Bebeğinizle ya da çocuğunuzla ilk defa uçağa mı bineceksiniz? Bebekle ya da çocukla uçak yolculuğu yapacağınız için heyecanlı olduğunuzu tahmin ediyorum ama emin olun çocuğunuz da en az sizin kadar heyecanlı. Oğlumla ilk defa o 6 aylıkken uçağa bindik. O zamandan bu zamana da birlikte sürekli seyahat ediyoruz. Ancak yenidoğan bebekle ya da 3 aylık bebekle uçak yolculuğu yapan anneler de tanıyorum. Bu yazıyı okuyorsanız siz de bebekle uçak yolculuğu yapanlar kulübüne hoş geldiniz!
Kabul ediyorum, ne zaman oğlum kucağımda uçağa binsem tüm bakışları üzerime topluyorum. Yok yok, bu sadece bize özel bir şey değil, uçağa binen her bebekli ya da çocuklu kadın (ya da adam) bu bakışlardan payını alıyor. Neden mi? Çünkü uçaktaki yolcuların hemen hepsinin aklında “Bu çocuk bütün yolculuk boyunca ağlayacak mı acaba?”, “Yoksa benim yanıma mı oturacaklar?”, “Çok konuşur, kafa şişirir mi bu ufaklık?” ve daha bir sürü benzer soru var. Ben de istiyorum çocuksuz seyahat edenler için her havayolunun ayrı uçuşları olsun, gerçekten. Ama bu şartlar altında uçağı paylaşmak zorundayız. Nereye gidecek olursanız olun kucağında çocukla uçağa binen anne ve babalara hayat kurtarıcı önerilerim var!
Öncelikle başınızı dik tutun, size yan gözle ve sorgular halde bakanlara tebessüm edip yolunuza devam edin. Siz annesiniz, babasınız, dünyanın en güzel duygularından birini yaşıyor, en kutsal görevlerinden birini yerine getiriyorsunuz. Utanılacak bir şey yok, size yan gözle ya da dik dik bakan o insanlar da bir gün bebektiler ve ağlıyorlardı. Kimse anasının karnından 30’lu yaşlarda bir iş adamı ya da iş kadını olarak doğmadı ki canım. Şimdi gelelim uçak yolculuğunuzu kolaylaştıracağına inandığım diğer önerilere!
YOLCULUK ÖNCESİ YAPILABİLECEKLER
- Uçak yolculuğu hakkında konuşun. Eğer çocuğunuz ilk kez uçağa binecekse ve bu konuda biraz endişeliyse, bu duygusuyla baş etmesine destek olmak amacıyla uçağa binmeden birkaç gün öncesinden başlayarak ona havaalanında ve uçakta neler olacağını sırasıyla anlatabilir, birlikte uçak yolculuğu ile ilgili kitaplar okuyabilirsiniz.
- Bilet alırken bebeğinizin/çocuğunuzun yaşına dikkat edin. “Bebeğe uçak bileti alınır mı?” ve “Çocuğa uçak bileti alınır mı?” ailece uçak yolculuğu yapacakların sordukları ilk sorulardan biri. “Bebek yolcu” olarak kabul edilen bebekler 0-24 ay arası bebekler. 24 aydan büyük bebekler çocuk yolcu olarak kabul ediliyor. Bebek yolcular için bilet fiyatları sezona ve destinasyona göre 25 -50 TL arasında değişiyor. Her bir bebek için seyahat sırasında bir yetişkin olması gerekiyor. Aksi halde ikinci bebek için çocuk bileti alınması zorunlu. Bebek yolcular doğumdan itibaren ilk 48 saat uçağa alınmıyor. Sonrasında ilk 7 gün içerisinde uçmaları gerekiyorsa da doktordan “uçmasında bir sakınca olmadığına dair yazı” alınması gerekiyor. Aynı yazı hem bebek hem de anne için aranıyor.
- Uçuş saatinizi iyi ayarlayın. Mümkünse uçuş saatinizi çocuğunuzun uyku saatine göre belirleyin. Uçakta uyuması herkesin seyahatini kolaylaştıracaktır. Aynı şekilde yemek saatinde çocuğunuzun karnı çok açken de uçmak iyi bit fikir olmayabilir.
- Havaalanına erken gidin. Özellikle resmi tatillerde ve bayramlarda daha çok seyahat edildiği için havaalanlarının kalabalık olacağını hesaba katarak alana erken gitmenizi öneririm. Kuyrukta saatlerce beklememek için online check-in yapabilir ve eğer yurtdışına çıkıyorsanız çıkış harcınızı banka aracılığı ile önceden ödeyebilirsiniz. Eğer havaalanında check-in yaptıracaksanız çocuğunuzun ve sizin hüviyet ya da pasaportunuzu kolay ulaşabileceğiniz bir yere koyun. Kucakta çocuk çantada bunları aramak biraz zor olabiliyor.
