Antalya’nın batısında yer alan Kaş dünyanın en önemli dalış noktalarından biri.
Kaş’a Nasıl Gidilir?
Kaş, arabayla Antalya Havaalanı’ndan 210 km ve Dalaman Havaalanı’ndan da 160 km uzaklıkta. Bu sebeple, eğer uçakla gidecekseniz önce Dalaman’a uçmanızı ve orada araba kiralamanızı öneririm.
Kaş’ta Nerede Kalınır?
Karavan, çadır ya da bungalovda konaklamak isterseniz Kaş Camping sizin için en doğru adres olacaktır. Limana ve merkeze yakın, marinanın hemen yanında Doria Otel ve Yat Kulübü Kaş’taki en favori otelim olmaya aday. 10 odalı bu butik otelin her bir odasının küçük bir terası ve odanızın terasından denize girebileceğiniz bir de iskelesi bulunuyor. Otelin ayrıca havuzu ve plajı da var ve plaja dışarıdan da giriş yapılabiliyor. Daha önceki gelişlerimizde hep Villa Mahal’i tercih etmiştik. Burası Kalkan’ın merkezine yakın bir butik otel. Denize ulaşmak için 188 merdiven inseniz de buna değiyor. Odaları oldukça rahat ve konforlu.
Peninsula Gardens ile Lukka Exclusive Hotel bize önerilen diğer konaklama adresleriydi.
Kaş’ta Nerede Denize Girilir?
Büyük Çakıl: Etrafı kayalıklarla çevrili, burada şezlong kiralayıp yemek yiyebileceğiniz 3-4 tane işletme var. Önünde ücretsiz otoparkı bulunuyor. Düz, geniş bir plaj ve denizi hemen derinleşmediği için çocukla da rahat edebilirsiniz.
Küçük Çakıl: Merkeze beş dakika yürüme mesafesinde. Burada denize kayalık setlerden girebilirsiniz. Ayrıca çok küçük de olsa bir taşlık plaj alanı var. Burası küçük Capri olarak anılıyor ve suyun rengi muhteşem. Her iki tarafında iki işletme bulunuyor. Derya Beach’te denize girerseniz mutlaka öğlen pizzasını da deneyin.
Patara: 16 km uzunluğundaki Patara Akdeniz’in en uzun plajı olmanın yanı sıra Caretta Caretta’lara yumurtlamaları için de ev sahipliği yapıyor. Kaş’a 40 km mesafede bulunan Patara ince kuma sahip bir plaj. Eskiden, Yeşilçam filmlerinin çöl sahneleri burada çekilirmiş.
Kaputaş: Kaş merkeze 15 dakika mesafede. 200 basamakla plaja iniyorsunuz. Kanyon ağzı olduğu için deniz öğleden sonra dalgalanıyor. Bu sebeple sabah 9-11 saatleri arasında gitmenizi öneriyorum. Kaputaş’ın yanında kalan Mavi Mağara’ya ise sadece tekne ile ulaşım sağlayabiliyorsunuz.
Limanağzı koyunda Büyük Çakıl ve Küçük Çakıl dışında İnceboğaz ve Akçagerme plajlarını da özellikle çocuklu aileler not etmeli.
Çamur banyosu için Fırnaz Koyu, macera seven ve 5-6 saatlik yürüyüş yapmayı kabul edenler için Kıbrıs Koyu ve kamp ruhuna sahip olanlar için de Kaş Kamping denize girmek için diğer seçenekler arasında.
Kaş’ta Nerede Yenir?
Dolphin ve Panorama oldukça turistik ve Kaş liman manzaralı iki restoran.
Bahçe restoran bizim her zaman en sevdiklerimizden. Mezeleri hep taze ve oldukça lezzetli. Balık sevenler için bir de Bahçe Balık var.
Bi Lokma ev yemekleri ve mantısı kadar kahvaltısı ile de meşhur. Öğle yemeği için merkezde iyi bir adres. Kızarmış fasulyesi ile Antakya usulü tahinli patlıcanını oldukça beğendik. Ev köftesi de bol baharatlı ve lezzetli.
Tzatziki’ye büyük bir beklenti ile gittik. Mezeleri lezzetli olsa da yüksek sesli müzik ve kalabalıktan hoşlanmayanlar için pek tavsiye etmiyorum. Mercimekli favası ve Girit mezesi denemeye değer.
Zaika Ocakbaşı Kaş’ta sürekli balık yemek istemeyenlere çok iyi bir alternatif. Öncelikle rezervasyonsuz yer bulma şansınız hiç yok, sezonda birkaç gün önceden yer ayırtmanız gerekiyor. Şaşlığı ile ünlü ancak sucuğu da oldukça lezzetli. Lübnan usulü mütebbelin tadı damağımda. Fonda da çok güzel müzik çalıyor. Ağaçlar altında keyifli bir yaz akşamı için isteyebileceğiniz her şeyi bir arada sunuyorlar.
