Oğlum bir yaşını doldurunca, hem motor gelişimine hem de zihinsel ve sosyal gelişimine katkısına inandığım için birlikte anne ve bebek oyun saatlerine gitmeye başladık. Şimdi ise ana okulu araştırması yapıyorum. Ana okulu seçerken nelere dikkat ettiğimi ve o önemli ilk gün geldiğinde neler yapmam gerektiğini yazmak istedim bu hafta. Tüm miniklere bol keşifli, eğlenceli, sağlıklı bir eğitim ve öğretim yılı diliyorum.
En İyi Okul, Eve En Yakın Okul
Benim anaokulu seçerken ilk önem verdiğim şey eve yakın olması. Oğlum okula gitmek için sabahın köründe kalkmamalı, yolda saatler harcamamalı. Büyük şehirde yaşayınca trafik her zaman sorun oluyor, tüm eğitim ve öğrenim hayatı boyunca bu trafiği çekeceğini düşünürsek, anaokulu günlerinde bunu engelleyebilirim sanıyorum. Ayrıca, hastalandığında, düşüp yaralandığında ve bize ihtiyaç duyulduğunda en kısa sürede yanında olabilmeliyiz. Okulun eve yakın olması, oğlumla okul sonrasında daha fazla zamanı birlikte geçirebilmemize de imkan sağlayacak.
Öğretmen Seçmiyorum
Çocuğumun sevecen, çocuklara yeni şeyler öğretmekten keyif alan ve velilerle ilişkileri sağlam olan bir öğretmeni olsun isterim. Ancak, kısacık annelik tecrübemle her çocuğun farklı olduğu gibi her öğretmenin de her bir çocuğa onun ihtiyaçlarına göre farklı davranması gerektiğini öğrendim. Bu nedenle, seçtiğim okulun ve dolayısıyla öğretmenlerin hangi metotları uygulayarak çocuklara neyi nasıl öğrettikleriyle yakından ilgileniyorum. Örneğin; kurallara uymayan çocuklara ceza veriyorlar mı? Çocukların becerilerini geliştirmek için neler yapıyorlar? Çocuklara ne zaman ve ne sıklıkta müdahale ediyorlar? Çocukların okuldaki durumunu velilerle nasıl paylaşıyorlar? Çocukların gelişimini ölçmek için hangi metotları kullanıyorlar? Bu soru listesi uzar gider…
Çocuklar Ana Okulunda Yemek Seçmeyi Bırakıyor
Benim için diğer önemli kriterlerden biri de yemek. Okulda yemek yenecekse ne yiyecek, nasıl yiyecek? Ufaklık sevdiği şeyleri kendi başına yese de hastası olmadığı yemekleri yerken bu durum değişiyor. Bu iş okulda nasıl olacak? Okuldaki yemek nereden geliyor, nasıl hazırlanıyor? Ben evde mevsiminde ve taze ürünler tüketmeye özen gösteriyorum. Oğluma şeker, çikolata vermiyorum. Okul bu düzeni devam ettirmemde bana yardımcı olabilecek mi? Anne arkadaşlarım evde yemek seçen miniklerin anaokulunda diğer çocuklarla birlikte yemek yiyerek zamanla yemek seçmeyi bıraktıklarını anlattılar. Benim de ümidim var!
Elbette okulun fiziki yapısı, oyun bahçesi, sınıflarının büyüklüğü, temizliği, her daim bir doktor ve pedagogun okul bünyesinde bulunuyor olması ve okulun fiyatı da benim dikkat ettiğim diğer konular arasında geliyor. Çocuğu henüz televizyon ve tablet ile tanışmamış bir anne olarak teknoloji kullanımı konusunda hassasım. Projeksiyon cihazı, bilgisayar, televizyon, tablet gibi teknolojik ürünler sınıflarda mevcut. Çocuklar teknoloji ile ne kadar vakit geçiriyorlar? Bunlar ilk aklıma gelen endişelerim.
Ufaklık Anaokuluna Hazır Mı?
Çocuğun fiziksel ve psikolojik gelişimine bakarak, kendi gereksinimlerini karşılayabilmesi, konuşabilmesi, tuvalet eğitimi, sosyalleşmesi ve paylaşım durumlarını değerlendirerek çocuğunun anaokuluna gitmeye hazır olup olmadığını konusunda en doğru kararı bence anneler veriyor. Bizim ufaklık için belki biraz erken olabilir diye düşünsem de, pedagog arkadaşımın da desteğiyle, okula başlarken ilk günlerde nelere dikkat etmemiz ve nasıl davranmamız gerektiğini öğrendim.
- Çocuğunuzu okula başlamadan önce mutlaka okula götürün, sınıfını görmesini, öğretmeniyle tanışmasını sağlayın. Oyun oynayacağı bahçeyi, yemekhaneyi ona gösterin. Varsa oryantasyon haftasına götürün, arkadaşlarıyla da önceden tanışmasını sağlayın. İlk gün nerede olacağını, kimle karşılaşacağını bilirse rahat eder.
- Onu okula gitmeye teşvik edici davranışlar sergileyin. Kendi güzel okul anılarınızı paylaşın, birlikte okul ihtiyaçları için alışverişe çıkın.
- Annesi, aile büyükleriyle büyümüş olan çocuk evde hakimiyetini ilan etmiş ve ilgi odağı olmuşken, okulda öğretmenini, oyuncakları başka çocuklarla paylaşmakta zorlanabilir. Ona zaman tanımak gerekir. Bu süreçte onu diğer çocuklarla kıyaslamamak yapılacak en doğru şeylerden biri.
- Okulda kurallara uyması gerektiğini ona anlatın. Kurallara sadece onun değil, sınıftaki tüm arkadaşlarının uymak zorunda olduğunu söyleyin.
- Her çocuk birbirinden farklıdır, uyum sürecinin de çok hızlı olmasını beklemeyin. Bu süreçte sizden ayrıldığı için ağlayabilir, mide, baş ağrıları yaşayabilir, kusabilir, altına kaçırabilir ya da okula gitmemek için bahaneler uydurabilir. Onu güvenli bir yere teslim ettiğinizi, okuldan döndüğünde onunla olabileceğinizi, yeni şeyler denemenin ne kadar keyifli olabileceğini, yeni bir okula ya da işe başlarken sizin de aynı sıkıntıları ve endişeleri yaşadığınızı anlatarak ona destek olabilirsiniz.
- Eğer vedalaşırken ağlayıp sizden ayrılmak istemiyorsa, ona biraz zaman tanıyabilir, alışkanlığa dönüşmemek kaydıyla ve okul izin veriyorsa ilk birkaç gün onu okulda bekleyebilirsiniz. Size güvenmesi ve yanınızda olduğunu bilmesi uyum süresini kolaylaştırabilir.
Not: Bu yazı 13 Eylül 2014 tarihli Milliyet Cumartesi ekinde yayınlanmıştır.
Bir cevap yazın