Mutlaka Görmelisin!
Moskova Metrosu: Stalin’in projesi olarak 1835’te açılan Moskova metrosu 188 durak ve 12 hattan oluşuyor. Hemen hemen her metro durağı yüksek tavanları, avizeleri, duvar resimleriyle komünist dönemden kalma birer sanat galerisini andırıyor.
Bedava Moskova Turu: Slavyanskaya Meydanı’nda Rusya’ya Kiril Alfabesi’ni (Latin ve Yunan Alfabesi’nden esinlenerek) kazandıran Aziz Cyril ve Methodius’un heykeli var. Rusya’ya eğitimi getirdikleri için çok önemli kabul ediliyorlar. Bu heykelin tam arkasında her gün saat tam 10:45’te ücretsiz Moskova turu yapmak üzere bir yerel rehber sizi bekliyor oluyor. Tur İngilizce. Daha fazla bilgiyi http://moscowfreetour.com adresinde bulabilirsin.
Turistik Yerler ve Kızıl Meydan: Kızıl Meydan’ın hemen girişinde eskiden çarların konuşma yaptığı, halka hitap ettiği “Lobnoe Mesto” isimli platform yer alıyor. Şehirde 600’e yakın kilise/katedral Ekim Devrimi’nden sonra kominizim döneminde yerle bir edilmiş. Sonradan 200 milyon Dolar harcanarak tekrar inşa edilen Kurtarıcı İsa Katedrali de bunlardan bir tanesi. 1883’te Viladimir Servud tarafından kırmızı tuğladan yapılan bina bugün Milli Tarih Müzesi’ne ev sahipliği yapmakta. Sadece bir kısmı halka açık olan müzede Rus Devleti’nin yükselişi ve gelişmesi sürecine ait dört milyondan fazla eser yer almaktadır.
Tretyakov Devlet Galerisi’nin girişinde yer alan heykeller şahane! Galerinin Krymsky Val 10 numaradaki adresinde 20. Yüzyıl Rusya modern sanatı sergisi var. Sergiyi gezmek istiyorsan dolu dolu 3 saat ayırmanı öneriyorum. Giriş 400 Ruble. Kremlin ve Kızıl Meydan gündüzleri olduğu kadar geceleri de ışıklandırılmış olması sebebiyle güzel. Moskova’da Stalin tarafından yaptırılan Yedi Kızkardeş (Seven Sisters) isimli gökdelenler şehrin her yerinden görülebiliyor. Aziz Vasili Katedrali (St. Basil’s Cathedral) çok katlı bir pastayı andırıyor. Korkunç Ivan bu kiliseyi Kazan ve Astrahan Hanlıkları’na karşı kazandığı zaferlerin anısına yaptırmış. Aziz Vasili Katedrali’nin arkasında kalan İvan Martos’un yaptığı bronz heykel köylü ayaklanmaları ile bilinen Karışıklık Dönemi kahramanlarından, Polonyalılara karşı savaşmak üzere gönüllüleri toplayan Kuzma Minin ve Prens Dimitri Pojarski’yi anlatmaktadır. 1990’lı yıllarda aslına sadık kalınarak tekrar yapılan Kazan Katedrali Kızıl Meydan’ın bir ucunda yer alıyor. Kızıl Meydan’a Diriliş Kapısı’ndan giriş yapılıyor. Çar, Moskova’ya her gelişinde Kremlin’e girmeden önce içindeki mabedi ziyaret edermiş. Gorky Park şehrin en büyük ve en güzel parkı. Burada yürüyüş yapabilir, bisiklete binebilir, paten kayabilir ya da kış aylarında buz pateni yapabilirsin. Çocuklar için de çeşitli aktiviteler var.
Nehirde Tekne Turu: Hava güzelse Kievskaya’daki cam köprünün hemen yakınından kalkan teknelere binerek nehir turu yapabilirsin. Teknenin ilk durağı Vorobyevi Gori. Burada inersen kendini şehrin en güzel manzaralarından birine sahip Moskova Üniversitesi’nin bahçesinde (Serçe Tepeleri) bulursun.
