2015 yılından beri sık sık Atina’ya gidiyoruz. Burası havası, yemekleri ve insanlarıyla bize çok benziyor. Havaalanından şehir merkezi arabayla yaklaşık 30-35 dakika tutuyor. Şehrin kuzeyinde daha çok aileler yaşıyor, burada iş yerlerinden ziyade evler bulunuyor. Güney ise daha canlı, deniz kenarında yaşayanlar senede 5-6 ay denize girebildiklerini söylüyor.
Tanrıların ve tanrıçaların şehri olarak bilinen Yunanistan’ın başkenti Atina’da favori bölgelerimiz eski kentin olduğu Psiri, Monastiraki ve Plaka, lüks butiklerin, tasarımcı dükkanlarının ve kafelerin olduğu Kolonaki ve Galata ve Karaköy’ün karışımı bohem Gazi oldu. M.Ö. 5. yüzyıldan tapınakların kaldığı Akropolis Atina’da görülmesi gereken tarihi yerler listenizin ilk sırasında olmalı. Akropolis Müzesi’ni de mutlaka listeye eklemek gerek. Atina’ya gittiğinizde görmelisiniz diyeceğim tarihi yapıların başında Parthenon Tapınağı, Propylaion, Athena Tapınağı ve Erekhtheion geliyor.
Atina’da Görülecek Yerler
Neo-klasik bir malikanede bulunan eski Yunan döneminden kalma vazolardan halılara, yerel kıyafetlerden çanak çömleğe pek çok şeyi görebileceğin Benaki Müzesi benim beğendiğim müzelerde üst sıralarda yer alıyor. Milli Arkeoloji Müzesi, nadir bulunan antikaların sergilendiği Cats&Marbles galerisi, 20. Yüzyıl sanatçılarının eserlerine yer veren Herakleidon Experience in Visual Arts ile Deste Foundation da Atina’da görmenizi önerebileceğim diğer müzeler.
Eğer klasik arabalara ayrı bir ilgi duyuyorsanız, Hellenic Motor Museum ilginizi çekebilir. İçerisinde 100’den fazla klasik araba sergileniyor.
Atina’da Nerede Kalınır?
Eğer balayı ya da romantik bir tatil için gidiyorsanız ve bu tatile sağlam bir bütçe ayırmışsanız King George’u denemelisiniz. Penthouse Suit’inin kendine özel havuzu bile var. Burası klasik tarz eşyalarla döşenmiş, otelden çok ev havasında. Odalarının bir çoğu Parthenon manzaralı. 7. katında bulunan ve neo-klasik bir dekora sahip Tudor Hall Restoran ise Acropolis’e bakıyor.
Konaklamak için bir diğer lüks otel ise Hotel Grande Bretagne. Otel girdiğinizde kendinizi 19. yüzyıla ışınlanmış hissedebilirsiniz.
Bizim tercihimiz iddiali bir tasarıma sahip olan New Hotel oldu. Birçok yere yürüme mesafesinde bulunan Syntagma Meydanı’ndaki otel 2011’de açılmış. Otelin dekorasyonu son yıllarda adlarından başarıyla söz ettiren Campana kardeşlerin imzasını taşıyor. Lobinin duvarları ahşap mobilya parçalarından oluşuyor. Lobinin yanında sabah kahvaltılarını yaptığınız kafedede aynı ahşap duvarlar ağaç formatında yer alıyor ve mekana bambaşka bir hava veriyor. Tüm bu ahşap parçalar başka bir otelin eski mobilyalarından. Harika bir tasarım, yoksa geri dönüşüm mü demeliyim? Odaların hepsi uçuk renklerde ve duvarlarda bizim Karagöz ve Hacivat’a benzeyen kuklalar var. Banyodaki altın rengi lavabosunu alıp yanımda getirmek istedim. Daha önce söz etmiştim, markaların kozmetik ürünlerini kullanan otelleri seviyorum diye. Burada da doğal ürünler satan Yunanlı kozmetik markası Apivita var.
