Oğlumla gezmeyi, tiyatroya ya da çocuk atölyelerine gitmeyi seviyoruz. Ancak dışarıda geçirdiğimiz zaman kadar evde de birlikte zaman geçiriyoruz. Bu zamanlarda birlikte yapacağımız, yaratacağımız aktiviteleri tercih ediyorum. Hem yapım sürecinde çok eğleniyoruz hem de sonrasında ne yapmış olursak olalım oğlum kendi yaptığı için daha kıymetli oluyor, daha uzun süre yaptığımız oyuncakla oynuyor. Yarıyıl tatilinde evde geçireceğiniz günler için birkaç önerim var.
Ev yapımı oyun hamuru
Evde oyun hamuru yapmak gerçekten çok kolay. Üstelik herhangi bir kimyasal ya da koruyucu madde de içermiyor. Bu tarife göre yaptığınız oyun hamuru, bulunduğu yerin ısısının fazla olmaması halinde iki hafta boyunca oynanacak kıvamda kalıyor. Hava alıp çabuk bozulmaması için kapalı bir kapta ya da streç film sararak saklamanızı öneriyorum.
Malzemeler:
2 ölçü kabı un (280 gr.)
2 yemek kaşığı zeytinyağı
½ ölçü kabı tuz
1,5 ölçü kabı kaynamış su
Gıda boyası (1-2 damla)
Yapılışı: Un, tuz ve zeytinyağını derin bir kapta karıştırın. Gıda boyasını sıcak suya damlatın ve suyu karışıma yavaş yavaş dökün. Dökerken bir yandan da karıştırmaya devam edin, Karışımı kulak memesi kıvamına gelinceye dek yoğurun. Eğer yapış yapış kaldıysa elinize yapışmayacak hale gelene dek biraz un ekleyebilirsiniz.
Çay saati için tarçınlı ve zencefilli kurabiye
Tariflerini beğenerek takip ettiğim kitcheninred.com blogunun yazarı Pınar Özdirim’in tarçınlı ve zencefilli kurabiyesini oğlumla birlikte yapıp yanında ılık süt ile yedik. Oğlum için minik bir oklava, önlük ve metal yerine elini kesmeyecek plastik hamur kalıplarından aldım. Malzemeleri çırpmasına, karışıma eklemesine izin verdiğimde çok mutlu oluyor.
Malzemeler:
- 1/2 ölçü kabı erimiş tereyağı (120 gr)
- 1/2 ölçü kabı toz şeker veya esmer şeker (100 gr) (Şeker miktarını dilediğiniz kadar azaltabilirsiniz)
- 1/2 ölçü kabı pekmez (120 ml). Pınar’ın önerisiyle biz yoğun kıvamlı keçi boynuzu pekmezini tercih ediyoruz. Eğer akışkan bir pekmez kullanıyorsanız, un miktarını arttırabilirsiniz.
- 1 yumurta sarısı
- 2 ölçü kabı elenmiş un (300 gr) + yoğururken bir miktar tezgah üzeri için un
- 1/2 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 1/2 tatlı kaşığı karbonat
- 1/2 tatlı kaşığı tarçın
- 1 silme tatlı kaşığı zencefil (zencefille aranız yoksa 1 silme çay kaşığı kullanabilirsiniz)
Yapılışı: Erimiş tereyağı ve şekeri iyice çırpın. Pekmez ve yumurta sarısını ekleyip çırpmaya devam edin. Unu, kabartma tozunu, karbonat, tarçın ve zencefili de ekleyip güzelce yoğurun. Hazırladığınız hamuru 30 dakika kadar buzdolabında streç filme sarılı ve hava almayacak şekilde dinlendirin. Dolaptan çıkardığınız hamuru açıp kalıpla şekil verdikten sonra önceden ısıttığınız 175 derece fırında, ilk tepsiyi 10-11 dakika, 2. tepsiyi 8-9 dakika pişirin. Afiyet olsun.
