Hamile olduğumu öğrendiğimde bir süre oğlum için hazırlık yapmadım, yapamadım. Zira nereden başlayacağımı, ne alacağımı bilmiyordum. Sonra, zaman ilerledikçe ve karnım büyümeye başladıkça “Bebek için hazırlık yapmaya başlasak iyi olacak” diyerek çocuk sahibi arkadaşlarıma neler almam gerektiğini sordum. Herkes farklı şeyler önerdi. Kiminin kullanıp memnun kaldığı bir ürün diğerinin hiç hoşuna gitmemişti ya da kullanılmayan eşyalar arasına girmişti. Kafam karıştı, ancak acele etmemeye karar verdim. Anne&bebek kitaplarına göz attım, Internet sitelerinde dolaştım, arkadaşlarımın önerilerini inceledim ve kendi alışveriş listemi kendim oluşturdum. Size de bir liste hazırlayıp bebek alışverişine öyle çıkmanızı öneriyorum çünkü ihtiyaçlar fazla, neyi alıp almadığınızı bir zaman sonra akılda tutmakta zorlanabilirsiniz.
Evin hangi odası bebek odası olmalı?
Oğlum olmadan önce karı-koca evin tüm odalarına yerleşmiş, yatak odası dışındaki odaları kütüphane ve çalışma odası yapmıştık. Bu odalardan birini bebek odası yapmamız gerekti. İlk zamanlarda neredeyse tüm günü odada geçireceğimiz için en aydınlık, en çok güneş alan odayı bebek odası yapmaya karar verdim. Duvarları bebek odası için hazırlanmış kokusuz, toksin içermeyen, su bazlı boya ile uçuk mavi ve sarıya boyadık. Renkli ya da desenli duvar kağıdı kullanmak yerine farklı şehirden aldığım resimleri çerçeveleyip asmaya karar verdim. Bu şekilde sıkıldıkça resimleri değiştirip oğlumun dikkatini çekecek yeni şeyler asabilecektim duvara. Duvarlardan birine, hem odaya derinlik katsın diye hem de oğlum için eğlenceli olacağını düşündüğümden orta boy bir ayna astım. Odayı halı kaplatmadım, çünkü doktorumuz halının alerjik etken yaratabileceğini söylemişti. Geceleri de emzirirken odanın biraz aydınlık olmasını isteyebileceğimden elektrik düğmesini değiştirdim ve ayarlanabilen, ışığın kısılabileceği düğmelerden seçtim.
En önemli eşya karyola
Annemi peşimden sürükleyip sabahtan akşama kadar gezdiğimiz bebek mobilyası satan dükkanlarda istediğim gibi bir takım beğenemedim. Erkek çocuklar için üretilen ürünlerin çoğu ya ayıcıklı, ya korsanlı ya da denizci temalıydı. Ben gayet sade bir oda istiyordum. Bu nedenle istediğim mobilyaları marangoza yaptırmayı tercih ettim. Bu şekilde şifonyerin boyunu biraz daha yüksek, çekmece sayısını daha fazla, dolabı daha büyük yaptırabilme imkanım oldu. Dolap kapakları ve çekmeceleri yaptırırken tek şartım ileride bebeğin parmaklarının sıkışmayacağı yavaş ve frenli kapanma sisteminin ve eğlence olsun diye dolabın içerisine saklanması halinde hava dolaşımını sağlayacak boşlukların olmasıydı. Çekmeceler de ise gövdeye bağlı mekanizmalar tercih ettim. Bu sayede, oğlum çekmeceleri çektiğinde çekmece yerinden çıkıp oğlumun üzerine düşmüyor.
Oğlum doğduktan sonra anladım ki bebek odasında en önemli eşya karyola. Çünkü ufaklık ilk aylarda en çok zamanını uyuyarak geçiriyor. Ben beşik almak yerine parça eklemesiyle büyüyebilen bir karyola tercih ettim. Bu şekilde beşik ve yatak için ayrı ayrı masraf yapmadım. Seçtiğim karyolanın da tekerleği vardı, bu sayede ilk zamanlarda gündüzleri odasında geceleri de benim yanımda uyuyabildi. Hatta yemek yerken yanımda mutfağa bile getirdim tekerlekli karyola sayesinde. Eğer karyolanız varsa ancak geceleri bebeği odanızda yatırmak istiyorsanız, ikinci bir karyola ya da beşik yerine kolay açılıp kapanan park yatakları da tercih edebilirsiniz.
