Oğluma hamileyken ve doğum sonrasında ne zaman anne arkadaşlarım, aile büyüklerim ya da yeni tanıştığım bir anne ile bir araya gelsem çocuk bakımı hakkındaki tecrübelerini paylaştılar benimle. “Kış günü çorapsız bırakma, karnı ağrır oğlanın”, “Eldiven giydirmezsen yüzünü çizer ve elleri hareket edince korkar, ağlar”, “Ağlayan çocuk aç demektir, daha sık emzirmen gerekir”, “Hep kucağında taşırsan, bu çocuk şımarık olur”, “Çocuk acıktığını da doyduğunu da anlamaz, o tabağı bitirtmek senin işin” ve benzeri sayısız tavsiye dinledim. Peki bunlar ne kadar doğruydu? Ne kadarı benim çocuk yetiştirme tarzıma uygun önerilerdi? Meraklı ve sorgulayıcı kişiliğim bu noktada devreye girdi. Hamilelik, doğum ve bebek bakımı konusunda bana söylenen her şeyi bir kenara bırakıp kendi doğrularımı bulmak, verilen tavsiyelerin benim için işe yarayıp yaramayacağını anlayabilmek için en iyisinin okumak olduğuna karar verdim. “İyi bir anne olabilecek miyim?” endişesini bir kenara bırakıp, “Bu bebeğe en iyi nasıl bakarım?” diye düşünmeye başladım. Kafamdaki soruların yanıtlarının bir kısmını da bu kitaplarda buldum.
Hamilelere Okuma Listesi
Köşemde daha önce de sözünü ettiğim hemşire Ayşe Öner, Hamilelik, Doğum ve Bebek Bakımı Kitabı’nda (Klan Yayınları) anne adaylarına doğum ve bebek bakımı konularında pratik bilgiler veriyor. Bebek banyosu, bebek odasında alınması gereken güvenlik önlemleri ve bebek için alışveriş listesi en çok faydalandığım bölümler arasında.
Bebeğinizi Beklerken Sizi Neler Bekler (Epsilon) ay ay hamilelikte yaşayacaklarınızı, bebeğin gelişimini ve anne adayındaki değişiklikleri anlatıyor. Buna ek olarak hamilelik dönemindeki cilt sorunlarından uyku problemlerine, hamilelikte yapılabilecek sporlardan doğum öncesi belirtilerine kadar merak edebileceğiniz pek çok soruya da yanıt veriyor.
Çocuklu Hayata İyi Bir Başlangıç İçin
Sinem Olcay Kademoğlu, Merhaba Bebek isimli kitabında bebek beslenmesi, bebeğin beyin gelişimini destekleyici oyunlar, uyku alışkanlığı kazandırma ve çalışan anneleri ilgilendirecek iş hayatı ve annelik gibi farklı başlıklar altında duyarlı ebeveyn olabilmek için önerilerini paylaşıyor. (Remzi Kitapevi)
Oğlum bir yaşına gelene dek her ay gelişimini takip etmek amacıyla düzenli olarak okuduğum Bebeğinizin İlk Yılında Sizi Neler Bekler (Epsilon) isimli kitap katı gıdaya geçiş, uyku düzeni, dişlerin çıkması gibi farklı konularda da bir sürü konuya değiniyor.
Prof. Dr. Haluk Yavuzer beden gelişimi, psiko-sosyal gelişim ve kişilik yapısı başta olmak üzere çocuk gelişiminin hızla yönlendiği kritik yıllar olarak kabul edilen 0-6 yaş arasındaki dönemde çocukların neler yapabildiklerini/yapmaları gerektiğini Çocuğunuzun İlk 6 Yılı kitabında anlatıyor. (Remzi Kitabevi). Çocukluk yıllarında kazanılan davranışlar yetişkinlik döneminde de bireyin kişiliğini, inanç ve değer yargılarını şekillendirdiğinden bu kitabı ilgiyle okuduğumu söylemeliyim.
Bir Kerede Laf Dinle Evladım
Anne babalar olarak çocukların bizim dediklerimizi – üstelik anında – yapmasını, sözümüzden dışarı çıkmamalarını istiyoruz ve zaman zaman onların da çocuk olduğunu unutuveriyoruz. Çocuklarımıza kabul göstermek, onları etkin dinleme yöntemiyle dinleyebilmek, aile içindeki çatışmaları çözebilmek gibi farklı konuları irdeleyen ve yöntemler öneren Etkili Ana Baba Eğitimi (Dr. Thomas Gordon –Profil Yayıncılık) çocuklarımızla sağlıklı bir iletişim kurmanın yollarını anlatıyor.
Arkadaşım Semra sayesinde keşfettiğim pedegog Ali Çankırılı’nın çocuklarla iletişim konusunda bir sürü kitabı var. Benim en çok faydalandığım ise Çocuklara Söz Geçirme Sanatı (Zafer Yayınları). Çocuğunuza sinirlenmeden, bağırmadan, ceza vermeden, azarlamadan ona koyduğunuz sınırlara uyan bir çocuk yetiştirmenin yollarını anlatıyor kitap. Üstelik günlük hayatta çok kolay uygulayabileceğiniz tavsiyeler vererek.
Ben Bu Ufaklığı Nasıl Eylerim?/ Çocukla Evde Ne Yapacağız?
Çocuğunuzla zaman geçirmek istiyorsunuz ancak onun ilgisini neyin çekeceğini, hangi oyunu oynayacağınızı ya da ona yeni bir şeyler öğretmek için neler yapmanız gerektiğini bilmiyor musunuz? Gruba hoş geldiniz.
Oğlum doğduğundan bir yaşına kadar camdaki buğuya ellerle iz yapmak, renkli kurdeleleri yakalamaya çalışmak ya da ayna ile yüzümüzü tanımak başta olmak üzere hem ona yeni şeyler öğretecek, hem de eğlendirecek aktiviteleri 0-20 Ay Bebeklerle Yapılacak 50 Eğitici Aktivite Kitabı’nda buldum (Mikado Çocuk).
Tübitak tarafından yayınlanan Bebekler ve Yürüme Çağındaki Çocuklar İçin Eğlendirici ve Eğitici Etkinlikler isimli kitapta evde yapılabilecek aktiviteler dışında dışarıda, örneğin doktorda sıra beklerken ya da restoranda çocuklarınızla birlikte yapabileceğiniz farklı aktiviteler bulmanız mümkün.
Okunmak İçin Sıra Bekleyenler
Hızlı ve kaygılı şehir hayatından sıyrılarak çocuk yetiştirmeyi, daha farklı ebeveynler olunabileceğini anlatan Pınar Mermer’in Yavaş Ebeveynlik kitabı (Altın Kitaplar) ve
İki yaş krizi, cinsellik, paylaşma, ödül&ceza, kardeşle hayat gibi farklı konulara değinen Tuğçe Acaröz Oğuz’un Çocuğunuzu Anlamak isimli kitabı (Mikado Yayınları) okunacaklar listeme yeni eklenenler arasında.
Not: Bu yazı 2 Ağustos 2014 tarihli Milliyet Cumartesi ekinde yayınlanmıştır.
Bir cevap yazın