Atina’ya oğlumla gittiğimizde ise Grecotel’de kaldık. Grecotel Yunanistan’da farklı şehirlerde de bulunuyor. Bu otelin güzel bir tasarım oteli olması dışında özellikle çocuklu ailelerin hoşuna gidecek bir başka özelliği de mevcut, odalarındaki çizimler. Her bir odasının duvarında farklı bir kahramanın ya da karakterin resmi var. Biz tabii ki Örümcek Adam çizimleri olan odayı seçtik.
Kolonaki’nin kalbinde bulunan Atina’nın ilk tasarım oteli Periscope, neyle karşılaşabileceğini önceden bilmek isteyen garanticilerin tercihi Hilton Athens, ünlü tasarımcı Karim Rashid’in imzasını taşıyan ve şehir merkezinin dışında kalan Semiramis, eski ve yeni Atina’nın tam ortasında, Psiri’de yer alan Ochre&Brown Athens Boutique Otel konaklamak için diğer alternatifler.
Atina’da Nerede Yenir?
Restoran listemize gelince, aşağıdaki restoranların hepsine oğlumla gittiğimizi söyleyebilirim. Atina’da çocuk menüsü diye bir şeye rastlamadık ancak restoranların pek çoğunda mama sandalyesi bulunuyor ve eğer istediğiniz özel bir şey varsa yapmak için çaba harcıyorlar.
Atina’da nerede ne yenir listemi paylaşmadan önce çok önemli bir konuyu başta söylemeliyim, Atina’da kapalı mekanlarda sigara yasağı yok. Yani eğer uzun oturacaksanız sigara dumanına maruz kalabilirsiniz. Tüm restoranlara önceden rezervasyon yaptırmanızı öneririm.
Kuzina: Burası Michelin Rehberi tarafından da “tavsiye edilen restoranlar” listesinde yer almakta. Yunan mutfağını modern bir sunumla masaya getiriyor. Yemekleri hem farklı hem de oldukça lezzetli. Akşam için rezervasyon şart diyebilirim. (www.kuzina.gr)
Cookoovaya: Et ve deniz ürünleri bakımından geniş bir menüye sahip büyük ve ferah bir restoran. Eğer sakin bir akşam yemeği yemek isterseniz alt kat yerine üst katı tercih edebilirsiniz. (cookoovaya.gr)
Capanna: Kolonaki’deki bu minik İtalyan restoranına Atina’ya her gidişimde mutlaka gittiğimi söylemeliyim. Yemek öncesi gelen kekikli ve fesleğenli ekmekleri, bol zeytinyağlı Yunan Salatası, lazanyası ve pizzaları çok lezzetli. Öğle yemeği için de akşam yemeği için de uygun.
Zonar’s: Atina’da kahvaltı ya da beş çayı için en sevdiğim adreslerden biri burası. Kendinizi anında 1940’lara ışınlanmış hissedebilirsiniz. Dekorasyonu, ambiyansı ve hizmeti size geçmişe götürecek, emin olabilirsiniz. Çırpılmış yumurtası, pankekleri ve reçelli ekmek tabağı favorim. Beş çayı için de farklı bir menüsü var. Restoran kısmı kadar barı da göz alıcı. Yer bulmakta zorlanabilirsiniz.
Hotel Grande Bretagne: Şehrin en lüks oteli. Otelin çay salonunda beş çayı keyfi yapmanızı öneririm. Otelin barı da şehrin en iyi barlar listesinde yer alıyor. Otelin çatısında bulunan Roof Garden isimli restoranının harika bir şehir manzarası var, Akropolis’i seyrederek yemek yiyebilirsiniz. Hava güzelse dışarda terasta oturabilirsiniz. Yemek için rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Online rezervasyon da kabul ediyorlar.
The Sowl: Atina’nın en havalı ve son zamanların popüler restoranlarından biri. Tarihi bir binaya konumlanmış bu restoranda gastronomi ve sanat iç içe girmiş durumda. Heykeller, resimler, müzik ve sanatın pek çok farklı dalının da sergilendiği yeni bir konsept sunan restoranın et yemekleri öne çıkıyor.
Papadakis: Bence Atina’nın en iyi balıkçısı. Kolonaki’de bir ara sokakta yer alan bu restoranda baklagil salatası, balkabağı çorbası ve taze balık yemenizi öneririm.
