Tiyatrocu olarak tanıdığımız Akasya Asıltürkmen kızı Pera doğduktan sonra açtığı AkasyaAna isimli Youtube kanalı ve geçtiğimiz ay çıkarttığı 3 çocuk kitabıyla bambaşka bir kulvarda daha ilerliyor. Mandolin yayınları tarafından basılan ve klasik hikayelerin farklı yorumlanmasıyla dikkat çeken Koca Ayaklı Sindirella, Bitli Rapunzel ve İstilacı Hansel ve Gratel Asıltürkmen’in ilk çocuk kitapları. Kitaplar kendi bedenini tanıma, temizlik ve özbakım ile başkalarının eşyalarını izinsiz almama gibi önemli konuları didaktik olmayan, eğlenceli bir dille anlatıyor.
Oyunculuk, annelik, Youtuber’lık arası koşturmaya bir de yazarlık sıfatını ekledin. Tebrik ederim, enerjin, üretme hızın şahane! Peki nereden çıktı çocuk kitabı yazma fikri?
Aslında böyle olmasının tek sebebi konservatuarda aldığım çok yönlü eğitim. Biz dramaturji derslerinde bir oyunun nasıl yazıldığını, hikaye kurmayı, çatışma ve önerme belirlemeyi öğrendik. Ayrıca bilinen edebiyat dergilerinde yazılarım ve benim başka sanatçılarla yapmış olduğum röportajlar yayımlandı yıllarca. Hikayelerim de çeşitli dergilerde çıktı. Sevgili editör arkadaşım Ilgın Sönmez’in önerisi üzerine bir romana başlayıp yarım bırakmışlığım bile var. Sonra yine çok sevdiğim editörüm Senem Kaleli ile yollarımız kesişti ve onun da mükemmel yönlendirmeleri sayesinde üç tane bebeğim daha oldu. Tiyatroda yönetmen neyse, yazarlık serüveninde de editör öyle.
Kitaplar eğlenceli, üstelik klasik hikayelerin farklılaştırılmış versiyonları. Temizlik, kendini tanıma gibi önemli mesajları vermek için neden klasik hikayeleri yorumlamayı tercih ettin?
Klasik hikayeler birer şablon aslında. Biraz da o yüzden. Herkes bilmez ama bunu Shakespeare de yapmıştır. Özellikle mitoloji prototiplerini ve klasikleşmiş tragedyaları kullanmıştır. Bunun sebebi toplumun kolektif bilinçaltına nüfuz eden hikayelerle onlara daha etkili ulaşabilmek aslında. Bu hikayeleri yazarken dişil karakterlerin üzerindeki baskıyı da hafifletmeyi hedefledim. Ne kadar becerebildim bilmiyorum ama denedim.
Serinin devamını ya da başka çocuk kitapları yazmayı düşünüyor musun?
Kafamda uçuşan fikirlerin ete kemiğe büründüğü, hayata geçirildiği bir dönem yaşıyorum. Sanırım olgunluk dedikleri bu olsa gerek. Şimdi bir tasavvuf öyküsünden yola çıkarak yazdığım resimli kitap yolda. Devamında bir projem daha var. Biliyorsun ki kitap yazdıkça yaratıcılığı artıran bir süreç oluşuyor. Şimdiden çoğunu sahneye dahi uyarladım kafamda.
Bir cevap yazın