Çevreye duyarlı ve doğal yaşam konusunda bir süredir yazıp çiziyorum, biliyorsun. Çok seyahat eden biri olarak seyahatin de daha ekolojik olabileceğine inananlardanım, yeter ki isteyelim. Ekolojik seyahat deyince sadece su ve elektrik tasarrufunu düşünerek havluları sen isteyince değiştiren ya da odanı sen isteyince temizleyen otellerde konaklamaktan bahsetmiyorum. Yolculuğa başlama anından eve dönene dek ekolojik seyahat etmekten söz ediyorum. Ekolojik seyahat etmek için önerilerimi senle de paylaşmak isterim:
Yolculuk sırasında
Araba ile seyahat ediyorsan, iki araba yerine birkaç kişi birlikte aynı araçla seyahat etmeyi dene. Daha az benzin tüketen araçları tercih et. Bisiklet ile seyahat her zaman keyifli. Bisikletle seyahat için www.pedalla.com, www.bisikletkeyfi.com, www.biketoursdirect.com, www.duvine.com ve www.pedalingnowhere.com ara ara baktığım sitelerin başında geliyor. Uçakla seyahat etmeyi tercih ediyorsan ya da zorundaysan da gündüz saatlerinde uçmayı deneyebilirsin, çünkü gündüz uçuşları gece yapılan uçuşlara göre daha az karbon üretiyor. Ayrıca climatecare.org adresini tıklayarak yaptığın uçuş sırasında salgılanan karbonu hesaplayabilir, maliyetini öğrenebilir ve çevreye duyarlı projelere destek olabilirsin. Carbonfootprint.com da benzer hizmeti veren bir başka site. www.ekolojikayakizim.org sitesinde ise seyahatleriniz başta olmak üzere ekolojik ayak izinizi görüyor ve çevreye duyarlı yaşamak için size uygun önerileri okuyabiliyorsunuz.
Konaklama
Başka bir şehirde daha az tüketim için en ideali aslında ev değiş tokuşu yapabilmek ya da yerel konaklama alternatiflerini tercih etmek. Ancak ben otelde kalmayı tercih ederim diyorsan www.ecohotelsoftheworld.com ve www.responsibletravel.com adreslerinde zevkine ve bütçene uygun birçok seçenek bulman mümkün. Otel seçtiğinizde de enerji tasarrufu için neler yaptığına bir göz atın. Tasarruflu ampuller mi kullanıyor? Klima ve soğutucuları A++ kategorisinde mi? pencerelerinde yalıtım sistemi var mı? Havlular her gün değişiyor mu? Oda temizliği her gün mü yapılıyor yoksa siz talep ettikçe mi? Otelin bahçesinde ve toplu alanlarda geri dönüşüm için ayrı çöp kutuları kullanılıyor mu? Konaklama sonrası otel ile ilgili görüş ve önerilerinizi bildirirken bu hususa da yer verin, ufacık bir not bile birçok şeyi değiştirebilir.
Başka şehirlerde gezerken
Restoran tercih ederken ufak bir araştırma yapın – ben gitmeden nerede yemek istediğime karar verip Internetten araştırıyorum – , mesela sebze ve meyveleri ya da kullandığı baharatları nereden alıyor, kendi üretiyor mu? Et başta olmak üzere gıdaların taşınması, nakliyesi de karbon üretimini artırıyor.
“Yunuslarla yüzme” ilk anda kulağa şahane bir fikirmiş gibi gelse de – özellikle çocuklu aileler için – yunusların kapalı alan ve havuzlarda ne kadar zarar gördüğünü burada anlatmaya için elvermiyor. Yunus görmek istiyorsan Beşiktaş – Kadıköy vapuruna bin, eminim 10 seferden birinde kesin yunuslar sana eşlik edecektir. Eğer bütçen elveriyorsa göç zamanı Sidney’e git ve tekne turu yap. Sadece benim çabamla olmaz deme, Yazar Buket Uzuner’in change.org sitesinde başlattığı kampanya sayesinde verilen imzaların da desteğiyle Kaş Yunus Parkı geçtiğimiz Nisan ayında kapatıldı. Şimdi aynı şeyi sirkler ve hayvanat bahçeleri için de söylüyorum çoğu zaman. Bilmem anlatabildim mi?
Rehberle gezmen gerekiyorsa, yerel rehber tut. Şehirde toplu taşımadan faydalan ya da bisiklet kirala. Aslında iyisi mi sen yürü. Bak ben seyahatte günde ortalama 13-14 km yürüyorum, ne yerler keşfediyorum aklın durur.
Alışveriş yapman istersen zincir mağazalardan ve süpermarketlerden uzak dur, onların yerine yerel dükkanları ve üreticileri ara bul. Hem aldığın ürünler sadece sana özel olacak, emin olabilirsin.
Unutmadan, gittiğin şehirlerdeki sosyal sorumluluk projelerine veya doğa dostu organizasyonlara dahil olabilir, bağış yapabilirsin. Örneğin harika bir Karadeniz seyahati sırasında HES’e hayır için imza atabilir, bu durumla ilgili neler yapabileceğini yerel yönetim, dernek vb. yerlerden öğrenebilirsin.
Bir cevap yazın