Alışveriş Adresleri:
GUM: Rusya’nın en büyük alışveriş merkezi. Kızıl Meydan’ın hemen karşısında yer alıyor. GUM’ın içi de en az dışı kadar etkileyici. Tüm uluslararası lüks markaları burada bulmak mümkün. Yaz zamanı GUM’ın içerisinde yer alan Bosco Cafe’nin Kızıl Meydan’a bakan terasında oturarak alışveriş molası verebilir, şehirde olup biteni izleyebilirsin. GUM içinde yer alan yiyecek&içecek bölümünde Rusya’nın en iyi havyarlarını ve votkalarını bulabilirsin. Buranın Harrods’tan aşağı kalır yanı yok.
Hediyelik Eşya: Rus hediyelik eşyalarının en tanınmışı Matruşka isimli iç içe geçen ahşap bebekler. Bu ahşap bebekler ilk yapıldığında Matryona Rusya’da çok yaygın bir kız ismiymiş. Bu ismin küçük kız çocukları çağırırken kullanılan versiyonu ise Matryoşka. Ahşap bebeklerin de adı buradan geliyor işte. Eğer hediyelik matruşka, magnet, şal ya da kasket almak istiyorsan Kızıl Meydan’ın hemen arkasında kurulan tezgahlara göz atmalısın. Ancak ilk söylenen fiyata aldanma, hepsi çat pat da olsa İngilizce bilen satıcılar sıkı pazarlık yapıyor. Matruşkadan tahta oyma satranç takımına, Rus şallarından votka bardaklarına kadar aklına gelebilecek her türlü hediyelik eşyayı Arbat üzerindeki Skazka isimli dükkanda bulabilirsin.
Kitapçı Gezmesi: Ulitsa Maroseyka üzerinde 6/8 numaradaki “World of Cinema” isimli dükkanda sanat kitapları, plaklar, CD’ler ve çeşit çeşit kırtasiye ürünleri bulman mümkün. Üstelik içerisinde bir şeyler içebileceğin ufak bir kafesi de mevcut (Kitay Gorod metro istasyonu). Tverskaya 14 numaradaki Respublika şehrin en popüler kitapçılarından. Rusça kitapların dışında İngilizce başta olmak üzere yabancı dillerde kitap, DVD, CD, plak ve kağıt oyunları bulman mümkün. Harika bir sanat kitapları koleksiyonu mevcut. Respublika’da çocuk kitapları için de kocaman bir bölüm bulunuyor. İngilizce çocuk kitapları da satılıyor (Tverskaya veya Pushkinskaya metro istasyonları). Gorky Park’ın içerisinde yer alan Garage Center’da harika bir kitapçı var. Burada her dilde sanat, seyahat ve dekorasyon kitaplarını, kırtasiye ürünlerini, Moskova ve Rusya’ya ait hediyelik eşyaları, Rus edebiyatçılarının kitaplarını bulabilirsin. Kitapçıda ayrıca çocuk kitapları için de bir bölüm var. Alexander Pushkin’in “Fairy Tales” isimli İngilizce olarak basılmış kitabını alabilirsin mesela (9/45 Krymsky Val, Gorky Park, Oktayabraskaya veya Park Kultury metro istasyonu – http://garageccc.com). Moskova Sanat Tiyatrosu’nun girişindeki kitapçıda saatler geçirebilirim (Kamergersky Perulok,3 – Teatralnaya metro istasyonu).İngilizce kitap arıyorsan adresin şehrin bu konudaki en iyi kitapçısı Dom Inostrannoi Knigi olmalı (Ulitsa Kuznetskiy Most 3 – Kuznetskiy Most metro istasyonu).
