Bu sonbahar ben de “çocuğu anaokuluna giden anneler kulübü” üyesi oluyorum. İlk defa neredeyse tam gün ayrı kalacağız oğlumla. Anaokulu başlamadan nasıl hazırlık yaptık, okula alıştırma aşamasında neler yaşadık, yeni başlayacaklara tavsiyelerimiz neler? Tüm bu soruların cevaplarını bu yazımda bulacaksınız.
Okul başlamadan öğretmenleriyle tanıştık
– Yaz başında oğluma tatil sonrası okula başlayacağını anlattık ve ara ara konusu geldikçe ona anaokulundan, orada neler yapacağından söz ettik.
– İlk gün hiç bilmediği bir yere gitmesini istemedik bu yüzden okula başlamadan oğlumla birlikte seçtiğimiz okula birkaç kere gittik. Okulun sınıfını gördü, öğretmenleriyle tanıştı, bahçede ve sınıflarda oyun oynadı.
– Anaokulu alışverişimizi birlikte yaptık. Çantasını, ayakkabısını, matarasını, yağmurluğunu kendi seçti. Alışveriş sırasında bunları okul için aldığımızı anlattım.
– Okulun başlama tarihi yaklaşırken akşamları yatmadan önce anaokullarını anlatan kitaplar okuduk. En sevdiğimiz kitapların başında Mikado Çocuk tarafından yayınlanmış olan ‘Benim Anaokulum” kitabı geliyor. Bu kitapta bir çocukların anaokulunda bir günü nasıl geçirdikleri farklı resimlerle ve açılıp kapanan pencerelerin içindeki yazılarla anlatılıyor.
Okul günleri için birlikte kahvaltı listesi hazırladık
– Anaokulu başlamadan önce birlikte kahvaltı listesi yaptık. Okul sabahları hangi gün ne yiyeceğimize karar verdik. Biraz motivasyon için araba şeklinde pankek, futbol topu şeklinde yumurtalı ekmek yapmayı denedim.
– Okul başlamadan bu sene oğlum gibi anaokuluna gidecek arkadaşlarıyla buluştuk. Tüm arkadaşlarının anaokuluna gideceğini bilmesi bu sürecin normal olduğunu anlamasına yardımcı oldu.
- Çocukluk albümlerimi ortaya çıkardım. Oğluma kendi küçüklük fotoğraflarımı ve yuva fotoğraflarımı gösterdim. Okulda neler yaptığımızı anlattım. Kendimden örnek vermem onu rahatlattı.
Ayrılık kaygısını azaltmak için okulda bekledim
Okula güven duyması için oğlumu şimdilik ben götürüp alıyorum. Alışma sürecinde okulda onu bekledim, zaman içerisinde bekleme süremi azaltarak onu okulda bırakmaya başladım. Geç kalmamaya özen gösteriyorum, başka çocukların anneleri gelmişken ağlamaya meyilli bir suratla beni beklesin istemiyorum. Okulun ilk günlerinde ilk defa okula başlayan miniklerin anneden ayrılmakta zorlanmaları oldukça normal. Davranış Bilimleri Enstitüsü, Çocuk ve Genç Psikolojik Danışmanlık Merkezi’nde klinik psikolog olarak görev yapan Gülşah Ergin ayrılma kaygısını çok yoğun yaşayan çocukların annelerinin okulun ilk günü okulda beklemelerini öneriyor. Ergin, bu durumun sadece birkaç gün için geçerli olması ve kademeli olarak uzaklaşma yönteminin kullanılması gerektiğini belirtiyor; “Önceleri çocuk dersteyken onu görebilecek bir yerde duran annelerin, daha sonra koridorda ve daha sonra da okulun bahçe kapısında bekleme şeklinde kademeli olarak uzaklaşmaları ve bu durumu çocuklarına önceden açıklayarak, onları da buna alıştırmaları gerekmektedir.”
Vedalaşmaları kısa tutmak gerekiyor
Ergin ayrıca, ayrılma kaygısı yaşayan çocukların bu durumla sağlıklı bir şekilde başa çıkabilmeleri için vedalaşmaların önemli olduğunu vurguluyor; “Vedalaşmalar oldukça kısa ve duygusallıktan uzak olmalıdır. Çocuğunuzu güvenli bir şekilde sınıfa bıraktıktan sonra öpüp sarılarak, onu nerede bekliyor olacağınızı ya da nerede ve ne zaman onunla buluşacağınızı söylemeli ve size “güle güle” demesini sağlayarak sınıftan ayrılmalısınız.” Çocuğun okulda yalnız bırakılmaya hazır olmasındaki en büyük kriterin “güven” duygusu olduğu söyleyen Ergin, çocuğun okul ve öğretmenine güven duygusu geliştirdiği noktada artık okulda yalnız kalmaya hazır olduğunu, aksi durumda ayrılma kaygısını ve olumsuz etkilerini daha yoğun ve sarsıcı biçimde yaşama ihtimalinin yüksek olduğunun altını çiziyor.
Liv Hospital Çocuk Gelişimi Uzmanı İlknur Güven ise çocukların anne babalarından ve güven duydukları evlerinden uzakta kalmaktan korkabileceklerini, ilk defa ailesinden ayrı kalacak çocuğun okula gitmeyi reddetmesinin, ağlama krizlerine girmesinin, öfke patlamaları gibi davranış sorunlarının olmasının çok doğal tepkiler olduğunu söylüyor. Güven, anne-babasından hiç ayrı kalmamış çocukların endişe ve kaygıyı fazla hissetmemesi için okula başlamadan önce gün içinde kısa süreli ayrılıklarla okula hazırlanmasını öneriyor. Çocukların anne babaların davranışlarından neler hissettiğini çok iyi anladıklarını belirten Güven; “Çocuğunuzu okula başlattığınız için suçluluk ya da kaygı duyuyorsanız, büyük olasılıkla çocuğunuz da bunu hissedecektir, siz sakin ve kararlı olursanız o da kendini güvende hisseder” diyor. Güven ayrıca, çocuğun, istemediği zaman okuldan alınacağını bilmesi veya bunu sezmesi, okula uyumunu ve düzenli devam etmesinin sağlanmasını zorlaştıracağını vurguluyor; “Okul ile ilgili önemli bir sorun ya da hastalık durumu olmadığı sürece okuldan ayrılmasının söz konusu olmadığı çocuğunuza anlatmalısınız.”
Bir cevap yazın