın yerleşimini tekrar gözden geçirin. Rende, bıçak, konserve açacağı gibi kesici aletleri daha üst çekmece ve raflara yerleştirin.
Mutfak tezgahında özellikle ön tarafta ateşte yemek bırakmıyorum. Tezgah üzerinde kesici alet tutmuyorum. Plastik torbaları kafasına geçirip boğulma tehlikesine karşı oğlumun ulaşamayacağı bir çekmeceye kaldırdım.
Evin belirli yerlerine yangın söndürücü koyduk. Çakmak, kibrit ve mumları da göz hizasından kaldırdık.
Bebeğinizi uzun süre yalnız bırakmayın
Neredeyse 2,5 yaşında olan oğlumu gün içerisinde oynarken yalnız bırakmıyorum. Bütün gün yanında durup onunla oynamıyorum elbette ancak o oyun oynarken uzaktan onu gözlemliyor, aynı odada başka bir köşede kitap okuyorum ya da başka bir odadaysam, sık aralıklarla neler yaptığına bakıyorum. Kendime en rahat zamanı ise oğlum uyurken ayırabiliyorum. Bu zamanlarda da uyanıp uyanmadığını anlamak için bebek telsizi kullanıyorum.
Rahat rahat oynayabilsin diye masa ve sehpaların köşelerine koruyucu takabilirsiniz. Bu şekilde çarpmalar sırasında köşelerin batmasını, can yakmasını engellemiş olursunuz.
Elektrik prizlerini kapatın, kabloları saklayın
Elektrik prizlerine parmağını sokabileceği için evdeki tüm prizleri çocuklar için özel üretilen koruyucu kapaklarla kapattık. Ayrıca televizyon sehpasının arkasında biriken tüm elektrik kablolarını kablo kutusunda topladık. Eğer bu kapaklardan bulamıyorsanız, geçici bir süre – çıkartmaya gücü yetene dek – koli bandından da faydalanabilirsiniz. Evde elektrikli aletleri kullanmadığımız zaman fişte bırakmıyoruz. Saç kurutma ya da traş makinesi gibi elektrikli aletleri de musluk ve duşa yakın bir yer de bırakmıyoruz.
Eğer merdivenli bir evde oturuyorsanız güvenlik kapısı kullanabilir ya da çocuğunuzun tek başına tırmanmasını ve merdivenlerden inmesini engelleyecek korkuluklar koyabilirsiniz. Merdivenlerde ufaklığın takılıp düşebileceği herhangi bir şey bırakmamaya da özen gösterin.
Yeni yürümeye başlayan bir bebeğiniz varsa, evinizin zeminlerinin kuru olduğuna emin olun, ortada bebeğinizin kayıp düşmesine sebep olabilecek küçük eşyalar, dergi ve gazeteler bırakmayın.
Havuzlu bir eviniz varsa, bariyer kullanın
Bahçeli bir evde yaşıyorsanız, bahçe kapısının her daim kapalı olduğundan emin olun. Bahçe malzemelerini sakladığınız oda ya da deponun kapısının kilitli olup olmadığını da kontrol edin. Testere, makas, tırmık gibi kesici ve delici aletleri ortada bırakmayın. Böcek ve bitki ilaçlarını ortadan kaldırdığınıza emin olun. Eğer ilaçlama yaptırıyorsanız, bunun çocuklar için zararlı olup olmadığını sorun.
Havuzunuz varsa etrafını koruyucu bariyer ile çevirebilirsiniz. Havuz çevresi zeminin her zaman kuru olduğundan emin olun.
İtfaiye, ambulans ve polisin acil telefon numaralarını yazan bir kağıdı buzdolabınızın üzerine ya da kolayca görünecek bir yere yerleştirin.
Gerekmesi halinde müdahalede bulunabilmek için ilkyardım eğitimi alın.
Not: Bu yazı 14 Mart 2015 tarihli Milliyet Cumartesi ekinde yayınlanmıştır.
Bir cevap yazın