Malconi’s: Öğle yemeği için tercihimiz şehrin en popüler semtlerinden biri olan Kolonaki’deki Malconi’s oldu. Bu küçük restoran İtalyan lezzetlerini Yunan tatları ile harmanlamış, şahane olmuş. Modern tasarımı, sade servisini pek beğendim. Yine giderim dediğim restoranlardan biri olduğunu söylemeliyim (Patriarchou Loakim 43, Kolonaki)
Loukumami, işte tatlının adresi budur! Ballı ve tarçınlı tatlıları pek ünlü. Ev yapımı dondurmasını da tavsiye ederim, pek lezzetli, oğlum kadar ben de her gün burada dondurma yemek istediğimi söylemeliyim (Panepistimiou Str. arkası).
Tarihi mekanları gezdikten sonra Akrapolis manzarasına karşı bir öğle yemeği için adres Dionysos. Yunan ve Akdeniz mutfağı sunan restoran aynı zamanda kahvaltı da servis ediyor.
Neo-klasik bir dekorasyona sahip ve 17 yıldır hizmet veren Prytaneion’da deniz mahsullü spagetti ve bol safranlı pilavla yapılan paellanın tadı damakta kalıyor.
New Hotel’in hemen arkasında yer alan 2Mazi lezzetli Yunan mezelerini tadabileceğiniz bir restoran. Dekorasyon sade, yemekler lezzetli.
Akşam üzeri biraz dinlenmek ve bir şeyler içmek ya da benim gibi tatlı molası vermek isterseniz Gazi College’e gidin derim. Merkeze biraz uzak olsa da değer, emin olun. Mekanın ana duvarları bir kütüphane gibi döşenmiş ve aydınlatılmış. Kocaman bir açık mutfak bulunan mekanda çay ve içkiler yanında bonibonlarla servis ediliyor.
Atina’da kaldığımızda “Insider’s Guide” Dergisi’ni okudum. Dergi şehrin en yeni ve lezzetli restoranları arasından beş tanesini seçmiş ve tanıtmış. Varoulko, To Kreas, City Bistro, Dourambeis Oyster ve Tesoro Mio bu listede yer alıyor, biz henüz denemedik, ancak belki siz denemek istersiniz.
Atina’da Çocukla Gidilebilecek Yerler
Pedion Areos (Plains of Mars) şehrin en güzel parklarından bir ve en büyüğü. İçinde ufak göller, çeşmeler, özel bahçeler de bulunuyor.
Milli Bahçe (National Gardens) bizim en sevdiğimiz parklardan biri oldu. Burada çok güzel bir çocuk oyun alanı da mevcut.
Kolonaki tarafına yolunuz düşerse Dexamini Meydanı‘nda da bir çocuk parkı bulunuyor.
Çocuklar Mount Likavitos‘a tramvay ile çıkmaktan çok hoşlanıyorlar. Yaz aylarında her 20 dakikada bir tramvay bulunuyor. Tepedeki kafede de dondurma yiyebilirsiniz.
Çocuk Sanat Müzesi (Museum of Greek Children’s Art) sık sık çocuklar için atölyeler ve workshop çalışmaları düzenliyor. Etkinlikler Yunanca bile olsa turistlere yardımcı oluyorlar. (Childrenartmuseum.gr)
Hellenic Otomobil Müzesi (Hellenic Car Museum) 5000 metrekarelik bir alanda kurulu olup 100’den fazla klasik aracın sergilendiği bir müze. 19 ve 20 yy’dan kalma rengarenk klasik araçlar çocuklar kadar büyüklerin de ilgisini çekecek cinsten.
Atina’da Alışveriş
Adrianou ve Pandrossou Caddeleri’nde küçük kafeler, rengarenk binalar ve sevimli dükkanlar bulacaksınız. Şehrin popüler bu iki caddesi alışveriş önerilerimin başında geliyorlar. Ancak en beğendiğim bölge elbette lüks butiklerin, tasarımcı dükkanlarının ve hediyelik eşya satan mağazaların olduğu Kolonaki. Aklınıza gelebilecek tüm ünlü markalar Tsakalof Sokağı üzerinde. Yunan tasarımcıların butikleri ise Voukourestiou’da sıralanmış durumda. Ermou Caddesi üzerinde ise Zara, Mango, H&M gibi zincir mağazaların dükkanları yer alıyor.
