Sömestr tatili yaklaşınca kayak seven aileler çocukla birlikte kayak tatili planı yapmaya başlıyor. Çocukla en rahat nerede kalınır, nerede kayak ya da board yapmak daha kolay, hangi kayak okulu küçük çocuklara özel ders imkanı sağlıyor gibi sorular anne babalar için hep bir araştırma konusu. Bebekle ve küçük çocukla Türkiye’de farklı kayak merkezlerini gezmiş bir anne olarak önerilerimi ve tecrübelerimi sizinle de paylaşmak isterim.
Çocuğunuz Kayarken Nelere Dikkat Etmeli?
Eski Milli kayakçı, uzun süre Milli Takım antrenörlüğü yapmış kayak eğitmenleri Yasin Özcan (Kartalkaya) ve Yavuz Kıyıcı’dan (Palandöken) kayak dersi dışında çocukla kayarken nelere dikkat etmem gerektiği konusunda da bolca bilgi aldım. Hem kendi tecrübelerimi hem de kayak eğitmenlerinden edindiğim bilgileri sizlerle de paylaşmak isterim.
– Kayak eğitmenleri, çocukların komutları daha rahat anlayıp uygulayabilmeleri ve fiziksel gelişimlerinin bu spora uygun olması için genelde en erken beş yaşında kaymaya başlanması öneriyorlar.
– Kayak çantanızda termal içlik, kask, gözlük, eldiven, atkı, kulaklık dışında dudak nemlendiricisi ve güneş kremi de olsun.
– Kar tulumları çocukların hareket kabiliyetini kısıtladığından ve giyilip çıkarılması zor olduğundan çocuklar için salopet tercih ediliyor. Sık tuvalete giden çocuklar için de salopet kolaylık sağlıyor.
– Burun tıkanıklığına karşı çantanızda mutlaka serum fizyolojik ve aspiratör olsun. Bunun dışında ateş çıkması, mide rahatsızlıkları vb. durumlar için doktorunuzun önerdiği ilaçları ve derecenizi de çantanıza koyun.
– Çocuğunuz kendi başına kayıyorsa, kaybolmasını engellemek için ona fosforlu kıyafetler giydirin. Yanında mutlaka acil durumda aranacak kişilerin telefon listesi bulunsun. Boynuna acil durumlarda kullanabilmesi ve yerini belirtmesi için bir düdük asabilirsiniz.
– Çocuğunuz kayarken sırt çantası kullanırsa bu dengesini etkileyebilir, bu nedenle sırt çantası yerine bol cepli bir mont daha kullanışlı olacaktır.
– Çocuğunuz kaymasını biliyorsa ve yalnız kayabilecek durumdaysa, önce onunla birlikte birkaç kez kayıp pisti öğretebilirsiniz. Kayak sonrası buluşmak için bir yer belirlemek çocuğunuzun sizi tekrar bulmasını kolaylaştıracaktır.
– Çocuğunuza kayarken önünde ve yanında kayan kişilerle arasında yeterli mesafe bırakması gerektiğini aksi halde düşme anında onun da düşüp yaralanabileceğini anlatın.
– Düşerek sakatlanmaların sebeplerinden biri de aşırı yorgunluk, bu nedenle, çocuğunuza yorulduğunda kaymayı mutlaka bırakmasını söyleyin.
– Çocukların kayarken sakız çiğnemesi dönüşlerde ve düşüşlerde boğazına kaçma ve nefes alımını engelleme ihtimali olduğundan sakıncalı bulunuyor.
– Mutlaka ve mutlaka kask takın.
– Çocuğunuz eğer bütün gün kayacaksa protein içeren sağlam bir kahvaltı sonrasında öğle yemeğinde protein ve karbonhidrat ağırlıklı beslenmesini sağlayın ve gün içerisinde bol su ve sıvı tükettiğinden emin olun.
– Kayak ve snowboard dışında karda vakit geçirecekseniz, yapacağınız kardan adam için çantanıza havuç ile eski bir atkıyı da sıkıştırın.
Kayak Malzemesi Alırken Nelere Dikkat Etmeli?
– Çocuklar için geniş kayak (carving) seçilmeli ve kayak dikine konulduğunda uzunluğu çocuğunuzun çenesinden yüksek olmamalı.
– Çocuğunuz kayak botu/ayakkabısını giydiğinde parmakları ayakkabının ucuna değmemeli, yarım santim boşluk olmalı.
– Çocuklar kaymayı öğrenirken ilk aşamada baton kullanmıyor.
Not: Dağ havası bazı bebek ve çocukların çok iyi uyumasını sağlarken bazı bebeklerde basınç farkı uykusuzluk yapabiliyor. Yeni bir ortam, soğuk hava ve basınç farkı çocuğunuzun günlük düzenini olumsuz etkileyebilir. Bu halde yemek ve uyku saatleri konusunda biraz esnek davranabilirsiniz.
KAYAK MERKEZLERİ HAKKINDA KISA KISA
KARTALKAYA
Köroğlu Dağları’nın zirvesinde bulunan Kartalkaya Kayak Merkezi Bolu’ya sadece 38 km. mesafede olduğundan, ortalama 40 dakikalık bir yolculuk sonrası Kayak Merkezi’ne varıyorsunuz. Kartalkaya Kayak Merkezi’nde her seviyeye uygun, 1850 ile 2200 metre arası yükseklikte 12 adet pist ve toplam 21 telesiyej, teleski ve lift bulunuyor. Çocuklar için en uygun pistler Mavi renkte olan Resul Dede I, Resul Dede II ile Arka Çanak ile kırmızı renkte olan Çam Çukuru, Gezi, Kazankaya ve Çanak pistleri. Dorukkaya Ski & Mountain Resort’ta çocuklara özel kayak eğitim pisti de bulunuyor. Ufaklık henüz kaymak için çok küçükse kayak ve board dışında Dorukkaya pistinde çocuklar için kar kızağı seçeneği de mevcut. Türkiye’nin ilk snowpark’ı da burada yer alıyor.