Kaş’ta tava dondurma dedikleri, Asya usulü buz üzerinde meyve ve kremalı harcın karıştırılması ile yapılan bir dondurma oldukça popüler. Keçi sütlü dondurma için de Feride’nin Dondurması’na gitmenizi öneririm.
Oburus Momus ise buradaki tek vejetaryen-vegan restoran alternatifi. Sebzeli kızarmış pilavı ile falafeli çok başarılı.
Balık sevenler ve deniz mahsullerinden hoşlananlar için Ruhi Bey Meyhanesi doğru adres. Avakadolu bezelyesi, sütte dilbalığı, etli ve kabaklı turşusu hem sıradanlıktan uzak hem de lezzetli.
L’apéro ise Kaş’ın yenilerinden, güzel bir Akdeniz bistrosu. Kırmızı et seçenekleri ve limonlu tartları iddialı.
Kaş’ta Görülmesi Gereken Yerler Neler?
- Dünyanın en iyi 10 uzun mesafe yürüyüş rotasından biri olarak kabul edilen Likya Yolu’nu yürüyebilirsiniz.
- Helenistik çağdan kalma amfi tiyatroda günbatımını mutlaka izleyin.
- Tekne ile Kekova ve Adalar turu yaparak batık şehri ve Kaleköy’ü görebilirsiniz. Burada tarihi kalıntılar sebebiyle dalış ve yüzme yasak. Kekova’nın tam karşısında kalan ve küçük bir Likya kenti olan Simena’yı da ziyaret edin. Burası kral mezarları ile ünlü.
- Antiphellos Antik Kenti, Letoon ve Xanthos Antik Kenti ve Saklıkent Kanyonu da Kaş’ta görülmesi gereken yerler arasında.
- Gömbe yaylasına çıkıp çam ve sedir ağaçlarının içinde doğada vakit geçirebilirsiniz.
- Dragoman, Bougainville, Xanthos ve Atlas Dive Center dalış, yamaç paraşütü, doğa yürüyüşü ve kanyon ziyaretleri için önerilen firmalar.
- Aslanlı lahidin olduğu cadde üzerinde başta Sandal ve Tuva Mahal olmak üzere pek çok takı ve kıyafet dükkânı ile tam lahidin karşısındaki sokakta bir kitapçı bulunuyor.
MEİS ADASI
Kaş’ın tam karşısındaki bu Yunan adasının resmi adı Megisti. Yerlisi kırmızı kale anlamına gelen “Castelrosso” diyor. Yunanca “Meis” en büyük anlamına geliyor. Türkiye’ye en yakın mesafedeki Yunan adası. Meis Adası’na geldikten sonra keyiften savaşta olduklarını unutan İtalyan askerlerinin hikayesini anlatan Mediteraneo 1991, 1992 yılında en iyi yabancı film kategorisinde Oscar alıyor. Bu sebeple de ada özellikle de İtalyan turistler tarafından tercih ediliyor.
Adaya Ulaşım
Adaya ulaşım Kaş’tan teknelerle 30 dakika sürüyor. Kahramanlar Turizm ve Meis Express adaya turistleri getiriyor. Fiyatları aynı. Saat 10.00’da adaya hareket ve 16.00’da adadan dönüş yapılıyor. Yaz aylarında gece turu da oluyor.
Kapıda vize alarak adaya giriş yapabiliyorsunuz. Tek girişlik vize için pasaportunuzu 3 gün öncesinde vermeniz gerekiyor.
Meis’te Görülmesi Gereken Yerler
Meis’e varınca Kostas Deniz Taksi’ye biniyoruz. Karısının da ufak bir kafesi olan bu taksici bizi sular yükselmeden hemen Mavi Mağara’ya götürüyor. 50 metre uzunluğunda, 25 metre tavan yüksekliğine sahip bu mağaranın suyu sanki fosforlu. Yüzmesi oldukça keyifli. Taksi sizi açıkta beklerken yüzüp geri dönüyorsunuz.
İkinci durak Aya Yorgi. Burada St. George Plajı’na gidiyoruz. Şezlong ve şemsiye kiralayabiliyorsunuz. Yukarda küçük bir de kafesi var ve menüsü Türkçe. Türk Lirası ile de ödeme yapabiliyorsunuz.
Deniz keyfinden sonra Meis limanına geliyoruz. U şeklindeki bu limanı baştan sona yürüyoruz.
Osmanlı Cami Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Saint Jean Şövalyeleri Kalesi ile Choragina Mahallesi adada diğer görülebilecek yerler.
Konaklama ve Yeme & İçme
Adanın en güzel oteli Mediterraneo. Terasında denize giriliyor. 3 odalı Casa Marina ve 2 odalı butik Villa Zoi de benim listemdeki diğer alternatifler.
Yeme & içme olayına gelince, adada taze balık ve deniz ürünlerini her yerde bulabilirsiniz. Biz Lazarakis ile The Olive Garden isimli restoranları denedik.
Bir cevap yazın