Belgrad hakkında
* Eski Yugoslavya, bugünkü Sırbistan’ın başkenti.
* Belgrad “Beyaz Şehir” demek.
* 400 yıllık Osmanlı idaresi sebebiyle Osmanlı mimarisi ve etkilerine sahip bir şehir.
* Şehrin nüfusu 1,7 milyon.
* Sırbistan ve Balkanlar’ın en büyük şehri.
* Saat farkı; bizden 2 saat geride.
* Cafelerde, restoranlarda ve kapalı mekanlarda ne yazık ki sigara içmek serbest.
* T.C. vatandaşları Belgrad’a vizesiz gidebiliyor.
* The Times Gazetesi’ne göre, Avrupa’nın en iyi gece hayatı Belgrad’daymış.
Belgrad’a nasıl gidilir?
Belgrad, İstanbul’dan uçakla 1 saat 20 dakika mesafede. T.C. vatandaşları için vize gerekmiyor. Havaalanından şehir merkezine taksi ile 25 dakikada kolaylıkla gelebilirsiniz. Ancak kilometre başına farklı fiyatlandırılmak istemiyorsanız (!) tepesinde pembe tabelayla PINK yazan taksileri tercih edin. Taksi ortalama 15 Euro tutuyor. A1 Shuttle Otobüs ile de şehir merkezine gidebilirsiniz. Durakları kontrol etmenizde fayda var.
Belgrad’da nerede kalınır?
Şehrin açık ara en havalı ve lüks oteli Hotel Mockba (Moskova). Albert Einstein, Robert de Niro, Brad Pitt ve Gandhi başta olmak üzere pek çok önemli ve ünlü kişiye ev sahipliği yapmış. Bu otelde konaklamasanız bile akşamüzeri çay saatinde burada bir mola verebilir ve ihtişamlı kafesinden şehri seyredebilirsiniz.
Biz Belgrad’tayken Belgrad’a iş için gelen bir arkadaşım da Constantine the Great isimli merkezi bir otelde konakladı ve çok memnun kaldığını söyledi.
Belgrad’da nerede yenir?
Öncelikle belirtmek istediğim önemli bir şey var, Belgrad’ta restoran ve cafelerde sigara içmek serbest. Sigara içilmeyen bölümde de otursanız sigara dumanından bir süre sonra rahatsız oluyorsunuz. Biz Türkler’in çok sigara içtiğini söylerlerdi ancak ben burada yaşayanların daha çok sigara içtiğini düşünüyorum. Nereye yemeğe gitsek bir süre sonra hem gözümüz yandı hem de üstümüz başımız koktu.
Sırp mutfağı bizim mutfağımızla benzer yemeklere sahip. Sarma, baklava, cevabi (kebap) duvec (güveç), burek (börek) başta olmak üzere pek çok ortak tat yakalamak mümkün. Sırplar da bizim gibi çaya düşkünler ancak çayı şekerden ziyade balla içiyorlar. Hamurişleri konusunda oldukça iddialılar. Mısır ekmeğine benzeyen proja’nın çok lezzetli olduğunu söylemeliyim. Pekara fırın/börekçi demek. Gibanica’da bizim su böreğine benzer bir börek. Belgrad’ta Ajvar ün salmış. Patlıcan, kırmızı biber ve sarımsaklı bir meze. Ekmek üstüne sürerek yemeyi tercih ettik.
Kahve molası için beğendiğimiz kafelerden biri bohem havası ve eski barıyla nostaljik bir görüntüsü olan Centrale Cafe oldu. Amelie Cafe de yine kahve için beğendiğimiz eski kafelerden bir tanesi.
Şehirdeki en iyi dondurmacı Kralja Petra Caddesi üzerindeki Crna Ovca.
Tesla Müzesi’ne yakın, yerel yemekleri tadabileceğiniz, makul fiyatlı ve ortamı keyifli bir cafe Dokolica Bistro.
Deniz mahsulleri, nehir balığı yemek isterseniz en pahalı ve şık restoranlardan biri Saran. Saran’a alternatif iyi restoranlar ise Reka ve Galeb.
Smokvica Molerova 33’ün de içinde güzel bir restoran var. Üst katı otel olan bu binanın alt katında hem geleneksel Balkan mutfağı hem de dünya mutfağından lezzetler olan sıcak bir kafe bulunuyor.
