Şeker Bayramı’na sayılı gün kaldı. Bu bayram tatilinde ya da sonrasında ailece tatil yapmak, biraz dinlenmek ve eğlenmek istiyorsunuz ama çoluk çocuk tatil hazırlığı ve yolculuk gözünüzde mi büyüyor? Bavul hazırlığından havaalanında yapılacaklara, uzun araba ve uçak yolculuklarında çocukları nasıl eğlendirebileceğinizden pratik atıştırmalık tariflerine kadar pek çok denenmiş ve onaylanmış öneriyi bu yazıda topladım. Şimdiden hepinize iyi bayramlar ve keyifli tatiller dilerim.
Lavanta yağını unutmayın
Tatilde kalınacak gün sayısının iki katı kıyafet, çorap, iç çamaşırı, pijama, ayakkabı, terlik ince bir hırka tatil bavulunun olmazsa olmazı. Deniz ve havuz için mayo, şapka, güneş gözlüğü, güneş koruyucu kremi de bavulunuza ekleyin. Kum oyuncakları, kitaplar, boya kalemleri ve resim defterini de bavula ekleyin. 2-3 TL’ye satılan, dondurma servisi yapmaya yarayan kaşıklar plajda en keyifli oyuncağımız oldu bu yaz. Bebekle seyahat ediyorsanız bez, ıslak mendil, alt açma örtüsü, emzik, biberon, mama ve kullanıyorsanız pompanızı da yanınıza alın. Böcek, sinek ısırıklarına iyi gelen ve yastığa 1-2 damla damlattığınızda uykuya geçişi kolaylaştıran lavanta yağı bizim seyahat çantamızın olmazsa olmazı. Doktorumuzdan yaralanmalar, ateş, ishal gibi durumlarda hangi ilaçları kullanmamız gerektiğini de öğreniyoruz ve gerektiğinde yanımıza alıyoruz. İnce büyük tülbentlerden birkaç ekleyin bavulunuza. Bunları havlu yerine, ter silmek için ya da battaniye olarak kullanabileceğiniz gibi pusette ya da şezlongda uyuyan çocuğunuz için güneşlik olarak da kullanabilirsiniz. Joker mağazalarında satılan Aden and Anais marka tülbentler hem kumaşı hem desenleri ile bu yaz favorim.
Havaalanına erken gidin
Bayram tatilinde pek çok kişi seyahate ya da ailesini ziyarete gittiği için havaalanları oldukça kalabalık oluyor. Bu nedenle alana normalde alanda olmanız gereken saatten en az 30 dakika önce gidin. Böylece uzun sıralarda bekleyip uçağınızı kaçırmazsınız. Yurtdışı çıkış harcınızı mutlaka önceden ödeyin. Böylece sıra beklemek zorunda kalmazsınız. Eğer bebekle ya da küçük çocukla seyahat ediyorsanız baston puset tercih edin. Bu puseti check-in sırasında vermeniz gerekmez, uçağın kapısına kadar yanınızda kalabilir. Böylece yorulan çocuğunuzu kucağınızda saatlerce taşımanız da gerekmez. Eğer kabin boyu çanta/bavul ile seyahat edebiliyorsanız online check-in yaparak alana gidin. Böylece sadece güvenlik kontrollerinden geçerek direkt uçağa gidebilirsiniz, check-in kuyruğuna girmeniz gerekmez, vakitten kazanırsınız.
Bebek maması tercihinizi erken yapın
Eğer bebekle seyahat ediyorsanız uçak biletinizi alırken mutlaka bebek maması istediğinizi de belirtin. Birçok havayolu firması bebekler için sebze ve meyve olmak üzere iki farklı kavanoz mama seçeneği sunuyor. Ancak yolcu sayısı fazla olduğunda mamalar çabuk tükenebiliyor. Biz uzun uçak seyahatlerinde yanımızda minik bir yastık ve ince bir battaniye taşıyoruz. Böylece koltuklar arasındaki kolu kaldırdığımızda oğlum yastığı kucağıma koyup yatarak uyuyabiliyor. Renkli boya kalemleri ve boyama ve tatil kitapları uçakta çocukların oldukça keyifli vakit geçirmesini sağlıyor. Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nın içinde 200’den fazla çıkartma olan Tatil Kitabı en beğendiklerimizden. Minik kulaklar basınç farkından etkilenip ağlamasın diye uzmanlar kalkışta ve inişte çocukların su içmesini ya da şekersiz sakız çiğnemesini öneriyor. Bebeğiniz daha küçükse emzirebilir, biberon ya da emzik verebilirsiniz.
Arabada güneşlik şart
Araba ile uzun yola çıkacaksanız güneşlik almanızı öneriyorum. Böylelikle yol boyunca hem çocuğunuz güneşten korunmuş olur hem de gözüne güneş geliyor diye huysuzlanmaz. Araba koltuklarının havlu kılıflarından edinin. Sentetik kumaşla kaplı kılıflar hem ısınınca yakıyor hem de oldukça terletiyor. Çocuğunuzun sevdiği şarkılardan oluşan CD’leri yanınıza almayı unutmayın. Yolda mide bulantısı yaşamanız halinde kullanmak üzere birkaç poşet, şişe su, ıslak mendili arabada bulundurun. Böyle zamanlarda çocuk koltuğunu sağ ya da sol yerine ortaya takmak da iyi bir çözüm olabilir. Bir kelimenin biten harfiyle başlayan yeni bir kelime bulma oyunu araba yolculuklarını eğlenceli hale getirdiği gibi miniklerin kelime dağarcığını da geliştiriyor.
Sağlıklı atıştırmalıklar çantanızda olsun
Bayramlarda havaalanlarında çok sıra beklendiği gibi yollarda da çok trafik oluyor. Bu nedenle yola çıkmadan önce sağlıklı atıştırmalıkları hazır edin. 2 su bardağı yulaf ezmesi, 2 su bardağı kavrulmamış badem, ½ su bardağı ay çekirdeği, ½ su bardağı kabak çekirdeği, 1/su bardağı susam, 1 yemek kaşığı tarçın ile ½ su bardağı elma ve ½ su bardağı şeftali rendesi, 3-4 yemek kaşığı bal ve 2 yemek kaşığı zeytinyağını karıştırarak 200 derecede yağlı kağıt üzerinde fırında pişirerek yaptığım granola şu sıralar en beğenilen atıştırmalığımız. Kayısı, ceviz, badem gibi sağlıklı atıştırmalıkları da yanınıza alabilirsiniz.
Sırt çantanıza yedek kıyafet koyun
Bayramlarda pek çok kişi seyahat ettiği için zaman zaman bavullar karışabiliyor ya da bir başka uçaktan çıkabiliyor. Sırt çantanıza hem kendiniz hem çocuğunuz için yedek kıyafet, bez, biberon vb. temel ihtiyaçlarınızı koyun. Böylelikle tatilin en azından ilk gecesini bavulunuz gelene dek sorunsuz geçirmiş olursunuz.
Not: Bu yazı 11 Temmuz 2015 tarihli Milliyet Cumartesi ekinde yayınlanmıştır.
Bir cevap yazın