Oğlum artık yürüyor, konuşuyor. Etrafında olup bitene daha çok ilgi duymaya başladı. Havalar da güzelleşmeye başlayınca kendimizi sokağa attık. Şimdi her şeyi parmakla gösterip adını sorma döneminde olduğumuzdan bizimkinin ilgisini çekecek şeyler göstermek istiyorum ona. Hem keyifle vakit geçirebileceği hem de yeni şeyler görüp öğrenebileceği müzeler bahar gezileri listemizde yerini aldı bile. Şehirde çocukla gidilebilecek müzeler hangileri merak mı ettiniz? Buyrun birlikte gezelim:
Küçük Mucitlere
Farklı sıvıları karıştırarak parfüm yapmaya ya da evdeki tüm teknolojik aletlerin içini açıp incelemeye çalışan bir çocuğunuz mu var? Bahçeşehir Koleji Çocuk Bilim Müzesi tam da bu küçük mucitler için. 3-12 yaş aralığındaki çocukların oynayarak, keşfederek öğrenecekleri bir ortam sunan müzede teknoloji, müzik, matematik gibi birbirinden farklı öğrenme istasyonları bulunuyor (www.bahcesehir.k12.tr)
Anılarını Çocuklarıyla Paylaşmak İsteyenlere
Türkiye’nin ilk oyuncak müzesi olan İstanbul Oyuncak Müzesi, Sunay Akın’ın 1990 yılından başlayarak pek çok ülkedeki koleksiyonerlerden, antikacılardan ve açık arttırmalardan satın aldığı oyuncaklarla kurulmuş. Müzede kurşun askerlerden bebek evlerine, peluş oyuncaklardan klasik arabalara farklı bir sürü oyuncağı görebilmek mümkün. Unutmadan, okuma atölyesinden kukla tiyatrosuna, el işi atölyelerinden çocuklarla sohbete kadar her ay farklı etkinlikler de düzenleniyor müzede (www.istanbuloyuncakmuzesi.com).
Kemal Sunal, Adile Naşit, Filiz Akın ya da Türkan Şoray posterlerinin duvarlarını süslediği, bizleri alıp çocukluğumuza, gençliğimize götüren bir yer TÜRVAK Sinema ve Tiyatro Müzesi. Müzede, çocukların ilgisini çekebilecek çok çeşitli sinema çekim makineleri, kameralar ve projeksiyon gibi cihazlar, sinema ve tiyatro duayenlerine ait özel eşyalar ve balmumu heykeller sergileniyor. Müzede ayrıca maske ve afiş tasarlama, kukla yapımı gibi çocuklara sinema ve tiyatroyu sevdirecek farklı atölyeler de düzenleniyor (www.turvak.com.tr).
Gökyüzü Meraklılarına
Çocuklar kadar büyüklerin de ilgisini çeken Üsküdar Belediyesi Mehmet Naci Aköz Uçurtma Müzesi’nin tavanları, duvarları rengarenk uçurtmalarla kaplı. Her biri birbirinden havalı uçurtmaların sergilendiği müzeyi gezerken fotoğraf ya da video çekmek serbest. Üstelik müzedeki uçurtma atölyesine katılabilir, çocuğunuzla birlikte renkli bir uçurtma tasarlayabilirsiniz (www.ucurtmadunyasi.com).
Yoksa sizin ufaklık da mı büyüyünce pilot olmak istiyor? O zaman Hava Kuvvetleri Müzesi’nde birkaç saat geçirmeniz onu çok memnun edecektir. Uçaklar dışında pilot üniformalarının da sergilendiği müzede çocuklara yönelik olarak DO 28D-1 Uçağı içinde yapılan tanıtım, çocukların ilgi ve merakını cezbeden en önemli alanlardan biri (www.hho.edu.tr)
Gemi ve tren yolculuğu seven çocuklara
Bizim ufaklık ne zaman bir vapur görse “gemi gemi dütt düttt” diye sevinç naraları atıyor. Gemi sevmeyen çocuk var mı bilmiyorum. Dünyanın eser çeşitliliği bakımından sayılı müzeleri arasında gösterilen Deniz Müzesi’nde tarihi kayıklar, gemiler, su altı eserleri, üniformalar gibi farklı eserleri görmek mümkün (www.denizmuzeleri.tsk.tr).
Tren yolculuklarını oldum olası seviyorum, oğlum da trenlere bayılıyor. Bu yüzden İstanbul’un giriş kapısı Sirkeci Garı içinde bulunan Demiryolu Müzesi sevdiğimiz müzeler arasında. Eski trenler, vagonlar, kullanılan eşyalar dışında oyuncak trenlerin de sergilendiği müzede hem siz hem de çocuğunuz keyifli vakit geçirebilirsiniz (http://www.tcdd.gov.tr).
Sanatsever miniklere
Pablo Picasso’nun orijinal eserlerinden Anish Kapoor’un sıra dışı sergilerine kadar birbirinden değerli ve özgün sanat eseriyle tanışma şansı sunan Sakıp Sabancı Müzesi İstanbul’un en seçkin sanat platformlarından biri. Farklı sergilere ev sahipliği yapan müze aynı zamanda çocuklar için sanat dolu atölyeler de düzenliyor, müzeyi gezen çocuklar sonrasında sergideki eserlerle ilgili atölye çalışması yapıyorlar. Mayıs ayında 4 yaş altı çocuklar için de etkinlikler başlayacak (http://muze.sabanciuniv.edu).
Geçmişten bugüne İstanbul’un kültür mirasları arasında yer alan Yusuf Ziya Paşa Köşkü, nam-ı diğer Perili Köşk Türkiye’den ve dünyadan önemli küratörlerin oluşturduğu kişisel ve karma sergilere ev sahipliği yapıyor. Borusan Contemporary’de çocuklar için farklı eğitim programları ve atölye çalışmaları da yapılıyor. 30 dakikalık rehberli tur sonrasında müzedeki eserleri inceleyen çocuklar, atölyelerde yaratıcılıklarını konuşturuyor (www.borusancontemporary.com).
Şehrin en prestijli sanat merkezlerinden biri olan İstanbul Modern, bir müze olmanın yanında sergi salonu, eğitim atölyeleri, kütüphanesi ile de bir sanat ve kültür platformu. Çocuklar ve gençler için eğitim programları ve hafta sonu atölyeleri dışında çocukların aileleriyle katılabileceği etkinlikler de düzenleyen müzede çocuklar sergilere paralel olarak sanat ve el işi çalışmaları yapıyorlar (www.istanbulmodern.org).
Şaşırtıcı Bir Müze
Avrupa’da da bir ilk olma özelliğine sahip Canlı Müze, üç boyutlu resim, video ve enstalasyon çalışmalarına izleyicileri de dahil eden bir sergi sunuyor. Sıra dışı eserlere ev sahipliği yapan müzede ünlü ressamların eserlerinin reprodüksiyonları ve üç boyutlu video ve animasyon olarak yeniden yorumlanmış versiyonları yer alıyor. Çocuklar kadar büyüklerin de ilgisini çekecek bu müzede hayalle gerçek, gerçekle yanılsama arasında farklı bir deneyim yaşayacaksınız. Üstelik bu müzede fotoğraf ve video çekmek de serbest (www.canlimuze.com).
Not: Bu yazı 3 Mayıs 2014 tarihli Milliyet Cumartesi ekinde yayınlanmıştır.
Bir cevap yazın