Supermarket Deli kahve ve çay molası için gittiğimiz ve sevdiğimiz kafelerden biri oldu. Kreplerinin de oldukça lezzetli olduğunu söylemeliyim.
Manufaktura’ya bir öğle yemeği için uğradık. Balkan mutfağını oldukça modern bir şekilde sunuyor. Eski ve geleneksel tarife göre yaptıkları ajvar oldukça lezzetli. Gül reçelini ve yeşil domatesini de denemenizi öneririm. Bizim rakıya benzeyen içkileri raika erik veya kayısıyla yapılıyor.
Karadordeva’daki Comunale şehrin en iyi İtalyan restoranlarından biri. Pizza dışında risotto, makarna ve et yemekleri de servis ediyorlar. Sava kenarındaki bu restoranda nehir manzarasını seyredebilmek için cam kenarı masalara rezervasyon yaptırmanızı öneririm.
Benim gibi çay saati düşkünüyseniz Hotel Moskva içindeki Cafe Moskva’ya da mutlaka uğrayın. Şehrin kalabalığını seyrederken klasik dekorasyonu sayesinde kendinizi geçmişe ışınlanmış hissederek lezzetli tatlıların tadına bakabilirsiniz.
Şehirde pek çok farklı şubesi bulunan Kafeterija bizim favori kahvecimiz oldu. Burayı sevme sebeplerimden ilki içerde sigara içilmiyor olması. Kendi kahvelerini de üretip satıyorlar aynı zamanda. Kahvenin yanında atıştırmalık yiyecekler ve çocuk menüsü de var. Çay sevenler için de mangolu, papatyalı vb. farklı çayları mevcut.
Belgrad’da görülmesi gereken yerler
* Şehrin kalbi Knez Mihailova caddesi. Burası bizim İstiklal Caddesi havasında, araç trafiğine kapalı bir alışveriş caddesi. Adını Sırbistan Prensi III. Mihailo’dan almış.
* En çok patent sahibi mucid olarak tarihe geçen ve Sırplar’ın en büyük değerlerinden Nikola Tesla’nın şehirde bir müzesi var. Giriş 300 Dinar. 35 dakika süren İngilizce tur alabilirsiniz. Deneyleri de yapıyor, tur bu sebeple oldukça keyifli. Müzeyi 1 saat gibi bir sürede rahatlıkla gezebilirsiniz.
* 19. yy’dan kalma binaların olduğu Skadarlija Mahallesi oldukça bohem bir havaya sahip. Tavernalar, cafeler, sokak müzisyenleri ile dopdolu.
* 16. yy’da inşa edilen ve şu anda ibadete açık olan tek cami Bayraklı Camii ile Osmanlı’ya 14 yıl hizmet etmiş Sırp asıllı Sadrazam Sokullu Mehmet Paşa Türbesi şehirdeki Osmanlı izlerinin başında geliyor.
* Tuna ve Sava Nehirleri üzerinde yüzen restoranlar ve cafelerde mola verebilirsiniz.
* Cumhuriyet Meydanı, Opera Binası ve Milli Müze de görülmesi gereken yerler arasında. Milli Müze’de Picasso, Van Gogh başta olmak üzere dört yüz binden fazla eser bulunuyormuş ancak biz gittiğimizde tadilatta olduğu için gezemedik.
* Terazije Meydanı’nda Parlamento Binası, Belediye Binası ve Cumhurbaşkanı Köşkü bulunuyor.
* Tas Majdan ve Kalemegdan da şehrin önemli meydanlarından.
* Picasso, Van Gogh başta olmak üzere pek çok iyi sanatçının eserlerinin sergilendiği Sırbistan Ulusal Müzesi’nde dörtyüzbinden fazla eser var. Ancak biz gittiğimize müze tadilatta olması sebebiyle kapalıydı.
* Balkanların en büyük Ortodoks Kilisesi Aziz Sava 2. Dünya Savaşı sırasında bombalanıyor ve çok büyük hasar görüyor. Yugoslavya döneminde ise kilisenin inşasına izin verilmiyor. Günümüzde hala tadilat çalışması devam ediyor.
* Nato bombardımanı kalıntıları, Branko Köprüsü, Novi Beograd Sahili, Dostluk Parkı, Sırp Sarayı, Zemun sahili ile küçük ve büyük savaş adasını da görülecek yerler listenize ekleyebilirsiniz. Hava güzelse Belgrad Botonik Bahçesi’ne de gidin.