Rus Tasarımcıların Butikleri: Hakkında çok şey okuduğum bu ünlü Rus tasarımcı Denis Simachev kendi tasarım mağazasını aynı zamanda bara çevirmiş. İlk koleksiyonunu (erkek) 2001’de görücüye çıkaran Simachev her sene kadın ve erkek kolesiyonlarını Moskova ve Milano’da beğeniye sunuyor. Ben gittiğimde dükkanı kapalıydı. Senin izlenimlerin merak konusu (12, bldg 2, Stoleshnikov Pereulok, Tverskaya veya Chekhovskaya metro istasyonu – www.denissimachev.com).Savvinskaya Rab 18 numarada, Moskova Nehri’nin tam karşısında hem butik hem de bara sahip olan Rus tasarımcı Igor Chapurin sadece kıyafet değil aynı zamanda takı ve mobilya da tasarlıyor (Kievskaya metro istasyonu -. http://www.chapurin.com). Alexander Konasov genç bir Rus tasarımcı. Tasarladığı t-shirt ve sweathirtlerin üzerinde provakatif sloganlar, lüks markalara göndermeler, 80’ler ve 90’ların moda akımlarına atıflar var (29, bldg. 1, Bolshaya Bronnaya Street, Tverskaya, Pushkinskaya ya da Chehovskaya metro istasyonu –www.konasov.ru).
Çarşı&Pazar Gezmesi: Benim gibi çay seviyorsan eğer çay tüccarı Sergey Perlov için 1890’da yapılan Myasnitskaya’daki (19 numara) Perlov Çay Evi’ne mutlaka uğramalısın. Burada çalışanlardan hiçbiri İngilizce bilmese de büyük çay kutularını açıp koklamak suretiyle hoşuna gidecek bir çeşit bulman mümkün (100 gr. ortalama 160 Ruble – Chistye Prudy metro istasyonu). Tverskaya ulitsa 14 numarada Harrods’ın yemek bölümünü aratmayan harika bir mağaza var. 18. yüzyıldan kalma bir binada bulunan Eliseevkiy Gastronom’da (Yelisev/Yeliseyevsky de deniyor) en iyi havyar ve votkayı bulabilirsin. İçeride hediyelik eşya satan ufak bir bölüm de var (Tverskaya metro istasyonu). Avrupa’nın en büyük parklarından biri olan Izmaylovo Park içerisinde haftasonları antika eşyalar, eski Rusya döneminden kalma kıyafet, şapka ve aksesuarlar, posterler, porselen tabak çanaklar başta olmak üzere ne ararsan bulabileceğin bir bit pazarı kuruluyor (Narodniy Prospekt 17- Izmaylovskiy Park metro istasyonu). Süpermarketlerin çoğu 24 saat açık. Kozmetikten gıdaya dünya çapında bilinen tüm ürünleri bulmak mümkün.
Moskova’da Sanat Turları
Fotoğraf Galerileri: Kızıl Ekim (Red October) kompleksinin yakınındaki Lumiere Brothers Fotoğraf Merkezi 1000 metrekarelik alanda farklı fotoğraf sergilerine ev sahipliği yapıyor. En son sergi ise eserleri şans eseri 2007’de keşfedilen ve halka sunulan fotoğrafçı Vivian Maier’in sergisi (3 Bolotnaya Nab. Bldg 1). 2007’de açılan FotoLoft Rus ve yabancı fotoğrafçıların eserlerini ve slide-showlarını kahve içerek inceleyebileceğin bir salon ortamı sunuyor. Ayrıca ofis, ev, dükkan veya restoran için de farklı (tasarım sertifikalı) mobilya satışı da var (4 Syiromyatnicheskiy lane, 1 building 6/1, Kurskaya metro istasyonu). Olga Sviblova tarafından yönetilen fotoğraf galerisi Moskovskiy Dom Fotografiy’nin duvarlarında hem klasik hem de modern fotoğraf çalışmalarını görebilirsin (Ostjenka Ulitsa 18). Şehrin en büyük ve lüks alışveriş merkezi GUM’ın 3. katında bulunan POBEDA Gallery hem tanınmış sanatçıların hem de bu sanata yeni başlayanların çalışmalarına yer veriyor. Aynı zamanda 60-70’lerin Rusya’sını yansıtan kareleri de burada görmen mümkün. Bu sene Amsterdam’da düzenlenen “Unseen Photo Fair”e de katılan Pobeda, her bir sergisi için fotoğraf dersleri de düzenliyor. (Kızıl Meydan/Red Square 3GUM, 3rd line, 3. Kat)
