Bir anne olarak, çocuklu bir evin masraf kalemlerinin çocuğunuzun büyümesiyle paralel olarak arttığını söyleyebilirim. Ancak bu durum kitap okuma ve kütüphane sahibi olma alışkanlığımızı olumsuz yönde etkilememeli. Yüksek kitap fiyatlarından dolayı sürekli /düzenli kitap almanın aile bütçesini zorladığını paylaşan ve bu konuda öneri isteyen pek çok mail alıyorum. Bir kitabın oluşma sürecinde çok ciddi bir emek var. Yazarı, çizeri, editörü, yayınevi, dağıtımcısı ve onu sizlere ulaştıran kitapçılar büyük bir ekibin birer parçası. Çocuğunuza dil bilgisi, hayal gücü ve muhakeme yeteneği, genel kültür ve daha pek çok farklı alanda katkı sağlayan ve en önemlisi iyi vakit geçirmesine vesile olan, isterseniz bir ömür boyunca sizinle olacak kitapların bu sebeplerle pahalı değil, aslında çok kıymetli olduğunu söylemek istiyorum.
Bu yazıda, düzenli olarak kitap alanlar için aile bütçenize dost kitap alışverişi konusunda benim de uyguladığım 7 öneriyi paylaşmak istiyorum. Umarım sizlere faydası olur.
1) Kitap fuarlarını ziyaret edin.
Fuarlarda hem yeni çıkan kitapları inceleme şansınız hem de bu kitapları %15-30 arası indirimle satın alma imkanınız olacaktır. Buna ek olarak, çocuğunuzun kitap seçebilmesi ve yazarlarla tanışması için de fuarlar harika fırsatlardır.
2) Kitapçıların indirimlerini takip edin.
Pek çok çocuk kitapçısı her hafta belirli kitaplarda özel indirimler uyguluyor. Buna ek olarak, 23 Nisan, Dünya Kitap Günü vb. önemli ve özel günlerde de kitap hediyeleri veriyor, kampanyalar düzenliyorlar. Alışveriş yaptığınız çocuk kitapçılarını sosyal medya üzerinden takip edebilir, bültenlerine üye olabilirsiniz. Bu şekilde indirim ve kampanya duyurularından öncelikli olarak haberiniz olacaktır.
3) Sahafları ziyaret edin.
Eğer iyi kullanılmışsa, ikinci el kitaplar da harika okuma saati yaratır. Üstelik, artık baskısı olmayan ya da sizin çocukluğunuzda okuduğunuz kitapları da sahaflarda uygun fiyata bulabilirsiniz.
4) Hediye kitap isteyin.
Doğumgünü, yılbaşı ve bayram gibi özel günlerde aile büyükleri ve dostlarınız çocuğunuza hediye alıyorsa onlardan kitap isteyebilirsiniz. Sürekli gittiğiniz çocuk kitapçısında bir liste hazırlayıp bırakabilir ve “Ne hediye alalım?” diyenlerle kitapçının adresini verebilir veya hazırladığınız kitap listesini onlarla paylaşabilirsiniz.
5) Yayınevlerinin web sitelerini takip edin, dükkanlarına gidin.
Çocuk kitabı yayımlayan yayınevlerinin büyük bir kısmı kendi kitaplarını web sitelerinde de satışa sunuyor. Yayınevleri kampanyalar yaptığı ve indirimler sunduğu için bu siteleri ara ara ziyaret etmekte fayda var. Bazı yayınevlerinin (İş Bankası Kültür Yayınları, Yapı Kredi Yayınları vb) kendi kitapçıları da mevcut ve bu kitapçılarda kitapları indirimli olarak alabiliyorsunuz.
6) Alışveriş şenliklerini ziyaret edin.
Özellikle bahar aylarında pek çok alışveriş şenliği düzenleniyor. Bu şenliklerde de bazı yayınevleri ya da çocuk kitapçıları stant açıyor ve kitapları indirimle satabiliyor. Çocuklar için pek çok etkinliğin de düzenlediği bu şenliklere katılarak bir taşla birkaç kuş vurabilirsiniz.
7) Aileden, dostlardan kitap isteyin.
Ailenizde ve arkadaş çevrenizde sizin çocuğunuzdan büyük çocuğu olanlar varsa, onların okuduğu ve artık ihtiyaç duymadıkları kitapları isteyebilirsiniz. Örneğin çocuğunuzdan birkaç yaş büyük bir kuzeni varsa, onun ilk bebeklik kitapları ya da okul öncesi kitapları sizin işinize yarayabilir.
Candan der ki
Aynı yaş grubu çocuklarda kitap değişimi de alternatif olabilir.