Biz aya gidiyoruz, sizi de bekleriz!
Bob’un yaşamından bir günü anlatan “Aydaki Adam” isimli kitabı okuduğumuzdan beri oğlum ayla ilgili sorular soruyor. “Ayda kimler yaşıyor?, Ayda nasıl yürüyorlar?, Ayda tavşan var mı?, “Ay anneannemlere yakın mı?” sorularına cevap vermeye çalışırken, ona oynarken eğleneceğini düşündüğüm ay kumu hazırlamayı teklif ettim.
Malzemeler:
4 su badağı un
1/2 su bardağı sıvı yağ
Yapılışı: Un ile sıvı yağı bir kaba koyup iyice karıştırın. Hamur, elinize yapışmayan ancak kolayca dağılan kum kıvamına geldiğinde oynamaya başlayabilirsiniz.
Sebze saplarından Picasso tablosu
Evde yemek yaparken sebzelerin kullanmadığımız saplarını ya da köke yakın kısımlarından harika resimler yapıyoruz. Ben mutfakta yemek yaparken oğlum da kendi sanat eserlerini yaratıyor.
Malzemeler:
Enginar, kereviz, pırasa gibi mevsim sebzeleri
Boyama kağıdı
Parmak boyası
Yapılışı: Sebzelerin köke yakın kısmından kesiyoruz. Parmak boyası kullanarak kestiğimiz uçlarını ve kullanmadığımız yapraklarını, saplarını boyuyoruz ve kağıda desenler yapıyoruz.
Kavanozda kar küresi
Her gittiğimiz şehirden hatıra bir kar küresi alıyoruz. Bu sefer kendi kar küremizi kendimiz yapmaya karar verdik.
Malzemeler:
Metal kapaklı kavanoz
Küçük figür (hobi malzemeleri satan dükkanlarda ya da kırtasiyelerde bulunabilir)
Silikon tabancası
1 çay kaşığı sim
Su
1 çorba kaşığı gliserin
Yapılışı: Seçtiğiniz figürü silikon tabancasıyla kavanoz kapağının içi yüzünün ortasına yapıştırın. Kavanozun dibine sim koyun ve üzerini suyla doldurun. Kar küresini çevirdiğinizde simlerin çok hızlı düşmesini engellemek için gliserini ekleyin. Kavanozun kapağının iyi yapışması için silikonlayıp kapatın.
Sütü seven kalemlik
Geri dönüşümü seviyorum. Oğluma da bu bilinci aşılamak için zaman zaman kullandığımız ürünleri, ambalajları sonrasında başka bir eşyaya dönüştürmeyi deniyoruz. Eski süt kutularından kalemlik yapma fikri de böyle geldi aklımıza!
Malzemeler:
Süt kutusu
Kap kağıdı
Makas
Yapıştırıcı
Boya kalemi
Yaprak, deniz kabuğu, çıkartma
Yapılışı: İçi boşalmış ve kuruladığınız süt kutusunu ortadan ikiye bölün. Dışını renkli kap kağıtlarıyla kaplayın. Bahçeden topladığımız yaprakları ya da sevdiğimiz çıkartmaları, yazdan kalma deniz kabuklarını üzerine yapıştırın.
Eğer evde birlikte daha çok etkinlik yapmak isterseniz Timaş Çocuk tarafından yayınlanan Cıcıl Cıvıl 365 Etkinlik ve Adım Adım 365 Etkinlik isimli kitaplarda renkli kağıtlar, kutular, kartonlar, boyalar ve evde bulunan pamuk, bakliyat ile makarna gibi yiyeceklerden yapabileceğiniz etkinlikler bulabilirsiniz. Çiçek Yayıncılık’ın 102 Elişi kitabında da yaratıcı etkinlik fikirleri var.
Not: Bu yazı 31 Ocak 2015 tarihli Milliyet Cumartesi ekinde yayınlanmıştır.
Bir cevap yazın