Nerede Kalmalı?
Kaya Palazzo Ski&Mountain Resort’un junior süit odaları ve çocuk oyun alanı ile çocuklu ailelere hitap ediyor. Kartalkaya Golden Key Chalet’in loft tipi odaları ve geniş süitleri ailece tatile gidenlerin tercihi olabilir. Otelde play station da bulunan oyun odası ve ücretli bakıcı hizmeti de var. Otelin mağazasında çocuklar için kayak kıyafetleri ile bebek bezi, ıslak mendil, pişik kremi gibi ihtiyaçlarınızı bulabilirsiniz. Eğer mağazada satılmayan bir ürün ya da ilaç arıyorsanız, resepsiyona söylemeniz halinde iki saat içerisinde tedarik ediyorlar.
Golden Key Chalet’te çocuklar için sömestr aktiviteleri:
Mutlu mutfak markasının sahibi Elif Edes Tapan 24 Ocak’ta çocuklarla bir araya gelip hem lezzetli hem de eğlenceli atıştırmalıklar hazırlayacak. Ressam, tasarımcı ve dekoratör Şeli Kohen 2 ve 4 Şubat tarihlerinde çocuklarla “Zirvede Çocuklarla Özgür Sanat” isimli workshop çalışması yapacak.
PALANDÖKEN
Palandöken Kayak Merkezi Erzurum Havaalanı’na 17 ve şehir merkezine sadece 6 kilometre mesafede bulunuyor. Kayak Merkezinde toplam 28 km. uzunluğunda ve çeşitli zorluk derecelerinde 22 pist var. Kayak dersi almak isterseniz, Xanadu Snow White Palandöken, Dedeman Otel, Polat Renaissance ve Dedemen Ski Lodge’un kayak okullarına başvurabilirsiniz. Xanadu Snow White’ta özel aydınlatma sistemi ile akşam saat 20:00’ye dek kayak yapmak mümkün. Eğer çocuğunuz kayak yapamayacak kadar küçükse, Xanadu Snow White’ta kızak ya da snow tubing (lastik üzerinde kayma) yaparak ya da pist yakınında yapılan animasyonlara katılarak da vakit geçirebilir.
Nerede Kalmalı?
Xanadu Snow White Palandöken kar üzerindeki çocuk oyun parkı, çocuklar için özel kayak eğitim pisti ve çocukların gün boyu oyun oynayıp çeşitli aktivitelere katılabileceği Penguen Çocuk Kulübü ve özel bakıcı hizmeti ile aileler için ideal tatil oteli. Dedeman Palandöken Ski Lodge’un kapalı yüzme havuzu çocuklar için çok keyifli. Otelin kayak odasında çok küçük çocuklar için bile kayak malzemesi bulmak mümkün. Renaissance Polat Erzurum Hotel’in junior ve dublex süit odaları çocuklu ailelere uygun. Çocuklar için çocuk kulübü ve ücretli bebek bakım servisi de var.
Lift (Ski pass) ücretleri:
Kartalkaya’da ski pass hafta içi 80, hafta sonu ise 115 TL. Palandöken’de ise günlük lift ücreti 30 TL. Tek çıkış için de 5 TL ödüyorsunuz. Otellerde konaklıyorsanız günlük pass’lar size ücretsiz olarak veriliyor.
Ders Ücretleri :
Kartalkaya : 1 saatlik snowboard veya kayak ders ücreti 150 TL -180TL arası değişiyor. Palandöken de ise ders ücretleri 170-190 TL arasında.
KARTEPE
Eğer ailece günü birlik bir kayak organizasyonu planlıyorsanız İstanbul’a araba ile yaklaşık 1,5 saat mesafedeki Kartepe sizin için ideal bir kayak merkezi. Kartepe Kayak Merkezi İstanbul-Kartepe arası günübirlik turlar da düzenliyor. Burada her zorluk seviyesinde 400 metre ile 3.500 metre arasında toplam 12 pist bulunuyor. Kadıkonağı (başlangıç) ve Geyikalanı (kolay-orta) çocukların en rahat kayabileceği pistler.
Nerede Yemeli?
Şirin Gözleme veya Bizim Ev’de güzel bir kahvaltı yaparak güne başlayıp, eve dönmeden ise Akaysa ya da Değirmen Alabalık Çiftliklerinde lezzetli bir akşam yemeği molası verebilirsiniz.
ULUDAĞ KAYAK KAMPLARI
Caddebostan Kayak Kampı bu yıl 2-7 Şubat tarihleri arasında 7-17 yaş grubu için Uludağ’da Karinna Otel’de kayak ve snowboard kampı düzenliyor.
Geleceğin Yıldızları 26 Ocak – 5 Şubat tarihleri arasında 8-18 yaş grubu için Uludağ Beceren Otel’de kayak ve snowboard kampı düzenliyor.
Akademi İstanbul 6- 9 Şubat tarihlerinde 8-16 yaş grubu için Uludağ Alkoçlar Otel’de kayak ve snowboard kampı düzenliyor.
Not: Bu yazı 11.01.2014 tarihinde Milliyet Cumartesi’de yayınlanmıştır.
Bir cevap yazın