Antep’e günübirlik gittiğimi söylemiştim. Şehirde ne yenir, ne içilir hepsini öğrendim ancak bir gün elbette şehirdeki her müzeyi ve tarihi yapıyı görmeye yetmiyor. Biz sadece öncelikle görmek istediğimiz 1-2 müzeyi ve çarşıyı seçtik. Ancak kapsamlı bir şehir turu için Antep’e tekrar gitmem gerek. Benim listemde neler mi vardı?
Antep müzeleri
9 Eylül 2011’de şehrin merkezindeki Mithatpaşa Mahallesi’nde kapılarını açan Zeugma Müzesi, Dünya’nın en büyük mozaik müzesi olma özelliğine sahip. Eski Tekel Fabrikası arazisinde kurulan ve birbirine bağlı 3 farklı bölümden oluşan müzede iki bin yıllık ve on üç farklı renk armonisinden oluşan mozikleri görebilirsiniz. Bence aralarında en ilgi çekici olan, şehrin simgesi olarak da kabul edilen Dünyaca ünlü “Çingene Kızı” mozaiği. Yer Tanrıçası ve tanrıların anası Gaila ya da Büyük İskender olduğuna dair farklı görüşler mevcut olmakla birlikte saçlarındaki örgüler sebebiyle bu mozaiğe halk Çingene Kızı demeyi uygun bulmuş. Müzedeki diğer değerli ve önemli eserlerden biri de Zeugma’nın koruyucusu olduğu kabul edilen Mars Heykeli. Dionysos’un, bir bölümü ne yazık ki çalınmış olan, Düğün Sahnesi Mozaiği’ni de görmeden ayrılmayın müzeden.
Girişindeki yan yana oturan çocuk heykellerini gördüğümde yüzüme kocaman bir gülümseme yerleştiren Oyuncak Müzesi sadece çocukların değil, yediden yetmişe herkesin ilgisini çekecek cinsten. Türkiye’nin dördüncü oyuncak müzesi tarihi bir Antep konağına yerleşmiş. Sunay Akın’ın küratörlüğünde düzenlenen müzede 1700-1970 yılları arasında yapılan beşyüzden fazla oyuncak sergileniyor. Evin restorasyonu sırasında altında bulunan mağara da müzenin bir parçası.
Eğer vaktiniz varsa, Emine Göğüş Mutfak Müzesi ile Medusa Cam Eserler Müzesi’ni de şehirde görülmesi gereken müzeler listenize ekleyin.
Çarşı, pazar ve sokak gezmesi
Restore edilmiş eski Antep evlerinin bulunduğu, Arnavut kaldırımlı sokakları olan Bey Mahallesi kitapçılara, sahaflara ve eskicilere ev sahipliği yapıyor. Küçük kafeler ve kahvelerin dışında müze ve sanat galerileri de yer alıyor mahallede. Hangi esnafa yol sorduysak bize oldukça yardımsever şekilde mahallede neresi varsa görmemiz gereken söylediler. Şimdilerde dizi setlerine de ev sahipliği yapan sokaklarında oldukça hareket var. Kafelerin hemen hepsinde ünlü bir oyuncu ya da yönetmen görmek mümkün.
Bey Mahallesi turundan sonra Bakırcılar Çarşısı’nı keşfe çıkıyoruz. Cezveler, tepsiler, duvar süsleri… Ustaları çalışırken izlemek de ayrı bir güzel. Bakırcılar Çarşısı’na girmeden İmam Çağdaş’ın karşısında yer alan Antep Sepeti isimli dükkana da mutlaka uğrayın. Burası çarşı içerisinde göremeyeceğiniz daha farklı ve biraz daha modern bakır işlerini satıyor. Bakırcılar Çarşısı’ndan devam edip baharat kokusunu takip ederek Almacı Pazarı’na varıyoruz. Zahter, kırık zeytin, Antep fıstığı, acı kırmızı biber ve patlıcan kurusu alınmadan Antep’ten dönülmez diyerek çantamızı dolduruyoruz.
Not: Diyet yapanların okumaması gereken Antep yeme&içme rehberi
Bir cevap yazın