* Eğer ilginiz varsa, şehirde Klasik Otomobil Müzesi olduğunu da söyleyeyim. Tek kat, küçük bir müze ancak müzenin içi çok soğuk, ısıtma yok. Aklınızda olsun.
* 2 numaralı tramvaya binerek ve ring seferi yaparak en görülmesi gereken en önemli yerleri ziyaret edebilirsiniz.
* Şehirdeki Bilim Müzesi’nde eski dönemlerden kalma pek çok teknolojik aleti ve makineyi görebiliyorsunuz. Ayrıca ev yaşamında kullanılan ütü, buzdolabı, ocak gibi aletlerin de eski hallerini ve günümüze nasıl geldiğini anlatan bir bölüm de mevcut. 7 yaş altı çocuklar için müze ücretsiz.
Belgrad’da alışveriş
* Şehrin en büyük alışveriş merkezi USCE, yeni Belgrad dedikleri bölgede bulunuyor.
* Supermarket şehirdeki tek konsept tasarım mağazası. Kırtasiyeden kıyafete, ayakkabıdan kozmetiğe pek çok tasarım ürününü burada bulabilirsiniz.
* Belgrade Design District ismiyle çok şey vaat etse de burada sadece 2 dükkan beğendiğimi söylemeliyim. Birincisi Gallery 1250. Burası 6 üniversite arkadaşı tarafında kurulmuş bir porselen dükkanı. Her gün birinin durduğu dükkanda hepsinin fincandan takıya, tabaktan dekoratif objelere farklı ürünleri satılıyor. Dükkan adını porselenin pişirme derecesinden alıyor.
* Belgrade Design District’te beğendiğim ikinci dükkan ise Gallery 1250’nin tam karşısında bulunan All nut oldu. Bu dükkanda doğal sabunlar satılıyor.
* Eski eşyaların satıldığı bit pazarı dolaşmayı seviyorsanız komünist rejim döneminden kalma binaların bulunduğu Yeni Belgrad tarafında, OTC’ye (Otvoreni Trzni Centar) gitmeniz gerekiyor.
* Kralja Petra sokağının doğuya uzanan kısmında küçük butikler ve tasarım dükkanlarını bulabilirsiniz. Gift Shop with an Idea isimli dükkan da bu cadde üzerinde.
* Rajiceva Alışveriş Merkezi içinde pek çok uluslararası markanın mağazasını bulabilirsiniz. Kız çocukları için elbiseler satan Monnalisa, kitapçı Vukan, Lego dükkanı da bu alışveriş merkezi içinde.
* Vulcan City Store ve Delfi şehirde kitap bakmak için girdiğimiz iki dükkan. Her ikisinde de az da olsa İngilizce kitap satılıyor. Kırtasiye bölümleri de oldukça zengin.
* Metropoliten Perfumery (tabelasında böyle yazıyor) şehrin en havalı kozmetik dükkanı. Aesop, diptyque, byredo başta olmak üzere pek çok uluslararası markanın ürünlerini bulabilirsiniz.
* Lilly burada bir eczane-kozmetik mağaza zinciri. İngiltere’deki Boots’un benzeri diyebilirim. Kendi ürünleri oldukça başarılı. Ben el kremi, dudak nemlendiricisi ve sabunlarını aldım. Pek çok markanın da ürünlerini burada bulabilirsiniz.
* Sergent Major çocuklar için çok keyifli bir butik. Denizci temalı kıyafetler, aksesuarlar ve ayakkabı bulabilirsiniz.
Nur der ki
Merhaba, öncelikle tecrübelerinizi bizlerle paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Yakın zamanda mı Belgrad’a seyahat ettiniz? Bir de pahalı bir şehir mi? Yeme içme çok pahalı mı? Yılbaşını orada geçirmek istiyoruz. Pandemi sebebiyle emin olamadık.
Sağlıklı günler dilerim.
Özge Lokmanhekim der ki
Selamlar, Belgrad’a yakın zamanda gitmedik. Geçtiğimiz sene gitmiştik. Pahalı bir şehir değil bize kıyasla. Kapalı alanlarda da sigara içilmesi bizim en hoşumuza gitmeyen şey oldu diyebilirim. Yemek konusunda da çalışıp giderseniz hem güzel hem uygun fiyatlı yerlerde yiyebilirsiniz. İyi yolculuklar.