Geçtiğimiz ay sonu, Sena ile birlikte günübirlik bir Antep gezisi yaptık. Hem Sena’nın doğumgününü kutladık, hem de Antep’te kısa bir şehir turu, 1-2 müze gezmesi ve bolca yeme&içme molası vermek için kendimize bir gün ayırmış olduk. Ancak Antep’te yaşamadığım için şanslıyım zira baklavanın vatanı bu şehirde süper kilo alırdım her gün baklava, lahmacun, kebap yiye yiye! Neyse, işte bir günde keşfettiğim Antep lezzetleri!
Antep’te gün katmerle başlıyor. Kahvaltı yerine yenen bu hamurdan yapılma, içi kaymak ve fıstıklı tatlıyı mutlaka Katmerci Zekeriya Usta’da deneyin. Katmer aslında düğün gecesi sabahında evil çifte sabah kahvaltısı yerine ikram ediliyormuş. Küçücük dükkana girdiğinizde hamurun nasıl açıldığını ve katmerin nasıl yapıldığını da izleyebiliyorsunuz. Zekeriya Usta’nın katmerini diğerlerinden daha lezzetli kılan kullandığı malzeme dışında taş fırında pişiyor olması. Dükkanın önündeki masalara oturup katmerin yanına soğuk ayran ve çay söylüyoruz.
Eğer sabah tatlı yemek bana göre değil diyenlerdenseniz ve yerel lezzetleri denemek isterseniz Metanet Esnaf Lokantası’nda kuzu eti ve pirinç ile yapılan ‘Beyran Aşı’ çorbasını için derim. Bu da sizi kezmezse, dürümün içine baharatlarla karıştırılmış nohut konarak yapılan ‘Nohut Dürümü’ne bir şans verin. Bu işin de ustası Ömeriye Camii yanındaki Habeş Usta.
Antep’te kebap yemek şart, biliyorsunuz. Ben gitmeden önce kime sorduysam herkes bana “Halil Usta” dedi. Ben de hiç tereddütsüz bu esnaf lokantasını denedim. Saat 10.00-15.00 arası hizmet veren Halil Usta, pazar günleri kapalı. Menüsü yok, zaten garsonunuz masaya size ne varsa getiriyor, salatası, kuzu etinden küşlemesi çok lezzetli.
Kebap için bir diğer adres de İmam Çağdaş. Kebap çeşitleri dışında lahmacununu da tavsiye ederim. Buranın baklavası da dillere destan. Ekstra fıstıklı baklava ile havuç diliminin tadına baktım. Baklava tatmak ya da almak için bize tavsiye edilen diğer adresler ise fıstıklı baklavası methedilen Koçak Baklava, şöbiyetiyle nam salmış Zeki İnal, ünü İstanbul’da bile yayılmış olan Güllüoğlu ve yaprak şöbiyeti dillere destan Çelebioğulları.
Eğer kebap yerine alternatif başka bir şey denemek isterseniz, Ciğerci Mustafa’ya gidebilirsiniz. Kebapları kadar sumaklı soğan ve kara lahana salatası ile servis edilen ciğeri de meşhur.
Kahve molası için adres ise Tahmis Kahvesi. Akşam yemeği için 1900’lerden kalma bir bina olan ve içerisinde fasıl eşliğinde yöresel Antep mutfağını tadabileceğiniz Bayazhan ile Şirehan Otel içerisindeki Sahan’ı mutlaka listenize ekleyin. Elbette rezervasyon şart.
[…] Not: Diyet yapanların okumaması gereken Antep yeme&içme rehberi […]