Sabah 8:15’te Bodrum’da yeni yapılan limandaydık (Cruise Port). Önce Yeşil Marmaris Turizm’den biletlerimizi aldık. (Kişi başı 45 TL, gidiş –dönüş, Önceden rezervasyon şart!) sonra gümrük ve pasaport kontrollerinden geçtik. “Günübirlik vizesiz gidiliyor” söylentileri dolaşsa da etrafta, sadece yeşil pasaport sahibiysen ayrıcalığın var, her zaman olduğu gibi. Yoksa pasaportunda güzelim Schengen vizesini arıyorlar. Bir de 15TL’lik yurtdışı çıkış harcını ödediğini gösteren dekontu ya da pulu tabii. Kuyrukta bir baktım sağım solum turist, meğer Türklerden çok yabancılar gidiyormuş bu küçük Yunan adasına. 9:00’da kalkıyor katamaran, Bodrum’dan 7-8 deniz mili mesafede Kos. Hızlı katamaran ile 20 dakika deniyor ya, sen inanma. Gidişimiz 40, dönüşümüz 45 dakika sürdü bizim.
Kos Oniki Adalar’ın en büyüğü, 22.000 civarında nüfusu. Tarihin bilinen ilk tıp adamı Hipokrat’ın da doğum yeri. Büyükadayı getir gözünün önüne, faytonları kaldır yerine motor ve bisikletleri koy, işte sana Kos. Büyükadanın o güzel ve eski evleri yok ama insan Kos’ta yürürken kendini sanki Büyükada’ya gelmiş gibi hissediyor.
Araba kiralama, otel rezervasyonu, diğer adalara seferler, sen bunlarla uğraşma diye adada Mouratti Tours var (www.mourattitours.com) . Marina’da inip merkeze yürümek 5-6 dakika sürüyor. Bizi kediler karşılıyor. Marina’da yaptığımız kahvaltı sonrasında şehri mini trenle geziyoruz. İçerisinde Tourist İnformation kısmı da bulunan Belediye Binası önünden her yarım saatte bir kalkıyor bu trenler. Adam başı 5 Euro. Turun tamamı 20 dakika sürüyor, hem Yunanca hem İngilizce konuşuyor banttan bir rehber.
Kos’ta neleri görmeliyim diye sorarsan: 3) St. John şövalyeleri tarafından yapılan Neratzia Kalesi, 5) Hipokrat’ın geleneksel yöntemlerle öğrencilerine tıp dersi verdiği yaklaşık 3000 yıllık olduğu söylenen büyük çınar ağacı, 2) Helenistik dönemden ortaçağa kadar olan döneme ait harabeleri olan arkeolojik alan Antik –Agora Mahallesi, 6) adanın Roma dönemindeki zenginliğini gösteren Casa Romana, 4) Roma Odeonu, ana caddelerin de görülebildiği Batı Arkeoloji Bölgesi, 1) Yunan Kilisesi’nin temsili örneği St. Paraskevi Kilisesi ve 7)Defterdar Camii. Tüm bunları yürüyerek 1-2 saatte görebilirsin.
Kos’ta nerede denize girsek dersen: Adanın Türkiye’ya bakan kısmında en iyi sahil H2O, yeni marina tarafında. Güney sahilleri denize girmek için daha güzel. Adanın batısında Kefalos’ta da çok güzel sahiller var, üstelik sahiller çakıl değil, kum bu tarafta. Sakin deniz severim dersen Camel Beach tavsiye olunur. Volkanik ada Nisiros’a bakan Paradise Beach, adanın en güzel plajlarından Lagada Beach, Kefalos’un yanındaki Agios Stefanos’ta denize girebilirsin.
Yemek&İçmek İçin: Hipokrat’ın altında ders verdiği çınar ağacının da içinde bulunduğu meydanda küçük dükkanlar var, hediyelik eşya satıyorlar. Bu meydanda Platanos adında güzel bir restoran da var. Kos’un merkezi aslında Eski Marina. Burası da güzel bir sahil caddesi. Yan yana balık restoranları var, en güzeli Niko’nun Yeri olarak bilinen “Nick the Fisherman”. Kredi kartı geçmiyor, haberin olsun. Balık için başka adres dersen: Kalymnos meyhane ya da Caravelle’i denemelisin. Yemek sonrası bir şeyler içeyim diyorsan, Hammam Bar doğru adres. Old City tarafında ise İtalyan mutfağı sunan Petrino güzel bir akşam yemeği için önerilir. Hafif bir şeyler atıştırayım diyorsan Cafe Corner ya da Cafe Ciao’yu denemelisin.
Alışveriş: Kos’un en büyük ve en keyifli caddeleri Vas Pavlou ve bu caddeyi kesen Apelou Ifestou. Hediyelik eşya, minik Yunan evi minyatürleri,adaları fotoğraflarını içeren takvimler, magnet, biblo satan mağazalar sıra sıra. Diğer yürümesi güzel cadde ise deniz kenarındaki Akti Kountouriotou. Bu caddede ise t-shirt, plaj çantası, havlu, şapka, güneş kremi satan dükkanlar sıra sıra. Ben gitmedim ama Hondo’s Center diye 3 katlı bir alışveriş merkezi de varmış Kos’ta, meraklısına.
Kos’u çok beğendim, diğer Yunan adalarını da gezeyim dersen, Kos’tan hergün Rodos’a, Nissyros’a, Patmos’a, Kalymnos’a tekne kalkıyor, sabah gidip akşam dönebilirsin. Biletler 30 – 40 Euro arasında değişiyor.
Bir cevap yazın