Oğlum doğduktan kısa süre sonra kolik ve gaz sancıları ile tanıştık. Akşamüzeri başlayan ağlama krizi gecenin – bazen de sabahın – ilerleyen saatlerine dek devam etti. Masajlar, sıcak su torbaları, ılık banyolar, gaz ilaçları… Oğlumu rahat ettirebilmek ve gece uyuyabilmesini sağlamak için denemediğim yöntem kalmadı. En sonunda eve bir sallanan koltuk aldım, oğlum koynumda, ben sallanan koltukta yarı uyur yarı uyanık geceler hatta aylar geçirdik. Çevremdeki herkes bebeklerdeki gaz sıkıntısının genelde ilk 3 ay sonrasında sona erdiğini söylese de bizimki maalesef 7,5 ay sonunda bitti. Tam artık geceleri uyuyabileceğiz diye hayaller kurarken diş çıkarma dönemi başladı ve birbiri ardına uykusuz gecelerimiz devam etti. Ancak yorgunluktan ve uykusuzluktan moraran gözaltlarım ve her yanı ağrıyan bünyem bana bir şeyler yapmam gerektiğini işaret ediyordu.
Bilinen uyku eğitimi metotları bize uymadı
Bilinen uyku eğitimi metotlarını araştırdım. Bu metotlarının çoğunda bebeği yatağında bırakıp bir süre ağlattığınız için denemeyi istemedim, zira bizim ufaklık kolik yüzünden zaten çok ağlamıştı, daha fazlasına da gerek yoktu.
Kim West’in “İyi Uykular, Tatlı Rüyalar” isimli kitabını keşfettim
Bir kitapçıda gezinirken Kim West’in ‘İyi Uykular, Tatlı Rüyalar’ isimli kitabını keşfettim. Kitabı bir gecede okudum ve kitap sonrasında Kim West’in kitapta anlattığı metodu Türkiye’de lisanslı olarak uygulayan tek yetkili uyku eğitmeni Seride Samurkaç Karaç ile tanıştım (www.uykumelegi.com). Hem oğlumun durumunu anlatmak hem de Kim West metodu hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak üzere kendisiyle görüştüm. Kim West metodu ile ilgili bilgileri ve uyku eğitimi sürecimizi tüm uykusuz anneler ve babalarla da paylaşmak isterim.
Uyku öncesi ritüeli oluşturun
Seride görüşmemiz sırasında bana ufaklığa uyku eğitimi vermeye başlamadan önce yapmam gerekenleri anlattı.
- Oğlumun doktoru ile konuşarak gece emzirmeyi ve beslenmeyi kesmek konusunda onay aldım.
- Bir hafta süreyle oğlumun saat kaçta yattığını, günde kaç saat uyuduğunu gösteren bir günlük tuttum.
- Oğlumun uyumaya hazır olduğuna dair verdiği esneme, gözlerini ovuşturma gibi hareketlerini takip edip onun için en ideal yatma saatini tespit ettim.
- Banyo yapma, pijamaları giyme, kitap okuma ve sonrasında kocaman bir iyi geceler öpücüğü verme şeklinde her gece yatmadan önce aynı şekilde uygulayabileceğimiz bir uyku ritüeli oluşturdum.
- Oğlumun her gece aynı saatte yatmasına ve her gün aynı saatte kalkmasına özen gösterdim.
- “Gündüz uyutma, bak gece mışıl mışıl uyur” ya da “Gündüz çok yorarsan gece kesin uyur” söylemlerini kulak arkası ettim. Yorgunluk böbrek üstü bezlerinin kortizol adı verilen bir stres hormonu salgılamasına sebep oluyor ve hormonun etkisinde olan bebekler ve çocuklar gece uykusuna geçmekte sıkıntı duydukları gibi, geceleri de derin uykuya geçmekte zorlanıyorlar. Bunu tecrübelerimle öğrendim ben!
- Önümüzdeki 21 günlük sürenin biraz zor geçeceğini tahmin ettiğimden annem ve eşimden destek istedim, geceleri uyuyamazsam gündüz ben dinlenirken aklım oğlumda kalmamalıydı.
- “Büyüdükçe uyku sorunu düzelir” diyenlere altları morarmış, kan çanağına dönmüş gözlerimle ters ters baktım.
Uyuyana dek odasında oturdum
Kim West metodu, bebeği çok fazla ağlatmadan, kendi kendine uyumayı öğrenmesi için sizin de ona destek olduğunuz, elbette biraz sabır gerektiren bir uyku metodu. Metodu uygulamaya oğlumun gündüz uykusunu iyi uyuduğu bir gün başladım. Akşam yatma ritüelimizi uyguladık, oğlumu öperek yatağına bıraktım ve yatağın yanına koyduğum sandalyeye oturarak gözlerimi kapadım. Oğlum elbette onu yatağa koyduğumda hemen uyumadı, kalktı, etrafa bakındı, sonra ağladı, kucağıma gelmek istedi. Her seferinde metodun öngördüğü şekilde ve Seride’nin bizim için önerilerini dikkate alarak oğlumun bu değişime kolaylıkla ayak uydurabilmesi için yanında oldum, onu yalnız bırakmadım. Amacım benim kucağımda uykuya dalmaması, kendi başına yatağında uykuya dalması için metodu uygulamaya devam ettim. İlk gece yaklaşık 1,5 saat süren uyuma maceramız günler geçtikçe kısalmaya ve daha kolay geçmeye başladı. Sonunda bir mucize gerçekleşti, oğlum kendi başına yatağında uyumaya başladı. Uyku eğitimini başarıyla tamamladığınızda bebeğinizi yatırıp “iyi geceler” dedikten sonra odadan çıktığınızda sizin yardımınız olmadan kendi başına uykuya daldığını şaşkınlıkla göreceksiniz.
UYKUSUZ ANNELER KULÜBÜ (www.uykusuzannelerkulubu.com)
Sosyal medya bağımlısı Esra Sert ve Perihan Gürer isimli iki uykusuz annenin kurduğu faydalı bir web sitesi. Sitenin amacı gözünden uyku akan yorgun annelere yalnız olmadıklarını hissettirmek. Sitede farklı uyku eğitimi metotları, anne deneyimleri ve uzman görüşleri paylaşılıyor. Site sahipleri annelerin kısa sürede deliksiz gece uykusuna kavuşup kulüpten atılmasını diliyor!
Not: Bu yazı 5 Nisan 2014 tarihli Milliyet Cumartesi ekinde yayınlanmıştır.
Bir cevap yazın