CUMHURİYET TARİHİNİ ATAMIZIN İZİNDE ÖĞRENELİM
Oğluma bebekliğinden beri tüm milli bayramların önemini anlatıyoruz. Okula başladıktan sonra da bu önemli tarihi günleri öğretmenleriyle ve arkadaşlarıyla birlikte okulda törenlerle kutluyor. Oğluma 29 Ekim’i anlatırken başta Anıtkabir olmak üzere Ankara’da Cumhuriyet tarihinin parçası olan müzeleri, binaları göstermek istiyorum. Cumhuriyetimizin 98. yaşını kutlarken çocuklarımız tarihi yerinde, müzeleri gezerek, görerek öğrensinler.
Anıtkabir’i ziyaret edin
Atatürk ve Ankara denince ilk akla gelen müze Anıtkabir. Müze, Anıt Bloku ve Sembolik bir Milletler Cemiyeti olan Barış Parkı’ndan oluşuyor. Bu parkta ülkemizin farklı bölgelerinden toplatılıp getirilmiş ve dünyanın pek çok farklı ülkesini temsilen buraya özel olarak gönderilmiş elli bin civarında bitki ve ağaç var. Bugün Barış Parkı’nda 104 ayrı türde yaklaşık 50.000 adet ağaç ve bitki bulunuyor. Bu ağaç ve bitkiler hakkında isim, adet ve geldikleri yeri de içeren detaylı bilgiyi fotoğraflarıyla birlikte anitkabir.tsk.tr web sitesinde bulabilirsiniz. Parkın içinden yürüdükten sonra sağ ve solunda heybetli aslan heykelleri olması sebebiyle Aslanlı Yol olarak bilinen yolu takip ederseniz Anıt Mezar’a ulaşıyorsunuz.
Atamızı saygı, sevgi ve özlemle andıktan sonra Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi’ni gezebilirsiniz. Müzenin en ilgi çekici yeri Atatürk’ün özel eşyalarının yer aldığı bölüm. Benim en beğendiğim bölümlerden biri ise Atatürk’ün çalışma odası ve özel kitaplığı. Burada Türkçe dışında İngilizce, Fransızca, Romence, Yunanca ve Latince olmak üzere başta tarih, dil ve edebiyat konulu kitaplar olmak üzere toplam 3123 adet kitap sergilenmekte.
Müzede, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden yolda yaşanan Çanakkale Muharebeleri, Sakarya Meydan Muharebesi ve Büyük Taarruz ve Başkomutan Meydan Muharebeleri’ni anlatan panoramalar her yaştan ziyaretçinin ilgisini çekiyor. Bu üç panorama, üç boyutlu canlandırmalar ve ses efektleri ile daha çarpıcı bir hale getirilmiş. Bu alanda ayrıca başta Atatürk olmak üzere Kurtuluş Savaşı’nda görev alan komutanların portreleri ve savaşın farklı anlarını gösteren yağlı boya tablolar da sergileniyor.
İlk meclis binasının koridorlarında dolaşın
Ankara’da Ulus Meydanı’nda yer alan Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi binası bugün Kurtuluş Savaşı Müzesi’ne ev sahipliği yapıyor. Müzenin koridorlarında ve odalarında, 1918-1923 yılları arasındaki olaylar yağlıboya tablolar, fotoğraflar ile kronolojik olarak anlatılıyor. 23 Nisan 1920’de gerçekleştirilen ilk meclis toplantısının yapıldığı odayı ziyaret edebilirsiniz.
Birinci TBMM binasına birkaç dakikalık yürüyüş mesafesindeki İkinci Türkiye Büyük Millet Meclisi binasındaysa bugün Cumhuriyet Müzesi yer alıyor. 1924 ile 1960 yılları arasında Atatürk ilke ve inkılâplarının gerçekleştirildiği, pek çok çağdaş yasanın çıkarıldığı ve çok partili sisteme geçişin de sağlandığı bu bina tarihimizin önemli yapılarından biri. Atatürk İnkılâpları Odası müzenin en ilgi çekici bölümlerinden biri. Müzede, Atatürk’ten sonra cumhurbaşkanı olan İsmet İnönü ve Celal Bayar dönemiyle ilgili bilgiler de paylaşılıyor. Atatürk’ün sesinden ‘Nutuk’u dinleyeceğiniz müze, çocuklar için de özel bir anlatım tercih etmiş.
