Geçtiğimiz hafta sonu kısacık bir mola için Gaziantep’teydim. Antep önerilerimi de sizinle paylaşmak istiyorum. Gaziantep gastronomi dalında UNESCO’nun Yaratıcı Şehir unvanını almış dünyadaki 9 ender şehirden (Belém / Brezilya, Bergen / Norveç, Burgos / İspanya, Dénia / İspanya, Ensenada / Meksika, Phuket / Tayland, Tucson / ABD, Rasht / İran) biri. Gaziantep’in UNESCO tarafından tescilli 250 civarında özgün yemeği varmış!
Konaklama:
Biz bu gidişimizde hem merkezde olduğu için hem her yere yürüyerek gitmek kolay olduğu için hem de akşam yemeğini ve sabah kahvaltısını da denemek istediğimiz için Hışvahan’da kaldık. Modernle etniğin harmanlandığı 8 odalı büyük bir avluya açılan bir butik otel burası. Sabah kahvaltısı ve akşam yemeği de oldukça başarılı.
Yeme & içme adresleri:
Güne Zekeriya Usta’da katmer yiyerek başlayabilirsiniz.
Metanet Lokantası’nda Beyran çorbası içebilir ya da Ali Haydar Usta’da ciğerin tadına bakabilirsiniz. Dürümcü Recep Usta’da nohut dürüm de yiyebilirsiniz. Ancak nohut dürüm ve ciğer yemek istiyorsanız sabah erkenden gitmekte fayda var. Hışvahan Oteli’nin de kahvaltısı oldukça güzel. Bakır kaplarda sunulan kahvaltıda da nohut dürüm ve ciğerin tadına bakabilirsiniz. Eğer kahvaltıyı ayaküstü geçiştirmekten yanaysanız Tostçu Erol’un tostunu deneyin derim. Biraz sıra beklemeniz gerekebilir.
Öğle ve akşam yemeği için Halil Usta’da küşleme (simit kebabı), İmam Çağdaş’ta lahmacun ve Ali Nazik (en iyisi) önerilerimin başında geliyor. Bayazhan ve Hışvahan’ın restoranında Antep lezzetlerini ve ev yemeklerini de deneyimleyebilirsiniz. Rezervasyon yaptırmanızı öneririm.
Baklavaya gelince, İmam Çağdaş’ta havuç dilimi, Zeki İnal’da şöbiyet, Koçak’ta midye baklava ve Güllüoğlu’nda kaymaklı baklava benim favorilerim oldu.
Menengiç kahvesi ve zahter çayı içmek için de Tahmis Kahvesi’ne uğradık.
Gaziantep’te görülmesi gereken yerler:
Zeugma Müzesi’ne gittiğinizde önce salonda müzenin tarihini üç boyutlu olarak izleyebilirsiniz. Bu kısa film hem eğlenceli hem de müzeyi ve hikayesini öğrenmek için kolaylık sağlıyor. Müzenin tanıtımında da kullanılan ve artık sembol haline gelen Çingene Kız isimli mozaiği mutlaka görün. Müzede çocukların mozaikleri tanıması için hazırlanmış bulmacalı oyun alanlarını da kullanabilirsiniz.
Gaziantep mutfağını yakından tanımak için Emine Göğüş Mutfak Müzesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Yemek fotoğrafları, eski mutfak eşyaları ve yerel kıyafetli mankenlerle dekore edilmiş müze hem şehrin hem de yemeklerin tarihçesini anlatıyor.
Şehrin en eski mahallelerinden biri olan Bey Mahallesi’nde 1700’lü yıllardan günümüze en eski oyuncakların sergilendiği Oyun ve Oyuncak Müzesi 600’e yakın oyuncağa ev sahipliği yapıyor.
Alışveriş listem:
Gaziantep’e gelip de Bakırcılar Çarşısı’nda dolaşmadan olmaz. Yolun girişinde hemen sağda kalan dükkandan sürahi, Güzel Sanat Galerisi’nden antika bakır veya bakır tencere alabilirsiniz.
Almacı/Elmacı Pazarı’ndan baharat alıyorum. Burada Saçı Beyaz’dan zahter, sumak, kırmızı biber, Antep fıstığı ve salça ile kurutulmuş patlıcan ve biber alıyorum.
El sanatları, baharat ve hediyelik eşyalar için Zincirli Bedesten veya Gümrük Han’a bakabilirsiniz.
Yemenici Hayri Usta’nın şehirde üç şubesi var. Yemenilerinin çok rahat olduğunu söylemeliyim. Ben bu yemenileri hem evde giyiyorum hem de yazın sokakta. Çocuklar için de çok güzel renklerini yapmışlar. Dilerseniz sipariş veriyorsunuz, evinize kargo ile de gönderiyorlar.
Hışvahan Oteli’nin girişindeki Kutnia’da kutnu kumaşından gömlekler, etekler ve yelekler ile pek çok hediyelik ürün satılıyor.
Bir cevap yazın