Anne sütünün pek çok faydasının yanında bağışıklık sistemi için önemini bildiğimden oğlumu bir yaşına kadar emzirdim. Bu süreçte çevremdeki herkes emzirme ve anne sütünü arttırmayla ilgili önerilerde bulundu. Ancak bu süreçte, doğru bilgiler kadar yanlış bilgilerin de anneden anneye nasıl kolayca aktarıldığını, pek çok annenin de bu bilgileri sorgulamadan doğru kabul edip uyguladığını gördüm. 1- 7 Ekim Dünya Emzirme Haftası sebebiyle annelere hem doğru bilinen yanlışları anlatmak hem de emzirmenin önemini ve sağlıklı emzirmek için yöntemleri paylaşmak amacıyla emzirme danışmanlarıyla görüştüm.
Kilo alımı için her iki göğüsten emzirin
Bebeimgeliyor sitesinin kurucusu, hemşire ve emzirme danışmanı Esra Ertuğrul, anne sütünün doğumu takip eden 3-4 gün içerisinde olgunlaşma sürecine girdiğini söylüyor; “ Bu süre içinde bebeğiniz ne zaman isterse 10-15 dakika kadar, süt olgunlaştıktan sonra ise her göğsünüzden 15-20 dakika kadar emzirebilirsiniz. Ancak bir göğsünüzde süt bitmeden diğer göğsünüze geçmemelisiniz. Çünkü ilk gelen süt su açısından zengin, ancak arkadan gelen süt ise yağ açısından zengindir ve bebeğin kilo almasına yardımcı olur. Her göğüste kısa süreli emzirilmesi bebeğin kilo alımında sıkıntı yaratabilir.”
Bazı bebeklerin emme gücünün fazla olması nedeniyle 7-8 dakika emdikten sonra emmeyi bıraktıklarını belirten Ertuğrul, sağlıklı kilo alımı olması halinde süreyi dikkate almamamızı söylüyor. Bebekleri ilk günlerde gece – gündüz 1,5 -2 saatte bir emzirmek gerektiğini belirten Ertuğrul, doğumu takip eden iki hafta içerisinde bu sürenin ortalama 3 saate çıkması gerektiğini vurguluyor.
Emzirmek için dinlenmek ve uyumak şart!
“İlk günlerde bebeğinizin size, sizin de bebeğinize alışma süresinde mutlaka bebeğinizin rehberliğinde hareket edin. Onunla birlikte uyuyun, onunla birlikte beslenin. Siz ne kadar uyur ve ne kadar dinlenmiş olursanız o kadar sütünüz çok olacaktır” diyerek uykunun önemini belirtiyor Ertuğrul. Bu da ne demek, yeni doğum yapmış anneye sık sık sohbet etmeye, bebek sevmeye gitmemek gerek, annenin yeni bir düzen kurması, emzirebilmesi, uyuyabilmesi ve dinlenebilmesi için ona zaman tanımak gerek. Ancak bu süreçte anneye yardımcı olmak adına ihtiyaçlarını alan, ev yapımı sağlıklı yemekler hazırlayıp götüren, dinlenmesi için bebekle ilgilenmeye giden arkadaş ve aile büyükleri tam not alıyor!
Emzirirken doğru beslenmek önemli
Ertuğrul, bebeğinizi kucağınıza alıp, emzirmeye başladığınız zamandan itibaren beslenmenize de dikkat etmek gerektiğini söylüyor. Emziren annelerin özellikle protein ağırlıklı beslenmesini, sabah kahvaltısında yumurta (özellikle beyazını), öğlen veya akşam ise et, balık gibi, hayvansal proteine beslenmelerinde yer vermesini tavsiye ediyor. Gün içinde ise 3 fincan rezene çayı ile 2-2,5 litre su içmeyi öneriyor.
Meme uçlarınızı kremle koruyun
“İlk günlerde bebeğin emmesine bağlı olarak meme ucu yaralanmaları olabilir. Bunu engellemek için meme ucu kremlerini hamileliğin 32-34. Haftasından itibaren gün içinde 3-4 kez sürebilirsiniz” diyor Ertuğrul. Ayrıca, emzirmeye başladıktan sonra da gün içinde 3-4 kere , emzirmeden önce silmeniz gerekmeyen bir krem kullanmayı ve ilk günlerde hassasiyet olacağı için duş alırken bile göğüs uçlarını kurutacağından sabun, ya da duş jelini göğüslere sürmemeyi öneriyor.
Sütüm yetecek mi?
Emzirmedanismanligi.com sitesinin kurucusu ve DO-UM’da emzirme danışmanı olarak annelere destek veren Doç. Dr. Güliz Onat emzirme içgüdüsünün anne ve bebekte doğuştan var olduğunu söylüyor ve annelere “ Kendinize, bebeğinize ve içgüdülerinize güvenin” diyor. Hamilelik döneminde başlayan ve doğumla devam eden “Sütüm yetecek mi?” kaygılarını bir kenara bırakmak gerektiğini belirtiyor Onat; “Sevgi hormonu olarak bilinen ve sütün hücreden meme ucuna doğru akışını sağlamaktan sorumlu olan oksitosin, stres, endişe ve kaygıyı hiç sevmez. Stresin olduğu ortamdan kaçar, sütünüz dışarı akamaz.”
Emzirme serüvenini doğumhanede doğumdan hemen sonraki ilk 30-60 dakikada başlatmanız çok önemlidir. Bebeğinizi çıplak olarak, çıplak teninize yerleştirdiğinizde mucizevi bir şekilde kendiliğinden memenize emeklediğini göreceksiniz. Kanguru bakımı olarak da bilinen çıplak ten teması sağlanarak emzirmenin de süt üretimin arttırdığını belirten Onat, biberona alışmış ve memeyi reddeden bebeklerin de bu yöntemle tekrar emebildiklerini, prematüre bebeklerin de kanguru bakımıyla daha kısa sürede emmeye başladıklarının bilimsel olarak kanıtlandığını söylüyor.
Süt sağmak süt üretimi de arttırır
Onat, herhangi bir nedenle doğumdan sonra erken dönemde emziremeyen annelerin süt sağmalarını öneriyor; “Erken dönemde salınan süt (kolostrum) az miktarda ve damla damla olacağı için pompa kullanmak yerine elle sağmalısınız”. Ertuğrul ise sütü boşaltmak ve arttırmak için süt sağma pompaları kullanmayı ve annelere doğum öncesi pompalar konusunda bilgi almalarını öneriyor; “Doğumdan bir süre sonra anne sütünün bebeğin ihtiyacından fazla salgılanmaya başladığında bu sütü sağarak saklayabilirsiniz. Çalışan anneler için de bu büyük kolaylık sağlıyor.”
Bilgi: Anne sütünün biyolojik yararlarının dışında psikolojik açıdan da emzirme süreci, anne-bebek bağlanmasında ve bu bağlılığının sürdürülmesinde çok güçlü bir etkiye sahiptir.
Bilgi 2: Dünya Sağlık Örgütü (WHO) VE Sağlık Bakanlığı bebeklerde ilk 6 ay sadece anne sütü, 2 yaşına kadar da anne sütü ile beslenmeyi tavsiye etmektedir.
Not: Bu yazı 3.10.2015 tarihinde Milliyet Cumartesi’de yayınlanmıştır.
Bir cevap yazın