Londra’da her yere en kolay ve hızlı metro ile ulaşıyorsunuz. Havaalanlarından şehir merkezine ulaşım ve şehir içinde ulaşım konusunda tecrübe ve önerilerimi paylaşmak isterim. Buna ek olarak, bugüne de konakladığımız ve memnun kaldığımız otel önerilerini de yazının sonuna ekledim.
Heathrow Havaalanı’ndan Şehir Merkezine Nasıl Gidilir?
Trenle
Şehir merkezine en hızlı Heathrow Express treniyle gidebilirsiniz. Bu hızlı tren hiç durmadan 15-20 dakika içinde sizi Paddington İstasyonu’na götürüyor. Havaalanından çıkmadan terminal 2 ve 3’ten bu trene binebilirsiniz. Tren her 15 dakikada bir kalkıyor, sabah 5’ten akşam 24’e dek de hizmet veriyor. Heathrowexpress.com’dan bilet almanızı öneririm zira alanda gişede bilet alırsanız bu biletler online bilet fiyatlarına göre daha pahalı olacaktır.
Bir diğer servis ise Heathrow Connect. Paddington İstasyonundan Heathrow Terminal 1,2 ve 3’e geliyor. Terminal 4 ve 5 için de ücretsiz servisi bulunuyor. Heathrow Connect ile yaklaşık 25 dakikada alana varıyorsunuz. Ücreti Heahrow Express’e göre daha uygun ancak farklı istasyonlarda duruyor ve varış süresi daha uzun.
Metroyla
Metroda lacivert renkli Picadilly hattı sizi havaalanından şehir merkezine, şehir merkezinde de Heathrow Havaalanı’na ulaştırıyor. Elbetteki metro ile ulaşım sağlamak Heathrow Express ve Heathrow Connect’e göre çok daha ucuz ancak ulaşım süresinin daha uzun sürdüğünü söylemeliyim. Metro ile alana veya şehir merkezine varış süresi 50 dakika ile 60 dakika arasında değişiyor. Şehir merkezinde ineceğiniz durak ise Picadilly Circus. Metro her 6-10 dakika arasında kalkıyor.
Taksiyle
Eğer mecbur değilseniz şehir merkezine asla taksi ile gitmenizi önermem. Hem çok fazla tutuyor (Gideceğiniz yere göre değişmekle birlikte en az 80-100 Pound) hem de Londra’nın trafiğini de hesaba katarsanız 1-1,5 saatten önce gideceğiniz yere varamayabilirsiniz. Şehirde sürekli düzenlenen bisiklet, koşu yarışları vs. de bazı yolların kapanmasına vesile olduğundan aceleniz de varsa taksi seçeneğini aklınızdan çıkarmalısınız.
Otobüsle
Havaalanından otobüsle 500 farklı şehiriçi ve şehirdışı yere gidebilirsiniz. Otobüsle seyahat edecekseniz Oyster kart almanızı öneririm. Önceden bilet almanız faydalı olacaktır zira tüm otobüslerde binince ödeme sistemi olmayabiliyor. National express, The airline ve railair.com firmalarının biletlerini alabilirsiniz. National Express ofislerinden bilet fiyatlarını ve otobüs saatlerini öğrenebilirsiniz.
Kiralık araçla
Avis, Europcar, Hertz, Sixt, Enterprise, Alamo ve National başta olmak üzere pek çok araç kiralama firmasının havaalanında standı mevcut. Ancak araç kiralamadan önce Londra’da trafiğin bize göre tersten aktığını ve araçların direksiyonlarının solda değil sağ tarafta olduğunu hatırlatmamda fayda var. Eğer daha önce ters trafikte araba kullanmadıysanız Londra trafiği sizi zorlayabilir.
Oyster Kart
Eğer Londra’da bir günden fazla bir süre kalacaksanız ve metro başta olmak üzere toplu taşıma kullanacaksanız Oyster kart satın alabilirsiniz. Bu kart için ufak da olsa bir depozit ücreti/kart bedeli ödüyorsunuz ve sonrasında yüklediğiniz para kadar kartı kullanabiliyorsunuz. Metrodan her geçişinizde kartınızdaki bakiyeyi gösteriyor. Böylece her seferinde uzun bilet kuyruklarında beklemeniz gerekmiyor. Havaalanından ya da metro istasyonlarındaki gişelerden bu kartı satın alabiliyorsunuz. Kartın işlevi ve kullanımı bizim akbil sistemine çok benziyor.
Şehirde ulaşım
Londra’da şehir içi ulaşım için en çok metro, otobüs ve taksi tercih ediliyor. Eğer şehirdeki trafiğe saplanıp kalmamak istiyorsanız metroyu kullanmanızı öneririm. Londra metrosu başta karışık gelse de bilet gişelerinden alacağınız metro haritasıyla kısa sürede metro hatlarını çözebilirsiniz. Şehir merkezinden geçen Central Line ve Picadilly Line en çok tercih edilen metro hatları diyebilirim. Metro biletlerinin fiyatları gideceğiniz bölgeye göre (zone 1, 2, 3 ve 4) değişiyor. Eğer tek sefer binecekseniz buna dikkat etmenizi öneririm. Gittiğiniz yerden metro ile geri dönecekseniz gidiş dönüş bileti almanızda fayda var, daha uygun fiyatlı oluyor. Tüm gün metroya binecekseniz günlük bilet de alabilirsiniz. Şehirde en az birkaç gün kalacaksanız günlük bilet yerine Oyster kart alabilirsiniz.
Oyster kart ile otobüse de binebiliyorsunuz. Taksiye gelince, şehirde sürekli trafik olduğu için aceleniz varsa taksiye binmemenizi öneririm. Taksilerin bir kısmı sadece nakit alırken yeni yeni kredi kartı kabul eden taksiler de var. En yakın destinasyonun 7-10 Pound arasında tuttuğunu hesaba katarak taksiyle ulaşımın çok da ucuz olmadığını belirteyim.
Londra’da konaklama önerileri
Oxford Caddesi’nin bir ucundaki Grange Holborn şehir merkezine biraz uzak olsa da konforlu ve rahat bir otel. South Kensington’daki Radisson Blu ailece rahat konaklanacak bir otel. Aynı zamanda National History Museum ve Science Museum gibi pek çok müzeye yürüme mesafesinde. Metro istasyonlarına yakın ve etrafında çocukla yemek yenebilecek restoran seçenekleri var. Kensington’daki The Gore romantik çiftler için. Burasını çocuksuz tatil yapmak isteyenlere öneriyorum. 1892’den beri bu eski binada hizmet veren otel konforu ve lüksü aynı anda sunuyor. South Kensington’daki Fraser Suites özellikle bebekli aileler için pratik. Metroya ve marketlere yürüme mesafesinde. Odaların içinde küçük bir oturma alanı ve mini mutfak da bulunuyor. Beş çayı ile meşhur Claridges ise en sevdiğim ve beğendiğim otellerden. Hizmeti, sunumu ve misafir ağırlama anlayışıyla Londra’nın en iyi otellerinden biri. Sabah kahvaltıları da oldukça başarılı diyebilirim.
Bir cevap yazın