Tatil dediğin dostlarla güzel diyerek yılın ilk tatilini geçirmek üzere Erzurum’a gittik. Her ne kadar kışın ortasında (14 Şubat – evet, Sevgililer Günü’ne denk geliyor doğumgünüm, ve hayır tek hediyeyle geçiştirtmiyorum!!) doğmuş olsam da kardan ve soğuktan pek hoşlanmadığımı söylemeliyim. Erzurum’da –21 dereceyi de görüp huysuzlanmamamın tek sebebi keyifli vakit geçirmemdir aslında. Tatil maceramız Xanadu Snow White’ın pistlerinde başladı, Erzurum’da keşfedilecek yerler gezisi ile devam etti ve sisten eve geç mi döneceğiz acaba endişesiyle son buldu.
70 kilometre uzunluğunda, 25 kilometre genişliğinde bir alanı kaplayan Palandöken Dağları’nda Erzurum Boğazı, Konaklı ve Gez Yaylası’ndan oluşan 3 kayak merkezi bulunuyor. Erzurum Boğazı, aynı zamanda Palandöken Kayak Merkezi olarak da anılıyor. Palandöken Kayak Merkezi, Erzurum Havaalanı’na 17 ve şehir merkezine sadece 6 kilometre mesafede bulunuyor. Kayak Merkezinde toplam 28 km. uzunluğunda ve çeşitli zorluk derecelerinde 22 pist var ve toplam 12.000 kişi kayabiliyor. Pistlere erişim sağlayan 10 telesiyej, 1 teleski, 2 baby lift ve bir gondol hizmet vermekte. Palandöken Kayak Merkezi yaklaşık 5 ay boyunca (Kasım- Nisan) kayak ve board yapma imkanı sağlıyor. Buradaki pistler dünyanın en uzun ve dik pistleri arasında yer alıyor. Günlük lift ücreti 30 TL. Tek çıkış için de 5 TL ödüyorsunuz. Otellerde konaklıyorsanız günlük pass’lar size ücretsiz olarak veriliyor.
Erzurum 27 Ocak- 6 Şubat 2011’de yapılan Dünya Üniversiteler Kış Oyunları’na da ev sahipliği yapmıştı. Yarışlara 52 ülkeden yaklaşık 2.500 sporcu katıldı.
Nerede Kalmalı?
Xanadu Snow White Palandöken havaalanına yakınlığı, pistlere hemen çıkma imkanı verdiği, (üstelik özel aydınlatma sistemi ile akşam saat 20:00’ye dek kayak yapmak mümkün) ve kaymaktan hoşlanmayanlara kızak ya da snow tubing (lastik üzerinde kayma) gibi imkanlar sunduğu için bizim tercihimiz oldu. Çocuklu ailelerin de rahatlıkla konaklayabilecekleri bu otelde çocuklar için kar üzerinde oyun parkı, çocuklar için özel kayak eğitim pisti, çocukların gün boyu oyun oynayıp çeşitli aktivitelere katılabileceği Penguin Çocuk Kulübü ve özel bakıcı hizmeti de mevcut.
Kayak merkezinde önerebileceğim diğer oteller ise Dedeman Palandöken Ski Lodge ve Renaissance Polat Erzurum.
Kayak Dersi Alsak Mı?
Kayak dersi almak isterseniz, Xanadu Snow White Palandöken, Dedeman Otel, Polat Renaissance ve Dedemen Ski Lodge’un kayak okullarına başvurabilirsiniz. Kayak ve board ders ücretleri 170-190 TL arasında. Kayak kiraları yarım gün için 30 TL’den başlıyor. Snowboard ise 35 TL. Bot 15, kask 5 ve batonlar da 5 TL.
Erzurum’da Ne Yapsak?
Soğuktan çok haz etmediğimden otelin lobisinde oturup gün içerisinde en az dört tane salep tüketmek suretiyle kayanları izledim. Uzun zamandır okumak istediğim kitaplardan ikisini elime aldım, günde ortalama 80 sayfayı aklıma kazıdım. Ancak otur otur nereye kadar dedim. Karda yürüyüş, snow tubing, ufak çaplı kayak denemelerinden sonra, dağ havasından uzaklaşıp biraz da şehri keşfetmek gerek diyerek Erzurum merkeze doğru yol aldım. Nereleri gezdin diye sorarsan, işte listem:
– 446 yıldan beri varlığını sürdüren, halk arasında “Taşhan” adıyla tanınan Rüstempaşa Hanı, oltutaşından mücevher ve tespih satan dükkanlarla dolu.
– Cağ kebabının ve tatlı olarak da kadayıf dolmasının mutlaka tadına bakmalısın. Adres Muammer Usta!
– Erzurumlular’ın çay içmek için tercih ettikleri, eski taş ve ahşaptan yapılma Erzurum evlerinin birleştirilmesiyle oluşan Erzurum Evleri içerisinde çok sayıda eski ve antika parça barındırıyor. Yer sofrasında oturup koyu bir sohbete dalabilirsiniz burada.
– Üç Kümbetlere uğrayarak fotoğraf çektirmelisin.
Bir cevap yazın