Monastiraki’deki bit pazarını duyunca çok heyecanlanmış olsam da sonrasında hayal kırıklığına uğradığımı söylemeliyim. Bit pazarından ziyade incik boncuk satan tezgahların kurulduğu bir caddeden ibaret diyebilirim.
Şehirdeki en favori mağazalarımın başında Korres geliyor. Şifalı bitkilerle tedavi prensibinden yola çıkıp kozmetik ürünler üreten Korres doğal malzemeler kullandığı ürünlerinde petrol türevleri, sentetik, paraben, amonyak yer almıyor. Ermou Caddesi üzerinde bulunan Korres doğal cilt ve vücut bakımı ürünleri dışında makyaj malzemeleri de satıyor. Çocuklar için bakım ürünleri de mevcut. Pek çok ürünü %85 -%100 arası doğal malzemelerden üretiliyor. Bu markayı pek çok eczanede ve havaalanında da bulabilirsiniz. Ben Korres’i senelerdir severek kullanıyorum.
Apriati’de farklı tarzda tasarım mücevher ürünleri bulabilirsiniz (Stadiou Avenue, 3, Syntagma). Lanvin, Missoni, Chloé gibi ünlü markaları satın alabileceğin Atina’ya dünyaca ünlü markaların gelmesine öncülük eden Bettina lüks sevenlerin adresi olma yolunda (Anagnostopoulou Str. 29, Kolonaki). 2004’te düzenlenen Atina Olimpiyatları için Olimpiyat Meşalesi’ni tasarlayan Elena Votsi’nin mücevher butiği Xanthou 7, Kolonaki adresinde.
Yunanistan’ın en fazla ihraç ettiği ürünlerin başında damla sakızı geliyor. Damla sakızlı bakım kremlerinden liköre, yiyeceklerden parfüme pek çok ürünü Mastiha Shop’ta bulmanız mümkün (Panepistimiou 6, Syntagma).
Eğer doğal ürünler ve organik gıdalar seviyorsanız, kuruyemişten sabuna, saç bakım ürünlerinden zeytinyağına pek çok şeyi Era Nuts Herbs Spices’ta bulabilirsiniz (www.eranuts.com) Organik ve doğal ürünler için benim en sevdiğim adreslerden biri de Kolonaki’deki Oliveology. Burada makarnadan bakliyata, çikolatadan bisküviye her şeyi organik, glutensiz ya da ekolojik olarak bulmak mümkün. Özellikle çocukla gidip bir süre kalacaksanız bu dükkanı mutlaka not edin.
Eğer hediyelik bir şeyler almak istiyorsanız, zeytin ağacından yapılma kaşıklara, kaselere ne dersiniz? Olive Tree isimli mağazada istemediğiniz kadar çeşit bulabilirsiniz. Tek şartı, bulaşık makinesine koymamalısınız (67 Adrianou Str. Plaka).
Büyük alışveriş merkezi Attica’da aklınıza ne gelirse bulmak mümkün. Dünyaca ünlü pek çok markanın giyim, ayakkabı, çanta ve kozmetik ürünleri burada satılıyor. (Panepistimiou 9).
Çocuk kitapları, oyuncaklar ve kırtasiye ile teknolojik ürünler için 4 katlı Public sizin adresin olsun. Yunanca çocuk kitaplarına hayran kaldığımı söyleliyim. Bu mağazanın bir katı tamamen çocuklara ayrılmış durumda.
İngilizce sanat ve tasarım kitapları bulabileceğiniz Kolonaki’deki Booktique şehirde en sevdiğim kitapçı. Burada çocuklar için de bir okuma köşesi mevcut. Masa ve minderlerden oluşan bu köşede dilediğiniz kitabı seçip okuyabilirsiniz. Kitap dışında kırtasiye ve dekorasyon ürünleri de satılıyor.
Gazi Mahallesi’ndeki GazArte hem kitapçı, hem sanat merkezi hem de bir kafe&bar. Eğer birkaç saat şehrin gürültüsünden uzaklaşmak, bir şeyler için kitap okumak ya da dostlarla sohbet etmek isterseniz, buraya da bir bakın derim. (www.gazarte.gr)
Bir cevap yazın