- Bavulunuzu birlikte hazırlayın.Bavulunuzu birlikte hazırlarsanız çocuğunuzun hangi oyuncaklarını yanında istediğini öğrenmiş olursunuz ve bunlardan bir kısmını uçağa alacağınız el çantasına koyabilirsiniz. Böylece sıkıldığı ya da huysuzlandığı zamanlar bu oyuncaklardan biriyle oynaması için çantadan çıkarabilirsiniz.
- Zamanınızı doğru planlayın. Havaalanında geçireceğiniz zamanı planlarken uçağa binmeden önce son dakika çocuklardan gelen tuvaleti ziyaret taleplerini ya da son kez alt değiştirme ihtiyacınızı ve bir kolunuzda puset, diğerinde bebek uçağa yetişme sürenizi hesaplayarak yapmakta fayda var.
- Giyiminize özen gösterin.Eğer çocukla uçağa binecekseniz özenli giyinin. Bir davete gider gibi giyinin demiyorum elbette ancak spor salonuna gidiyormuş gibi de eşofmanla uçağa binmeyin. Eğer özenli ve bakımlı olursanız sizi süzen yolcuların nazarında daha olumlu bir intiba bırakırsınız. “Çocuğu var ama bakımlı, demek ki kendine vakit ayırabiliyor, yani çocuk düz duvara tırmanmıyor” düşüncesi yeterli. Elbette çocuğunuzu da özenli giydirin, ancak onun rahat hareket edebilmesi daha önemli, sürekli ensesini kaşımasına sebep olan kaşmir kazak ya da otururken rahatsızlık veren mini etek uçak için ideal seçimler olmayabilir.
- Puset ya da kanguru alın. Puset yerine kanguru ya da sling tercih edebilirsiniz. Bu şekilde daha az eşya taşıdığınız gibi çocuğunuz kucağınızdayken elleriniz de özgür olacaktır. Eğer pusetle seyahat etmek istiyorsanız, check-in sırasında teslim etmeniz gerekmeyen, uçağa kadar kullanabileceğiniz baston pusetleri tercih edin. Bu pusetlerin hem taşıması kolay hem de havaalanında çocuğunuzu sürekli kucakta taşımak zorunda kalmazsınız.
UÇAK YOLCULUĞUNDA YAPILABİLECEKLER
Check-in işlemlerini tamamladınız, son dakika çocuklardan gelen tuvaleti ziyaret taleplerini de yerine getirdiniz ya da son kez alt değiştirdiniz ve bir kolunuzda puset, diğerinde bebek uçağa yetiştiniz ve bindiniz. Peki şimdi ne yapacaksınız?
- Ayrı ayrı oturun. Ailenizle birlikte seyahat ediyorsanız, uzun uçuşlarda yan yana koltuklarda oturmak yerine ayrı yerlerde oturmayı deneyebilir ve bu şekilde bebeğinizle veya çocuğunuzla ilgilendiğiniz süreyi bölüşebilirsiniz. Siz bebekle ilgilenirken eşiniz rahat bir yolculuk yapabilir, sıra ona geldiğinde de siz biraz dinlenme imkanı bulabilirsiniz.
- Uçakta piknik yapın. Biz uçakta piknik yapmaya bayılıyoruz. Evden getirdiğimiz bir minik keki, sağlıklı atıştırmalıkları, badem ve cevizi uçak masasına serdiğimiz bir peçetenin üzerinde birbirimize masallar anlatarak piknik havasında yiyoruz. Uçaklarda bebek maması “özel yemek” kapsamında. Eğer cam kavanoz bebek maması kullanıyorsanız ve yanınızda taşımak istemiyorsanız, bilet alırken veya rezervasyon sırasında bebek maması talebinde bulunmanız gerekiyor. Bazı havayolu firmaları rezervasyon veya bilet alımı sırasında bilgi verirseniz yolculuk sırasında özel çocuk menüsü servisi de yapıyorlar. Uçaklarda bebek maması “özel yemek” kapsamında. Eğer cam kavanoz bebek maması (meyveli ya da sebzeli) kullanıyorsanız ve yanınızda taşımak istemiyorsanız, bilet alırken veya rezervasyon sırasında bebek maması talebinde bulunmanız gerekiyor. THY ile uçuyorsanız rezervasyon yaparken ya da bilet alırken çocuk menüsü seçebilirsiniz. Bu menüde zeytinden gözleri salatalıktan ağzı olan eğlenceli bir görsele sahip sandviç geliyor.