Not: Kurtuluş Savaşı Müzesi ve Cumhuriyet Müzesi’ni sanalmuze.gov.tr adresinden çevrimiçi ziyaret edebilirsiniz.
Bilimin ışığında zamanda yolculuk yapın
Eşimin ve oğlumun klasik arabalara olan ilgisi sebebiyle İstanbul’da bulunan Rahmi M. Koç Müzesi’ni her yıl mutlaka ziyaret ederiz. İstanbul dışında Ankara ve Cunda’da da Rahmi M. Koç Müzesi yer alıyor. Ankara’daki müze çocuk büyük her yaştan tarihe ve bilime meraklı ziyaretçinin ilgisini çekecek bir koleksiyona sahip. 1800lü yıllardan günümüze tıp, eczacılık ve tarımda kullanılan aletler ve makineler, deniz, hava ve kara taşıtları, sanayi makineleri, bilim alanında kullanılan eşyalar, araç gereçler müzenin temel parçaları. Oğlum taşıtlara ilgi duyarken ben günlük hayatta kullanılan eşyalar dışında matbaacılık bölümünü beğeniyorum. Elle kurşun harflerin dizilmesi, metal klişeler kullanarak yapılan baskılar, kâğıt kesimleri ve kitap ciltlemelerinin sunulduğu bu bölümde geçmiş dönemlerden kalma kitaplar, efemeralar, hurufat (harf kalıpları) da sergileniyor. Bilgisayar yerine daktilo, cep telefonu yerine fotoğraf makinesi, uygulamalardan dinlenen müzik yerine radyo görmek dijital dünyada büyüyen çocukları oldukça şaşırtıyor. Müzede 19.-21. yüzyıl arasında yapılmış bebek evlerini görmek beni de çocukluğuma götürdü.
Koç Müzesi’nde Atatürk’ün eşyalarının sergilendiği bir bölüm de bulunuyor. Atatürk’ün çalışma arkadaşlarından Albay Halil Nuri Yurdakul tarafından bir araya getirilen bu koleksiyon ailesi tarafından müzeye bağışlanmış. Kahve fincanları, mühürler, kılıçlar, bayrak koleksiyonun ilgi çeken parçaları arasında.
Geçmişten günümüze medeniyetlerin izini sürün
Anadolu Medeniyetleri Müzesi, yaşadığımız toprakların zengin tarihi ve kültürel birikimini yansıtan arkeolojik eserlerin sergilendiği eşsiz bir koleksiyona sahip. Ankara’nın en eski yerleşim yeri ve ticaret merkezi olan Atpazarı semtinde, Osmanlı yapısı olan Mahmut Paşa Bedesteni ile Kurşunlu Han içinde yer alıyor.1997’de açıldığı 68 müze arasından Avrupa’da Yılın Müzesi ödülünü kazanan müze Türkiye’nin ve dünyanın en önemli arkeoloji müzeleri arasında yer alıyor.Müze, paleolitik çağdan Roma dönemine kadar pek çok değerli esere ev sahipliği yapıyor.
Müzeyi ilk ziyaretimizde oğluma, Atatürk’ün Ankara’da bir Eti Müzesi kurulmasını istediğini ve bu sebeple Anadolu’nun dört bir yanından Hitit eserleri toplattığını anlatmıştım. Dönemin kültür müdürünün de çalışmalarıyla Ankara’da ilk müzenin kurulduğunu söyledim. Müze, farklı uygarlıklara ait eserlerle zamanla zenginleşerek bugünkü halini almış. Müzeyi dilerseniz sanalmuze.gov.tr adresinden çevrimiçi ziyaret edebilirsiniz.
Selçuklulardan bugüne sanatın en güzel örneklerini görün
Cumhuriyet döneminde kurulan ilk müzelerinden biri olan Etnografya Müzesi, 1930’dan beri faaliyet gösteriyor.
Müzede, Türk sanatının Selçuklu devrinden günümüze kadar gelen pek çok eserini görebiliyorsunuz. Anıtkabir’in yapımı tamamlanana dek 15 yıl boyunca Atatürk’ün na’şının muhafaza edildiği yer olması nedeniyle de tarihi bir öneme sahip. Kurulduğu yıllarda ağırlıklı olarak resim ve heykel alanında eserler sergilense de zaman içinde bir kültür müzesine dönüşmüş durumda.