Bebek Odası İçin Alışveriş
Bebek odası için hem uzun süre kullanabileceğimiz hem de oğlumun sağlıklı gelişimine faydalı olacak ürünler seçmeye çalıştım. İlk aylarda kullanıp sonrasında yer işgal edecek eşyaları almaktan imtina ettim. İşte bizim alışveriş listemiz:
- Karyolanın parmaklıklarına asmak üzere canlı ve kontrast renklerde müzikli bir dönence aldım. Oğlum buna bakarak dakikalar geçiriyor, müzik çaldıkça kahkaha atıyordu. Dönence bebeğin dikkat toplama, takip etme, uzanma ve tutma yeteneğini geliştiriyor.
- Şifonyerin üzerini alt değiştirme ünitesi şeklinde kullandığımız için bezler, kremler, ıslak mendilleri koyabileceğim sepetler aldım. Bu şekilde ortalık hem derli toplu duruyor hem de bebeğin altını başka yerde değiştirmem gerektiğinde sepeti yanıma almam yeterli oluyor.
- Bebek yatağını alırken karyola ölçülerini de dikkate almak gerekiyor. Ancak karyola ne kadar büyük olursa, bebek onu o kadar uzun süre kullanabiliyor. Yatak alırken yaysız, %100 pamuklu, antibakteriyel ve hava geçiren cinsten bir yatak seçtim.
- Bebeklerin yastık ve yorgan kullanması önerilmediği için sadece 4-5 tane çarşaf ve yatak kenarı korumaları aldım. İlk zamanlarda korumaları pek kullanmasak da oğlum yan dönmeye başlayınca çok işe yaradılar.
- Oğlum uykusundan uyandığında sesini duyabilmem için bebek telsizi aldım, hala da kullanıyoruz. Telsiz alırken uzun mesafede kullanılabiliyor olması ve pil ömrü en dikkat ettiğim özelliklerin başında geldi. Kameralı telsizler aynı zamanda bebeği görmenizi de sağladığı için büyük kolaylık.
- Oğlumu yıkamak için ayaklı bir banyo küveti tercih ettim. Eğer sık seyahat ediyorsanız katlanabilir küvetler de mevcut.
- Odanın sıcaklığını ve nem oranını gösteren bir nem ölçer edindim. Bu alet sayesinde hem oğlumun ne zaman sıcak hissettiğini öğrendim hem de odayı ne zaman biraz daha ısıtmam gerektiğini.
- Süt sağıp saklayabilmek için kendime bir pompa aldım. Pompayı alırken sadece elektrikle değil her zaman bir priz bulma imkanım olamayabilir diye manüel şekilde de çalışan bir model tercih ettim. Sütleri saklamak için kutular yerine dolapta daha az yer kaplayan ve üzerine tarih yazabildiğim süt saklama poşetlerinden aldım.
- Biberon, emzik ve pompa parçalarının bakterilerden arınabilmesi için de bir steril aleti edindim.
- Ecza dolabımıza oğlum için bir termometre (dijital olanlar daha pratik, kulaktan kolayca ölçüyorsunuz) ve burun aspiratörü ekledim.
- Alışveriş listemizin en önemli kalemleri 0-9 ay süresinde araç koltuğu olarak da kullanılan ana kucağı ve pusetimiz oldu. Hafif, kolay açılıp kapanan bir ana kucağı ve puset tercih ettim. Ana kucağının pusetle de kullanılabilir olmasına dikkat ettim.
- Seyahat sevdiğimden oğluma okumak için seyahat temalı kitaplar, oyuncaklar ve odaya bir iki minik aksesuar da aldım.
- Kıyafete gelince, ilk aylarda beğenip bir sürü şey almış olsam da sonbahar bebeği olduğu için en çok body ve üzerine ayaklı tulum ile rahat ettik. Çorap, tülbent, ince hırkalar da dolabımızda yerini aldı.
Almadan Önce Bir Kez Daha Düşünün
- Biberonu ılık su içerisine oturtarak ısıttığımız için listemde olmasına rağmen biberon ısıtıcısı almamıza gerek kalmadı.
- Oğlum oturana dek kullanmayacağımız için mama sandalyesi almakta acele etmedim. Ancak oğlum 3 aylık olduğunda sadece dik duran değil, yatay pozisyona da geçen bir model aldım. Bu şekilde biz yemek yerken o da bizimle oturabildi.
- Katı gıdaya geçmeye başladığımızda hem buharda yemek pişiren hem de yemeği doğrama özelliğine sahip bir blender aldım. Ancak evdeki buharlı pişirici ve blenderlar da bu iş için kullanılabilir.
- Kanguru ve sling listemde vardı ancak oğlum doğduktan sonra deneyip öyle almak istedim.
- Ev tipi ana kucağı ve nem cihazı gibi bana önerilen diğer aletleri ise, ihtiyacım olursa alırım diyerek ilk alışverişimize dahil etmedim.
Not: Bu yazı 15 Şubat 2014 tarihli Milliyet Cumartesi ekinde yayınlanmıştır.
Bir cevap yazın