- Bebek kemerinizi doğru takın. Uçak yolculuğunda bebeklerin güvenliği önemli. Eğer 0-24 aylık bir bebekle seyahat ediyorsanız bebeğiniz kucağınızda yolculuk yapacak demektir. Uçakta bebek emniyet kemerinin nasıl takıldığını biliyor musunuz? Görevliler bebekli yolculara emniyet kemerini veriyor. Bu kemerin halka kısmını kendi kemerinize geçirerek önce kendi kemerinizi bağlıyorsunuz. Sonra da bebeğinizin kemerini gösterilen şekilde bağlıyorsunuz. Bebek kemerinin bağlama kilidi normal uçak emniyet kemerlerinden farksız. Bu şekilde siz bebeğinizi kendinize/kendi emniyet kemerinize bağlamış oluyorsunuz. Eğer görevliler size emniyet kemeri vermeyi unutursa, uçak havalanmadan mutlaka isteyin.
- Basınç farkından etkilenmemesini sağlayın. Bebekler ve küçük çocuklar kalkış ve iniş sırasında ağlayabilir çünkü basınç değişikliğinde yutkunarak ya da esneyerek genizlerini, kulaklarını açmayı bilmezler. Bu nedenle, bebeklerin ağlamaması için kalkış ve iniş sırasında bebeğinizi emzirmek, su ya da başka bir içecek vermek ya da kullanıyorsanız emzik vermek onu rahatlatacaktır. Daha büyük çocuklar için eğer kullanıyorsanız şekersiz sakızlardan da verebilirsiniz. Kayısı, incir gibi kuruyemişleri çiğnemek de çok işe yarıyor. Uçak yolculuğunda ufaklıkların burnu tıkanabilir. Serum fizyolojik damla ve burun aspiratörünü çantanıza ekleyin.
- Hem siz hem de çocuğunuz uçakta sosyalleşin. Yanına oturduğunuz kişiye gülümseyin, “Oğlum/kızım biraz muzurluk yapabilir, vereceğimiz rahatsızlık için şimdiden özür dileriz” diyerek sempatik olmaya ve puan toplamaya çalışın. Çocuklarınızın diğer yolcular ve uçuş ekibi ile sohbet etmesine, kaynaşmasına müsaade edin. Normalde yapmayacağınız, “Okulda hangi şarkıyı söylüyordunuz?” şeklinde çocuğu teşvik edici davranışların hepsi uçakta tam puan alır. Yolcular çocuğunuza sempati duyarsa, daha az şikayet ederler.
- Birlikte kitap okuyun. Uzun yolculuklarda çocuğunuzun canı sıkılıyorsa, ona daha önce okumadığı bir kitap hediye edin. Eğer bu kitap gideceğiniz şehirle alakalıysa ne güzel olur! Çocuklar için özel olarak hazırlanmış dünya atlasları da yolculuklarda çocukların keyifli zaman geçirmesini sağlıyor.
- Çantanızda tüm ihtiyaçlarınız olsun. Uçağa binerken yanınıza aldığınız çantada bebek bezi, ıslak mendil, yedek kıyafet, ince bir battaniye, tülbent, biberon, emzik, kullanıyorsanız bebek maması olduğuna emin olun. Rötar halinde bunlara ihtiyacınız olabilir. Emziriyorsanız kendiniz için de yedek bir üst koymayı unutmayın.
- Ona bir sürpriz kutusu hazırlayın. Çocuğunuzun dikkatini çekmek ve yolculuk boyunca oyalanmasını sağlamak için ona yeni bir kitap ya da oyuncak veya içerisine yaprak, tarçın çubuğu, kağıt ve kalem, kozalak gibi farklı nesneleri koyduğunuz bir sürpriz kutusu hazırlayın. Bu nesnelerle hikayeler uydurabilir, çeşitli faaliyetler yapabilirsiniz. Aktivite kitapları, çıkartmalı kitaplar ya da boyama kitapları hayat kurtarıcı olabiliyor. Tablet kullanıyorsanız, e-kitaplar, puzzle’ları da bu listeye ekleyin.
- Uçak dergilerini eğlenmek için kullanın. Uçaklarda ücretsiz olarak verilen dergilerden birini alın. Arkalarında uçuş rotalarını gösteren haritayı kullanarak şehir bulma oyunu oynayabilirsiniz. Derginin bol fotoğraflı herhangi bir sayfasını açın. 2 dakika dikkatli bu sayfaya bakın. Sonrasında sayfadaki detayları hatırlama oyunu oynayın. Dergideki ya da gazetedeki haberlerden beş kelime seçin ve onlarla yeni bir hikaye yaratma oyunu oynayın.
- Gülümseyin. Elbette en önemlisi gülümsemek! Sonunda ailece tatile gidiyorsunuz ve iyi vakit geçireceksiniz. Bunu düşünün ve ne olursa olsun gülümseyin! İyi tatiller!!!
Bir cevap yazın