Anadolu’nun çeşitli yörelerine ait halk giysileri, süs eşyaları, halı ve kilimler, ok, tabanca, tüfek, kılıç ve yatağanlar, porselenler ve yazı sanatı örnekleri başta olmak üzere çok sayıda eser sergileniyor. Eski dönemlere ait takunyalar, süs eşyaları ve gelinlikler başta olmak üzere yöresel kıyafetler çocukların çok ilgisini çekiyor. Bu müzeyi de dilerseniz sanalmuze.gov.tr adresinden çevrimiçi ziyaret edebilirsiniz.
Hamamönü, Ankara’nın ilk yerleşim yerlerinden biri ve günümüzde bir açık hava müzesi. Burada yer alan tarihi Ankara evleri sanat atölyeleri, galeri, müze, kafe ve hediyelik eşya dükkanlarına dönüştürülmüş. Mehmet Akif Ersoy’un ikamet ettiği ve İstiklal Marşı’nı yazdığı evi de burada yer alıyor. Ev günümüzde Mehmet Akif Ersoy Müze Evi olarak hizmet veriyor.
Şehirde doğa ile buluşun
Adı Ankara ile özdeşleşen Kavaklıdere Mahallesi’ndeki Kuğulu Park, harika manzarası, heykelleri, çocuk oyun alanı, kuğuları, kazları ve ördekleriyle şehrin merkezinde doğa ile kucaklaşmanızı sağlıyor.
Kavaklıdere Mahallesi’ndeki diğer bir park olan Seğmenler Parkı 67 bin metrekarelik bir alanı kapsıyor. Süs havuzları, çocuk oyun bahçesi ve kültürel etkinliklerin organize edildiği amfi tiyatrosu ile Ankara’nın önemli parklarından biri. Parkın yokuşlu parkurunda keyifli bir aile yürüyüşü yapabilirsiniz.
Atatürk Orman Çiftliği’nde çiftlik alanı, gül bahçeleri, piknik alanı, müze ve Atatürk’ün Selanik’teki evinin bir benzeri olan Atatürk Evi Müzesi yer alıyor. Çiftlik içinde çocuk oyun alanları da mevcut. Çiftlik’te kullanılan pek çok eşya ve alet müzede sergileniyor. İlk dondurma yapım makinası, eski fıçılar, eski tarım aletleri ve eski veteriner aletleri çocukların oldukça ilgisini çekiyor.
Çocukluk günlerinizi anın
Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi bünyesindeki Oyuncak Müzesi’nde sergilenen oyuncakları inceleyerek çocukken oynadığınız oyunları ve oyuncakları çocuklarınıza anlatabilirsiniz.
Bizler çocukken okuma yazmayı öğrenme sürecimize eşlik eden Rasim Kaygusuz’un Cin Ali kitapları bizim çocuklarımız için tekrar basıldı. Cin Ali Müzesi’nde ebeveynler çocukluk günlerine dönerken çocuklar da Cin Ali ve onun maceraları ile tanışacak.
Cep telefonları yokken birbirimizle nasıl iletişim kurduğumuzu merak eden oğluma ankesörlü telefonlardan, başka şehirlerde, ülkelerde oturan arkadaşlarımıza yazdığımız mektuplardan söz ettim. Çalışma odamdaki mektup kutumu karıştırıp zaflar üzerindeki rengarenk pulları görünce çok şaşırdı. Ulus semtinde bulunan PTT Pul Müzesi hem dünyanın farklı ülkelerinden pulları tematik şekilde görebileceğiniz hem de geçmişten günümüze postanın nasıl işlediğini öğrenebileceğiniz bir müze. Bu müze ziyaretinde oğlum filateli (pul ve posta materyalleri koleksiyonculuğu) kelimesini öğrendi. Ankara’dan dedesine de kart yolladık. Birlikte çekilmiş bir fotoğrafımızla kendi kişisel pullarımızı yaptırmaya karar verdik.
Restoran Önerileri
Şehirde pek çok şubesi olan Il Forno pizza, hmbrg ile hamburger seven minikler için iki iyi alternatif. Beymen’in altındaki La Gioia ise İtalyan ve Avrupa mutfağı sunan şehrin en güzel brasserielerinden biri. Trilye şehrin popüler balık restoranı. Hızlı bir yeme &içme alternatifi için İmza: Bir Tost’u tercih edebilirsiniz. Burada 60’a yakın yöresel gazoz da var. Pone Desserts çay saati, kahve molası için. Kavanoz tatlılarıyla meşhur. Cafe için diğer önerilerim ise, Cafemiz, Peony Cafe, Kruvasante, Liman Kitap Cafe ve Ekşi Maya.
Bir cevap yazın