Modern Sanat Halleri: 2009’da açılan Multimedia Art Museum Moscow, yani MAMM, modern sanat severlerin uğrak yeri. Alexander Rodchenko önderliğinde faaliyet gösteren ve eğitmenleri ile ün yapmış The School of Photography and Multimedia’da müzeye bağlı. Müze, pazartesileri hariç hergün 12:00-21:00 arası açık (Kropotkinskaya veya Park kulturyi metro istasyonu – Ostozhenka street,16).Eski bir cam fabrikasından dönüştürülmüş Center of Contemporary Art (NCCA) belli temalar üzerine hazırlanan sergilere ev sahipliği yapıyor. Müzede aynı zamanda eğitimler ve film gösterimleri de oluyor. Cuma akşamları saat 22:00’ye dek açık olan müzeye giriş 25- 50 Ruble arasında değişiyor (Barrikadnaya veya Krasnopresnenskaya metro istasyonu 13, Zoologicheskaya Street – building 2). 2008 yılında galeri yöneticisi Mariya Baibakova tarafından modern sanata ilgiyi arttırmak ve yeni projelere imza atmak amacıyla oluşturulmuş kazanç gütmeyen bir sanat projesi Baibakov. Hem Rus sanatçıların eserlerini dünyaya tanıtmayı hem de dünyada modern sanat alanındaki gelişmeleri Rusya’ya getirmeyi hedefliyor (Paveletskaya embankment, 2/18). Popüler galerilerden biri olan Şokoladnitsa Tsentralniy dom hudojnika’da tasarımlar dışında posterler, takılar, yerleştirmeler ve daha birçok eser yer alıyor (Kırımskiy val. Ul. 10) Art+Art Gallery, sanat yatırımcısı ve galeri sahibi Andrey Gertsev ve “Absolute” yatırım firması tarafından 2009’da modern sanat üreten sanatçıların heykel, fotoğraf ve resim başta olmak üzere farklı kategorilerdeki eserlerini sergilemek amacıyla kuruldu. Şehrin modern sanat bölgesi olarak anılan Winzavod’da yaklaşık 600 metrekarelik bir yere sahip galerinin tasarımını da Grigory Puzenkov yapmış. Galeri şu ana kadar başta Nalbi, Uwe Witter ve Andy Denzler olmak üzere pek çok farklı sanatçıya da ev sahipliği yapmış.(Kurskaya veya Chkalovskaya metro istasyonu – 4-th Syromyatnicheskiy lane, 1, bld. 6). Red October Gallery, geçtiğimiz sene Eylül ayında ünlü galeri sahibi Vladimir Ovcharenko ile GUTA Group işbirliği sayesinde Moskova Nehri’ndeki Bersenevskaya Seti’nin üzerinde, adını da aldığı eski çikolata fabrikası Kızıl Ekim isimli binada açıldı. Yüzyılı aşkın süredir Moskova’nın merkezinde bulunan bu sanat kompleksi çaprazlama yürüme yolları ile NY’un Meatpacking bölgesini akla getiriyor. Şimdilerde ise Moskova medyası ve sanat dünyası bu binada buluşuyor. Galeri henüz bir yıllık olmasına rağmen çok sayıda sergiye ev sahipliği yapmasının yanı sıra Cosmoscow Art Fair’i de düzenlemiş. Her gün 12-21:00 arası açık, giriş 200 Ruble (Polyanka veya Kropotkinskaya metro istasyonu – 2/1, Bersenevsky Lane).
Bir cevap yazın